– Dette har vi lenge drømt om å få til. Jeg gleder meg, smiler Ingrid Juell Moe, som sammen med Ellen Lenvik og Mari Østby Kjøll inviterer til utstillingen FORBINDELSER i Galleriet i fjøset på Søgne gamle prestegård. Utstillingen åpner kl. 14.00 førstkommende søndag, den 30. august.
Av Ivar Eidsaa
– Jeg er veldig stolt over å kunne invitere til denne salgsutstillingen sammen med Ellen Lenvik. Vi har kjent hverandre i mange, mange år. Vi har til og med vært svigersøstre en gang, forteller hun.
– Det var på tide vi fikk til noe sammen, fortsetter hun.
– Der Ellen har vevd litt store arbeider i et strengt formspråk, har jeg arbeider som er mindre, og så kommer Mari Østby Kjøll med sine arbeider i tre, så dette blir på sett og vis tre utstillinger i ett, sier hun.
Lang karriere
Ellen Lenvik kan se tilbake på en lang karriere som kunstner, og hadde i mange år sitt eget verksted i Edinburgh frem til hun flyttet til Oslo i 1980.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg lager billedtepper i fri form, vevd i store slående flak av lang floss, gjerne i svartgrå ull med innslag av skarpere farger, naturlyriske arbeider, sier hun.
Lenvik spiller på kontrastene i materialet, det lette, flyktige mot det tunge, stofflige. Utgangspunktet for de abstrakte motivene er som oftest naturopplevelser. En rekke tepper er inspirert av nord-norsk natur med høstfarger, vinterhavet, sommernatten og floraen. Enkelte ganger slår hun dikt eller strofer inn i veven som tittel på teppene.
Tar lang tid å lage
Arbeidene hennes er fysisk store.
– Det tar tid å veve slike tepper, ofte rundt ett år på et arbeid alene, av og til opp mot to, smiler hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det er første gangen Ellen Lenvik stiller ut i Galleriet i fjøset ved Søgne gamle prestegård. Hun er full av lovord over hvordan Galleriet fremstår.
– Vi har hytte ute i Harkmark-fjorden, så jeg har vært her mye, og alltid blitt slått over Galleriet. Det er nydelige rom, og det minste jeg da kunne gjøre, var å ha med arbeider som har som er inspirert av motivene i Søgne gamle kirke, forklarer Lenvik, som stiller ut syv store og flere små arbeider.
Formidler en stemning
Ingrid Juell Moe stiller alt i alt ut 13 arbeider.
– Bildene er satt sammen slik at de formidler en stemning, slik at det hele fremstår som en palett, sier Juell Moe.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg er veldig glad i striper. Det var slik da jeg begynte på Kunst og håndverksskolen for 50 år siden, i 1969, hvor stripene og folkekunsten er et uttrykk for at mennesker har sittet med veven overalt, i ulike land og i Norge, for å gjøre det vakkert rundt seg. Mange av arbeidene jeg har med til denne utstillingen er forholdsvis nye. Jeg hadde lyst til å komme tilbake til den formen jeg brukte tidligere, det enkle, det som tente og inspirerte meg den gangen, sier hun.
Lille Kallholmen
– Utenfor Ny Hellesund hvor jeg bor, har jeg et helt spesielt forhold til Lille Kallholmen som ligger utenfor Helgøya. Jeg har alltid vært opptatt av steder, og lagde i sin tid Genius Loci, stedets ånd. Et sted er mange steder. Når man har vært på et sted vinter, sommer, vår og høst og kommer tilbake og oppdager at stedet tar imot deg, at du er blitt glad i plassen. Det er alltid spennende å se hvordan en plass kan forandre utseende og karakter etter årstiden, etter hvordan lysforholdene er, og endringer som har funnet sted på denne plassen. Som ett år hvor en bonde hadde sauer på beite på holmen. Det da å se hvordan holmen fremstod da vegetasjonen var beitet ned, holmen var helt blå, fordi det hadde vokst frem et teppe av natt-og-dag som så fikk blomstre opp, var spesielt fint, sier Juell Moe.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Grafiske collager og treskulpturer
– Det er denne holmen som er utgangspunktet for mange av arbeidene til denne utstillingen. Stripene sier litt om de endringene som finner sted på Lille Kallholmen avhengig av årstid og sollys, hvor det sterkt gule er messinglav, hvor det rosa kan være gneis og det sorte kan være marebek, og så er det blåskjell og blomster som også kan kjennes igjen i bildene, sier Ingrid Juell Moe.
Der Ingrid Juell Moe og Ellen Lenvik stiller ut vevde tepper, viser Mari Østby Kjøll grafiske collager, treskulpturer og treskjæringer. Collagene er satt sammen av tresnitt trykket for hånd på japansk papir, og treskjæringene er gjort i ulike materialer av tre; som MDF-plater og deler av bygningsmateriell.