– Vi håper hotellet kan sikre at kolonien av sandsvaler som holdt til på Monan før E39-utbyggingen kan få best mulig hekkevilkår slik at stammen kan ta seg opp. Det sier Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet og Øyvind Fjeldskård i BirdLife som har fått på plass et svalehotell på Monan i skråningen ned mot elven.
Av Ivar Eidsaa
I mange, mange år har det vært en stor sandsvalekoloni som har holdt til i Monan-området. I forbindelse med utbyggingen av nye E39, har svalene mistet sine gamle hekkeplasser.
– Kolonien har virret rundt og noen av svalene har etablert seg i små midlertidige skjæringer nærmere Brennåsen, forklarer Peder Johan Pedersen.
Det har vært en stor sandsvalekoloni på Monan. Rundt år 2000 ringmerket Øyvind Fjeldskård i BirdLife (tidligere Norsk Ornitologisk Forening Kristiansand og Omegn Lokallag) rundt 100 svaler i denne kolonien. Da gravearbeidene på den nye veien tok til, var det bare ti sandsvaler tilbake.
Har slått godt an andre plasser
– Svalehotellet er et forsøk på å fange opp svalene som ikke har etablert seg permanent. Forsøk andre plasser har vist at det er ganske lett å lokke inn svalene i kunstige svalehoteller som dette, sier Fjeldskård og viser til et tilsvarende tiltak som er blitt gjort i Mandal, som har slått veldig godt an.
Pedersen og Fjeldskård viser til at det er blitt en aktuell mangel på gode hekkelokaliteter for sandsvalene gjennom flere år. I 1990 viste estimatet at det var mellom 150.000 og 200.000 per med sandsvaler i Norge. I 2003 var dette redusert til cirka 50.000 par. Det siste estimatet fra 2015 viser at det nå hekker mellom 10 og 15.000 par i Norge.
Sammensatte årsaker
– Den dramatiske nedgangen har medført at sandsvalene er kommet inn på rødlisten over truede og utrydningstruede arter, sier Fjeldskård.
Årsaken til nedgangen er sammensatt. Det er blitt langt færre naturlige hekkeplasser for svalene. Tørke i Sahel-området sør for Sahara er en årsak. Effektivt skogbruk hvor gamle trær fjernes, har medført at naturlige hulrom er blitt færre, da svalene gjerne vil ha tak over hodet når et rede skal etableres. Et annet forhold er at nye bygg blir bygget for tette uten åpning mellom tak og takstein, et tredje er at flere har etablert fuglebånd på eksisterende bygg for å hindre fuglene i å bygge rede under taket.
Mye kan gjøres for å bedre forholdene
– Det er mye som kan gjøres for å gi svalene og andre arter som hekker i hulrom bedre hekkemuligheter, fremholder Peder Johan Pedersen.
Han viser til at det flere steder er et godt samarbeid mellom BirdLife og landbruksinteressene for å bedre leve- og hekkevilkårene. En åpen luke på toppen av låven på en driftsbygning, at visse områder på gården skjermes for aktivitet i de delene av året hvor fuglene hekker.
– BirdLife gjør en god jobb. I Søgne har BirdLife fått til et godt samarbeid med bøndene som driver på Åros-slettene for å beskytte vipa, som er en truet art og som hekker på barkmark, sier Pedersen.
Vi kan alle bidra
Også alle vi andre kan gjøre vårt for å hjelpe til, som han som skulle male sjøbua. Stigen kom på plass, og han fikk tatt halve veggen før han måtte reise. Da han var tilbake 14 dager senere, hadde et svalepar laget rede mellom stigen og kledningen.
– Da ble stigen stående noen uker før han kunne fortsette, sier Peder Johan Pedersen, som oppfordrer oss til å være varsomme og diskre i hekketiden.
– Ikke rydd haugen med kratt i april, mai og juni når svalene og andre fuglearter, så som trosten som også er i tilbakegang, søker hulrom skal hekke.
Berører artsmangfoldet
Den største trusselen for fuglene er arealtap i forbindelse med veg- og boligutbygging, og annen arealforringelse. Det er i følge Fjeldskård hovedårsaken til at mange arter har en dramatisk tilbakegang.
– I et boligområde som nå er under bygging, er 66 dekar sprengt flatt, det er ikke et tre eller en busk igjen. Dette sammen med f.eks ny E39 som anlegges i et helt nytt landskap får store konsekvenser og berører artsmangfoldet, fuglelivet og leveområdene for fuglene, sier Pedersen.
Han og Fjeldskård håper svalehotellet på Monan vil fange opp store deler av den gamle svalekolonien. Alt i alt er det blitt etablert et tyvetalls slike i regionen.
– Det vil forhåpentligvis hjelpe godt, sier de to.