Studenter som meldinger flytting til Kristiansand har fra høsten 2017 kunnet få gratis busskort i ett år. Tilflytterkampanjen har blitt godt mottatt av studentene og ordningen har vært vellykket. Innbyggertallet har økt, kommuneøkonomien er styrket og kommunen jobber målbevisst med å utvikle Kristiansand som studentby. Nå endres ordningen til bare å gjelde studenter utenfor Agder.
Pressemelding fra Kristiansand kommune
Busskorttilbudet har møtt sterk mostand fra andre kommuner i Agder, og kritikken har vært sterk. Dette ønsker flertallskoalisjonen (H, KrF, V, FrP, Sp og PP) i Kristiansand å imøtekomme.
– Vi har lyttet til innspillene som har kommet fra kommunene i Agder, og ønsker derfor å endre ordningen til å kun gjelde tilflyttere fra kommuner utenfor Agder. Det er viktig for oss med godt samarbeid i regionen, sier ordfører Harald Furre sammen med varaordfører Jørgen Kristiansen og gruppelederne for partiene i koalisjonen.
I studieåret 2017/18 var det 1.930 studenter som søkte om-, og fikk innvilget busskort på bakgrunn av flytting. Av dette kom 19,2 prosent, totalt 370 studenter fra andre Agderkommuner. Av alle utflyttere fra Agderkommunene i 2017 (utenom Kristiansand), var det totalt 3,5 prosent som meldte flytting til Kristiansand og fikk innvilget busskort. Det er altså ikke grunn til å påstå at ordningen tapper kommunene i Agder, men den skaper likevel irritasjon.
Fremover er det forventet reduksjon i tallene fra 2017. Oppstartsåret kunne alle studenter melde flytting og motta busskort. Fra 2018 er ordningen hovedsakelig aktuell for førsteårsstudenter. Høsten 2018 var det 950 studenter som søkt om-, og fikk innvilget busskort på bakgrunn av flytting. Det er forventet at tallet vil øke med ytterligere ca. 80 studenter for studieåret 2018/19.
– Vi erkjenner at endringen kan oppleves urettferdig for de studentene som ikke lenger omfattes av ordningen. Studenter fra Risør og Flekkefjord vil ikke lenger ha krav på gratis busskort, mens studenter fra Kragerø og Egersund vil ha det. Derfor har vi måttet gå noen runder og vurdert ulike hensyn opp mot hverandre, sier de politiske samarbeidspartiene.
Det er mye som påvirker den økonomiske konsekvensen for kommunene. I 2019 utgjør innbyggertilskuddet 24.710 kroner per innbygger, før omfordeling. Om kommunen taper eller vinner på at studenter melder flytting er blant annet avhengig av kommunens skatteinntekt i prosent av landsgjennomsnittet, og inntekts- og utgiftsutgjevningen i kommunens inntektssystem. Det er også ulike satser for tilskudd avhengig av om den som flytter er over eller under 23 år.
Merinntektene Kristiansand kommune får som følge av prosjektet er vedtatt blant annet å komme studentene til gode. Blant annet jobbes det med å styrke fastlegeordningen for studentene. Nye innbyggere fører også til økte inntekter for fylkeskommunen. Fratrukket studenter som ville meldt flytting uansett, og studenter som flytter innenfor Vest-Agder ble den økonomiske mereffekten for Vest-Agder fylkeskommune i 2018 beregnet til ca. 7,5 millioner kroner.
Av hensyn til godt regionalt samarbeid, er koalisjonen samstemt om at de ønsker å endre ordningen til å gjelde studenter som melder flytting fra kommuner utenfor Agder fra studieåret 2019/20.
Busskortordningen skal behandles politisk igjen i løpet av våren og i denne forbindelse vil altså flertallspartiene foreslå at ordningen endres slik at tildeling av busskort kun innvilges for tilflyttere fra kommuner utenfor Agder. Senterpartiet vil i den sammenheng foreslå at hele ordningen avvikles, men står alene om dette synspunktet i koalisjonen.