Blomsterbuketten går denne gang til Espen Slottet (50). I tillegg til jobben som sosiallærer ved Finsland skole, er han også en ressurs innen IL Framsteg, og aktiv pådriver for fornyelsen av idrettsanlegget på Lauvslandsmoen.
Av Klara Turid Fidje
– Espen Slottet har fått med folk og ledet dugnaden med å kjøre på flis i den nyetablerte skiløypa mellom skolen og Skogen, opplyser tipser.
22 år på Finsland skole
Vi avtaler å møte Espen Slottet i storefri på Finsland skole. Her har han hatt sitt daglige virke i 22 år, og trives i jobben.
– Jeg hadde et friår i 2010, ellers har jeg jobbet her siden 1999, bekrefter Slottet.
Som sosiallærer benytter han seg av ulike undervisningsmetoder i det sosialpedagogiske arbeidet med elevene.
– Jeg er glad i å gjøre ting med hendene, lære ungene opp i praktisk arbeid, påpeker Slottet.
Praktisk undervisning
Undervisningen knyttes derfor gjerne til ting elevene kjenner fra sin hverdag, som for eksempel dyrevelferd og gårdsdrift. Matematikkundervisningen gir mening når elevene skal finne ut hvor mange liter melk det trengs for å fylle opp bøtta når lammene skal mates, eller hvordan man får laget det største gjerdet ved hjelp av 100 meter gjerdetråd. Og hva er egentlig en to tom fire?
– Vekt, volum, millimeter og centimeter. Prøve å gjøre det så praktisk som mulig, formidler Slottet. For selv om matte og skriving lett kan knyttes opp mot dyrevelferd og gårdsdrift, så er det i disse dager kanskje vel så viktig å lære seg betydningen av å være selvforsynt med mat.
Tok over driften av hjemgården
– Selv er jeg sjeleglad for å ha vokst opp på gård. Det er aldri kjedelig, der er alltid noe du kan gå ut å stelle med. Så er en vokst opp på gård, da er en heldig, fastslår den populære sosiallæreren på Finsland skole.
Faktisk trives han så godt med gårdsarbeid at han ved nyttårsskiftet, 1. januar 2022, overtok driften av gården etter broren sin Jens.
– Så jeg er i fjøset og melker før jeg går på jobb, smiler Slottet blidt.
I.L. Framsteg
– Idrettslaget har alltid stått mitt hjerte nær, sier Slottet. For tiden følger han et G16-lag, hvor årets høydepunkt nok blir lokaloppgjøret mot G16 i Greipstad til sommeren.
– Jeg har hatt med disse spillerne å gjøre i ti år, seks år som trener, og fire år som oppmann og tilrettelegger. Fotball er noe som alltid har ligget mitt hjerte nær, sier Slottet.
«På banen»
Finsland idrettspark, som befinner seg i aller øverste klasse av flerbruksanlegg, ble høytidelig åpnet i 2019, før Songdalen kommune ble en del av Kristiansand. Anlegget favner bredt hva aktivitetsmuligheter gjelder, og kunstgressbanen gjør det mulig å kunne trene her hele året.
– «På banen» er blitt et begrep blant ungdommene i bygda her. De henger ikke så mye i Kilen lenger, de har fått et innbydende anlegg med fargerike baner, et alternativ som både er sportslig og sosialt, og som også har bidratt til mindre konflikter i skolehverdagen, påpeker Slottet.
Han forteller at når lyset blir slått på klokken 07.00, er der mange fra SFO som benytter banen før skoletid, fotballguttene er der tre-fire ganger i uka, og barn i nabolaget benytter seg også flittig av banen. I tillegg kommer folk utenfra og benytter tennisbanen, angivelig fordi de er fornøyde med banedekket.
– At Finsland idrettspark har blitt sentrum for alt av idrettslige aktiviteter, det varmer mitt hjerte. Og det var jo det vi håpet på, at det skulle bli en samlingsplass, sier Slottet.
Iherdig dugnadsinnsats
Penger gitt i legat til IL Framsteg, ble brukt til å bygge en 3,5 kilometer trase fra skolen på Lauvslandsmoen og inn til gården Skogen. Da anleggsmaskinene hadde gjort unna grovarbeidet, ble det invitert til dugnad. Også her hadde Slottet en sentral rolle.
– Folk stiller opp på dugnad, men noen må dra det i gang, kommenterer han beskjedent.
Resultatet av dugnadsånden blant finslendingene, er at traseen på 3,5 kilometer nå er så godt som flislagt. Fire lørdager gikk med, der bygdefolket stilte med firehjulinger, små tilhengere, spade, rake, samt nødvendig tilbehør som grill, pølser og brus.
– En av elevene kom bort til meg mandagen etter og spurte: Når tid skal vi gjøre dette igjen?, forteller Espen Slottet.
For de aller yngste kan nok løypa inn til Skogen bli i tøffeste laget. Da er det gledelig at idrettslaget har sikret seg en kontrakt som gir de minste barna mulighet til å gå på ski rundt jordene ved skolen.
– Vi har idrettsskole hele vinteren. Den er gratis for alle, og ment å gi en smak av hva idrettslaget står for, avslutter Slottet.
Dette er Blomsterbuketten
Fritidsnytt ønsker å hedre hverdagsheltene, dem som gjør en så verdifull innsats for andre i lokalsamfunnet – dem som så trofast holder på å gi av seg selv og sin tid. Mange av dem har holdt på i år etter år. Fordi disse er et så viktig lim i lokalsamfunnet, ønsker vi å gi noe tilbake. Det gjør vi ved denne spalten vi har kalt «Blomsterbuketten».
Kjenner du noen i ditt lokalsamfunn som du mener fortjener en blomsterbukett, så ta kontakt med oss.
Det kan du gjøre enten ved å ringe eller sende en melding til 416 82 345 eller å sende oss en mail til klaraturid@gmail.com – husk å få med en begrunnelse for at nettopp han eller henne du foreslår fortjener en oppmerksomhet.