Fra et loftsvindu i presteboligen har forfatter Camilla Bøksle (50) utsikt til vakre omgivelser på Søgne gamle prestegård. – Jeg har fått meg skrivestue, stråler hun og ønsker velkommen til Nordpolen.
Tekst og foto Anne Gunn Pedersen
Sist høst etablerte Camilla Bøksle og mannen Lasse Gjessing seg på Torvmoen i Søgne, etter mange år i Kristiansand. Innimellom bodde de to år i Ny Hellesund, mens de var på husjakt. Ønske om noe mindre kom etter at barna var flyttet ut.
– Vi hadde tenkt å kjøpe noe i byen, men ble etter hvert klar over at Søgne var det riktige for oss, forteller Camilla.
Nye muligheter
Nå har hun og Lasse funnet seg godt til rette i sitt nye hjem, ikke langt fra Søgne gamle prestegård, som ligger en liten spasertur unna. En dag Camilla ruslet rundt på området, kom tanken på om det var mulig å leie et rom i presteboligen.
– Jeg hadde jobbet hjemme i ti år og hadde behov for å komme litt ut av huset, forteller hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Responsen var positiv da hun henvendte seg til ledelsen ved kultursenteret, og
nå er forfatteren vel installert på Nordpolen, navnet på et av værelsene på kvisten. Til opplysning ligger Bjørnson-rommet i den andre enden av bygget, over gangen til Paradis. Med andre ord, de ulike loftsrommene har hver sine eksotiske navn.
Avtalen med Søgne gamle prestegård innebærer riktig nok en forpliktelse, hyggelig sådan: Hun skal delta på ulike arrangementer, som å arrangere bokbad.
– Det åpnet seg plutselig nye muligheter, smiler Bøksle, som nyter å oppholde seg på det historiske stedet.
– Et godt sted å være, fastslår hun.
Har alltid skrevet
Camilla Bøksle konstaterer at å jobbe utenfor hjemmet innebærer færre forstyrrelser i skriveprosessen. Hun siterer lattermildt en forfatterkollega, som har sagt noe om det å være forfatter: 13 prosent handler om talent, resten om å ikke bli distrahert.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Å sitte her gir en helt annen konsentrasjon. Hjemme er det hele tiden noe som kan og bør gjøres, og som stjeler oppmerksomhet, sier hun.
– Hva skriver du på for tiden?
– Det er litt vanskelig å snakke om det fordi jeg er tidlig i en prosess, men jeg jobber med et manus. Jeg vet ikke helt hva det blir til, men jeg kan ikke slippe det, sier Bøksle og legger til:
– Jeg tror at det blir til noe, trådene er bare ikke helt samlet enda.
– Hva får deg til å sette i gang med et skriveprosjekt?
Hun tenker litt.
– Jeg har egentlig hele mitt liv lengtet etter å skrive. Jeg har alltid skrevet, men da jeg jobbet som førskolelærer, hadde jeg ikke tid til å fullføre noe.
Vendepunktet kom da Camilla Bøksle fylte 40 år. Da plasserte husbonden en pc foran henne og ga beskjed om at nå var tiden inne. Og slik ble det, med stor suksess. Debutboka, ”Det er vakrest når det skumrer”, er godt kjent for de fleste. Romanen, som kom ut i 2019, høstet strålende kritikker og er basert på samtaler bestefaren.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Skattekiste
Å snakke om inspirasjon er for øvrig ikke enkelt, synes hun.
– For meg handler inspirasjon mye om det jeg selv har lest, og om livet jeg har levd. Ikke for at jeg skal fortelle om mitt liv, men når jeg begynner å skrive, henter jeg fra en kilde, eller en skattekiste. Det handler om opplevelser som må spisses, om stemninger, kanskje noen pussige relasjoner, eller noe fantastisk som skjedde en gang. Det er vanskelig å si noe konkret, reflekterer Bøksle, som så langt har gitt ut tre bøker.
Den ”vanskelige andreboka” kom i 2021, og etter suksessen med den første, var forventningene skyhøye. ”Så møt meg på hjørnet klokka åtte” fikk ikke den samme trampeklappen og ble karakterisert som mer ujevn enn den første, men fikk jevnt over gode tilbakemeldinger.
En anmelder mente at romanen er for lang, før han føyde til: ”Rågod på sitt beste, med konklusjonen: Camilla Bøksle har det, og jeg er spent på hvor hun tar forfatterskapet sitt videre”.
– Den andre boka er jo helt forskjellig fra den første og treffer nok et smalere publikum, mener Bøksle selv og legger til at man aldri vil treffe alle.
– For meg handler det om å fortsatt kunne skrive. Jeg føler meg heldig som har et forlag i ryggen, og en kjempefin redaktør som ønsker å gi ut det jeg skriver.
Når neste bok kommer er likevel åpent. Akkurat nå er det godt med ro, og ikke minst dempede forventninger.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Leser hele tiden
Selv er Camilla Bøksle nærmest altetende når det gjelder litteratur.
– Jeg leser hele tiden, bøker fra biblioteket, bøker jeg kjøper eller får, i alle sjangre, forteller hun.
– Hvilket øye leser du med?
– Før slukte jeg det meste, men jeg leser nok med et annet blikk nå som jeg selv skriver for å gi ut noe. Jeg konsumerer ikke fortellingene i like stor grad og er mer opptatt av teknikk og språk.
Mange baller
– Hva tenker du om året som ligger foran?
– Det blir spennende, sier Camilla Bøksle og velger å se litt tilbake på 2021 før hun ser framover.
– Ny bok kom i fjor, jeg ble medlem av forfatterforeningen, etablerte meg i ny bolig og fikk dette kontoret på Søgne gamle prestegård. Positive hendelser, sett fra mitt ståsted. I tillegg hadde jeg mange typer oppdrag, oppsummerer hun.
Håpet er at de kommende månedene skal fortsette i samme spor.
– Jeg gleder meg til å se hva prestegården kan få til, det er mange baller i lufta, sier Camilla Bøksle, som tror at 2022 kan by på nye og spennende muligheter.
Ressurs
Marit Gjertsen, kulturkonsulent ved Søgne gamle prestegård, synes det er flott å få en forfatter som leietaker på prestegården og ser fram til å få til noe sammen med Camilla Bøksle.
– Vi vet ikke i øyeblikket hva samarbeidet vi føre til, men det blir spennende. Vi ser på henne som er stor ressurs for oss, sier Marit Gjertsen.