FINSLAND: Finsland kyrkje har mottatt 450.000 statlige kroner til ny varmeinstallasjon. Nå skal oppdraget ut på anbud.
Av Klara Turid Fidje
– Vi har vært heldige som har kommet gjennom med en søknad som dette, sier leder i Finsland sokneråd, Vegar Jørgensen.
Da staten, ved barne- og familiedepartementet, delte ut 70 millioner kroner øremerket nye el-anlegg, nye ovner og nye klimaskall, meldte Finsland sokneråd sin interesse. Søknaden resulterte i at Finsland kyrkje ble tilgodesett med 450.000 kroner av de 70 millionene. Pengene skal brukes til ny varmeinstallasjon i kirka.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Litt historikk
Det nåværende kirkebygget er fra 1803. Vigsling fant imidlertid sted først i 1812, da Christian Sørenssen, med sterke ætterøtter til Finsland, ble biskop. Sakristiet ble bygget i 1913.
Man antar at dette er den tredje kirka som står oppført på samme sted. Finsland kyrkje er ei av de best bevarte umalte trekirkene, med det «fullstendigste umalte lafteinteriør med innredning», som er bevart i vårt land.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det var bøndene i Finsland som skaffet til veie tømmeret som måtte til for at kirka skulle bygges. «Belønningen» var at folk fra de største gårdene fikk fast plass i kirka, rangert etter størrelsen på bruket.
Brannfarlige ovner
Jørgensen er, i tillegg til å være soknerådets leder, både klokker, kirketjener og renholder i Finsland kyrkje. Arbeidet innebærer et ansvar for å se til at alt er som det skal og bør være når han som siste mann etter gudstjenesten slukker lysene, forlater kirkerommet og låser døra.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Tenk hvis ovnene svikter i denne kirka, sier Jørgensen. Han grøsser ved tanken. For det er ikke så mye som skal til. En gjenglemt vott eller noe annet som måtte ha funnet veien til de nær 70 år gamle rørovnene under benkene kan få katastrofale følger. Jørgensen forteller at det har vært ulykker med folk som har fått brannskader på skoene sine, og barn som har svidd hendene på de varme rørovnene. Derfor er han så utrolig lettet over at søknaden om penger til ny varmeinstallasjon har ført fram.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Tilskuddet vi har fått dekker inntil 60 prosent av totalkostnadene, resten skal kirkelig fellesråd i Kristiansand dekke, opplyser Jørgensen.
Nå vurderes det å velge type varmeinstallasjon, samt hva slags kapasitet den bør ha. I tillegg er det nødvendig med en grundig sjekk av det gamle ledningsnettet i kirkebygget.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Fellesrådet har tatt på alvor at kirka trenger å få fornyet varmesystemet, både ut fra et brannsikkerhet perspektiv, men også det faktum at det er snakk om et gammelt anlegg, påpeker Jørgensen.
Sett fra et økonomisk perspektiv vil det også være en stor fordel med å få installert et nytt varmeanlegg, da kostnadene med å varme opp kirkerommet vil bli betydelig redusert. Forhåpentligvis strekker pengene også til et nytt sikringsanlegg i Finsland kyrkje.
– Det er i hvert fall et håp, sier soknerådsleder Vegar Jørgensen.