LANGENES: Fem maleglade damer inviterer til «Kunst Langsveien» i lokalene der Annas Rom holdt til tidligere. Søndag ble dørene åpnet for publikum.
Av Klara Turid Fidje
Kunstnerne som stiller ut sine fargerike og energiske malerier i den gamle landhandelen på Langenes er Anne Britt Hansen Lund, Gerd-Lill Mollestad Omdal, Rita-Synøve Gunnufsen, Silje Rendahl og Elin Johnsen.
– Fire av oss har i flere år vært sammen på malekurs i Danmark, forteller Elin Johnsen. Hun kommer opprinnelig fra Søgne, men bor nå i Vågsbygd.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi har leid dette lokalet og det passer veldig bra for oss, sier Johnsen. Det er hun som har tatt initiativ til utstillingen «Kunst Langsveien».
Salgsutstillingen vil være åpen og tilgjengelig for publikum hver søndag mellom klokken 12.00 og 16.00. For øvrig er planen at de fem damene skal kunne bruke lokalet som et atelier, der de kan møtes og male sammen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg syns vi har fått det veldig fint her, sier Johnsen. Hun ser seg rundt i lokalet, der fargerike malerier venter på sine nye eiere.
– De som kommer her må være glad i farger, konstaterer hun smilende.
Gir glede å kunne skape
Det er over 20 år siden Johnsen begynte å male. Siden den gang har hun deltatt på ulike kurs, blant annet i Danmark.
– Det gir en glede å kunne skape. Jeg starter bare å male, så blir det til noe, forteller Johnsen. Hun påpeker at bildene hun maler ikke er naturalistiske, men inspirert av naturen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Gunnufsen jobber som lærer ved Oddemarka skole der hun underviser i kunst og håndverk. Hun begynte å male i 2000, og deltok første gang på kurs i Danmark i 2014. Hun har også deltatt på kurs i inspirativ maling i Sverige.
– Maleriene her er inspirert av Verner Brems metode. Vi begynner med bakgrunnen og maler så frem bildet ved å la ideen komme til oss etterhvert, forklarer Gunnufsen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Mollestad Omdal har også alltid tegnet og malt.
– Jeg har alltid vært interessert og opptatt av tegning, form og farge, forteller hun. Kreativiteten har hun blant annet fått utløp for som aktivitør hos eldre. Hun er glad i mennesker, og setter pris på å formidle det fine og vakre.
Tilbake til røttene
Alle de tre kunstnerne som vi snakket med i forbindelse med utstillingsåpningen søndag, har tilknytning til Søgne.
Johnsen er som nevnt opprinnelig fra Søgne, og har så og si hele slekta si på Langenes. Mollestad Omdal er født og oppvokst på Langenes, og bor her fremdeles. Hun minnes med glede den tid det var landhandel og postkontor i bygget de nå stiller ut i.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi er veldig takknemlig for dette lokalet. Det er blitt hjemlig her, konstaterer Gunnufsen fornøyd. Også hun kan se tilbake på gode barndomsminner fra hytta til farfar og farmor innerst i Trysfjorden. Et sted hun besøkte hver sommer frem til hun var 34 år, da faren solgte hytta.
– Olga Tomine Skarpeid var min oldemor, og Ida Synnøve Gunnufsen (født Skarpeid) min farmor, så jeg har også Søgne-blod i meg, smiler Gunnufsen. For tiden er hun bosatt på Lund.
– Jeg flytter til Søgne i juni neste år, så da blir det tilbake til røttene, smiler Gunnufsen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
God plass
Hensyn til den pågående pandemien gjorde at utstillingsåpningen foregikk mer i det stille, og uten at alle de fem kunstnerne var til stede samtidig.
– Vi har god plass, med mulighet for å holde god avstand. Det er ikke sånn at folk må stå oppå hverandre, reklamerer Johnsen. Håndspriten er på plass ved inngangspartiet, og også inne i lokalet, så smitteverntiltakene er ivaretatt.
– Vi er spent på om folk finner veien, sier Johnsen. Mye tyder på det, for i dagene før utstillingsåpning har flere kikket inn gjennom vinduet og lurt på når de skulle åpne. Damene har fått flere tilbakemeldinger fra folk som syns det er trivelig at det er lys i bygget igjen.
– Er det grått ute, så er det i hvert fall ikke grått her inne, fastslår Johnsen.