– Jeg hadde nok gått til legen før om dette var sånt som vi gutta snakket om, sier Erik Grande Thorshaug (43).
Av Geir O. Wehus, regionleder i Kreftforeningen Agder
og Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen
Han hadde en kul på penishodet i flere år uten å fatte mistanke om kreft. Først da han så blod i urinen, gikk han til legen. Erik trodde han tisset blod, men det var kulen som blødde. Og kulen var bare toppen av et isfjell: Hele penis var full av kreftsvulster og måtte amputeres.
Fire av fem menn kan ikke kreftsymptomer
Erik er langt fra alene om ikke å kjenne til alle symptomer på kreft. En undersøkelse Norstat har gjort på vegne av Kreftforeningen viser at det er stor usikkerhet i befolkningen. Aller verst står det til hos mennene.
Hele fire av fem menn svarer at de ikke har god kjennskap til symptomer på kreft. Dette er bekymringsfullt, spesielt med tanke på at menn har høyere risiko både for å få og dø av kreft.
Hvert år får over 20 000 menn i Norge beskjeden om at de har kreft. De fleste kreftformer rammer menn oftere enn kvinner, og for mange kreftformer har svulstene hos menn ofte spredd seg til andre steder i kroppen når de først oppdager at de har kreft. Dette gjør dessverre behandlingen tøffere og mer komplisert og prognosene dårligere.
Dobbelt så mange
Peniskreft er en sjelden diagnose, og det er selvsagt ikke sånn at alle som har et sår eller en vorte på penis, har kreft. Men det er verdt å vite at dette er en kreftform som øker drastisk: Dobbelt så mange får peniskreft i dag som for ti år siden, og pasientene blir stadig yngre. Dette skyldes i stor grad at stadig flere blir smittet av det seksuelt overførbare viruset HPV. Som regel går det bra, men viruset kan utvikle seg til kreft.
Mange har fått med seg at HPV-virus kan gi livmorhalskreft. Men de færreste vet at også menn kan få kreft av HPV: I Norstats undersøkelse svarer nesten dobbelt så mange menn som kvinner at de ikke vet hvilke kreftformer HPV kan føre til. Kun 7 prosent av mennene vet at HPV kan gi kreft i penis og anal, og kun 10 prosent vet at det kan gi kreft i munn og hals.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Lanserer Manndag
Vi i Kreftforeningen har lang tradisjon for å sette søkelyset på menn og kreft i november. Nå ser vi at dette ikke er nok. Vi trenger et kunnskapsløft om kreft blant menn og lanserer derfor Manndag. Heretter vil vi bruke hver første mandag i måneden til å snakke om kreft og menn. For å få det til, trenger vi at Erik og andre menn deler av sin erfaring:
– Det som holdt meg igjen, som gjorde at jeg ikke gikk til legen, var jo rett og slett at jeg ikke skjønte at dette var noe jeg burde reagere på. Jeg håper andre menn vil gå tidligere til legen enn meg. Jo tidligere du kommer deg til lege, jo enklere er behandlingen. Det jeg har vært gjennom, er worst case, avslutter Erik.