– Jeg har fått et nytt liv etter at jeg begynte å trene, så det har betydd all verden at treningssenteret har holdt oppe. Vi blir så godt ivaretatt, og solid innsats fra de ansatte gjør at det er trygt å trene her uten frykt for å bli smittet.
Av Ivar Eidsaa
En ny treningsøkt er unnagjort. Janne Kristin Andersen sitter ved et av de få bordene som er satt ut i foajeen hos Family Sports Center, for å få pusten igjen.
Janne Kristin Andersen har slitt mye med helsen. En revmatisk sykdom medførte at hun som tidligere var svært aktiv, hadde mer enn nok med å holde seg oppreist, langt mindre å trene, og å være ute i skog og mark.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kunne nesten ikke gå
På det verste kunne hun nesten ikke gå. Noe måtte gjøres. Hun tok et skjebnevalg, ville hun leve slik hun gjorde med mye smerte og lite aktivitet som resultat, eller måtte hun ta grep?
Hun startet i det små. Kroppen responderte på treningen. Noen få minutter med trening, ble til litt lengre økter etter hvert. Det var stas og kryss i taket da hun kunne holde på i en halvtime.
Nå er hun aktiv som bare det, og trener flere ganger i uken sammen med sin faste gjeng. Andrea Brøvig og Bjørgulf Henriksen er bare to av dem hun trener med, og de tre er samstemte. Det å få trent gjør godt, og det å kunne trene sammen med andre, betyr kanskje enda mer.
Godt sosialt miljø
– Vi har fått et godt sosialt miljø, og er blitt ikke bare bekjente, men venner med dem vi trener sammen med, fremholder de tre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det går i gruppetrening mandag, onsdag og fredag, med både styrketrening og øvelser for å trene balanse og utholdenhet. I storsalen er en rekke godt voksne, både kvinner og menn i god gang med diverse øvelser, under kyndig veiledning av Ivar Stedjan.
– Jeg stortrives, smiler Jens Drange, en av få menn som er med i gruppen som i hovedsak består av kvinner.
– Ikke si noe!
– Her får jeg være en av få menn sammen med en rekke damer, så du må ikke si noe om dette tilbudet. Det gjør jo ikke noe å være en av få menn i et slikt selskap, ler han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi møtes tidlig på dagen. Da passer det godt for oss som er noen år og som har noen vondter, og trene sammen, sier Janne Kristin Andersen.
Bjørgulft Henriksen kan ikke få fullrost tilbudet godt nok.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg ble påkjørt på Toftelandsveien for en syv-åtte år siden og har brukt mye tid her i rehabiliteringen for å komme tilbake i god form. Det er veldig motiverende å være en del av en treningsgruppe. Vi støtter og hjelper hverandre, og vi har det mye moro sammen, sier han.
De fremholder også betydningen av den innsatsen som staben legger ned.
Blir sett
– Her blir vi sett og får den veiledningen og rådgivningen vi trenger. Det ble en litt tung periode da Norge ble stengt ned 12. mars. Men etter at treningssentrene kunne åpne igjen, har staben gjort en stor innsats for å sprite både rom, inventar og treningsapparater. Vi trener med god avstand til hverandre, spriter oss mellom hver apparatøkt. Det fungerer. Ingen har blitt coronasmittet, sier Janne Kristin Andersen.
– Dette må jo være den reneste plassen i Søgne, smiler Andrea Brøvig.
De tre er også samstemte på viktigheten og effekten av å trene.
– Vi som er godt voksne, trenger å trene, både styrke og balanse. Skulle en godt voksen være så uheldig å falle, vil styrketreningen innebære at vi kan klare å få reist oss igjen. I tillegg gjør det generelt sett godt for kroppen, og treningen gir en god velvære. Det er noe helt spesielt å kjenne at treningen bygger overskudd, sier Andrea Brøvig, Bjørgulf Henriksen og Janne Kristin Andersen som anbefaler alle godt voksne som har anledning, å bli med på treningene.