Det var en stor dag for mange da Søgnes historie bind 1 ble lansert på Søgne gamle prestegård torsdag.
Av Ivar Eidsaa
– Velkommen til lansering av årets bind av Søgnes historie. Med det er historieverket komplett fra vår side, sa Oddbjørn Eikestøl fra Søgne Mediegruppe i sin åpningstale. Det er Søgne Mediegruppe som har stått bak og arbeidet frem praktverket som formidler Søgnes historie fra flere tusen år f. Kr og frem til i dag. Det andre bindet ble lansert i fjor.
– Det har vært sju interessante år i Søgne, der enkeltpersoner, lag, næringsdrivende og kommunen har stilt opp for å realisere prosjektet, sa Eikestøl.
Han siterte deretter den unge franske filosofen Simone Weil som en gang sa: «Hvis en ikke kjenner fortida, forstår en ikke nåtida og egner seg ikke til å forme framtida».
– Kan det egentlig sies bedre, fremholdt han.
Han takket de mange bidragsyterne, forfatterne Trond Bjerkås og Frans-Arne Stylegar, tegnerne Glenn Tommy Torkildsen, Tom Hegdal Lønes og Egil Torin Næsheim, fotografene Anne Gunn Pedersen og Arnfinn Håverstad, og Medigruppa som forlag.
Han takket deretter medarbeiderne i redaksjonskomiteen som har administrert prosjektet: Siv Skagestad, Stein Tore Sorthe, Pål Repstad og ikke minst Torvald Hellum.
– Omslaget på dette bildet er «Sol», som levde i Søgne for cirka 11.000 år siden, som eldste kjente menneske i Norge. La oss ære henne!, sa Eikestøl, og fortsatte med å sitere et dikt:
«Sol seig i hav i skuggeheimen,
minne om lukke bortafor ufred
plutselig nær oss i bygda vår
lenge sidan nå, mange tre har falle
mange liv er levde, tida renn ut
vi mister ho gjennom åra
men bygda ligg her innanfor tusenåra
der stjernene blinkaer i barneauge
så lenge sidan «Sol» seig i hav».
Det er Frans-Arne Stylegar som har forfattet bindet som ble lansert torsdag. Han forteller det har vært et omfattende arbeid.
I en tre års tid har han holdt på med boken. Han sier prosessen har gått fint.
– Jeg har skrevet kronologisk, hvor jeg begynte med «Sol» og fortsatte frem til middelalderen. Jeg har hatt en god oversikt over ulike kilder, så som blant annet arkeologiske kulturminner, sier Frans-Arne Stylegar.