Et helt nytt produkt med et betydelig salgspotensial både nasjonalt og internasjonalt. Det er Silje Merethe Fossnes i Søgne snart ferdig med å utvikle.
Av Ivar Eidsaa
Silje Merethe Fossnes er en av kun 115 personer her hjemme som kan titulere seg som registrert kokkemester. Lysten og interessen for å skape, ikke bare mat, men også mye mer, gjorde at hun valgte å takke av yrkeskarrieren som kokk. Sent i 2016 lanserte hun boken «Elsk mat – elsk mer». Boken slo godt an, og Fossnes fikk god presse i forbindelse med boklanseringen.
Kan ha stort potensial
Hun har brukt tiden både før boklanseringen og ikke minst i etterkant av denne på et helt nytt prosjekt som kan ha et stort potensial.
– Da jeg selv jobbet som kokk, savnet jeg mange ganger ulike redskaper som kunne sikre en god produksjon og bidra til nye løsninger. Et slikt produkt ønsket jeg å utvikle, og jeg har brukt de siste tre-fire årene på å utvikle ideen, forteller Silje Merethe Fossnes.
Innoventus Sør
Design, produktutvikling, søknad til Innovasjon Norge om markedsavklaringspenger for å kunne gjennomføre en større kunde- og produktundersøkelse, for å spille aktivt ball blant annet med Innoventus Sør på Gimlemoen, Makespace, Inventas og Inventica, og ikke minst mange timer med tegning, utvikling og testing, er noe av det som hun har brukt tiden på.
Parallelt med utviklingsprosessen, har hun søkt Patenstyret i Norge om patent på produktene her hjemme med ambisjoner om også å gå internasjonalt.
Har krevd lang tid og mye krefter
– Dette er en prosess som har tatt lang tid og mye krefter, og jeg er glad for å ha kommet så langt, sier hun.
– Den første søknaden går på om jeg kan få en forhåndsrett nasjonalt. Hvis Patenstyret gir søknaden et «go» vil jeg søke utvalgte land om å få patentert produktet i hvert av de respektive landene jeg søker, fremholder Fossnes.
– Det er alltid den første registrerte/innleverte søknaden som har rettmessig eierskap, det gir også noen måneders «karantene» i utlandet. Dette gir et lite pusterom om muligheter til å finne midler for å finansiere disse utgiftene og finne hvilke land det kan være hensiktsmessig å søke beskyttelse i, fortsetter hun.
Venter på svar fra Patentstyret
Hvis alt går som det nå ser ut, vil hun om ikke så lenge få et svar fra Patentstyret. Deretter skal tiden brukes på å ferdigstille utvikling, finne de riktige produsentene og gå over i produksjon.
– Faller disse brikkene på plass, lanseres produktet før sommeren, sier hun forhåpningsfullt.
Hun innrømmer at det har vært en lang prosess, lengre enn hun først antok.
– Produktet ender arbeidsrutinene som kokker og annet personell innen næringsmiddelindustrien vil ha bruk for, det være seg kokker, fiskeri, slakteri og bakeri, for å ha nevnt noe, sier hun.
Et betydelig marked
I praksis er det ensbetydende med et betydelig marked, både nasjonalt og internasjonalt.
– Sånn sett har jeg gode forhåpninger, sier hun, på bakgrunn av at hun i noen tid har samarbeidet med solide aktører i bransjen som har latt seg imponere av hvilke forbedringer i arbeidsprosessene som verktøyet Fossnes har utviklet tross alt innebærer.
– Jeg trodde det ville være lett, men det har vist seg å være alt annet enn lett, skoggler hun.
Bon Vivant
– Prosessen har krevd mye med tanke på utvikling, design og funksjon, sier hun.
– Men også det å ha en bedriftsprofil som bygger opp under både produktet som er under utvikling og profilen som boken «Elsk mat – elsk mer» skal passe inn i, sier hun.
Fossnes har valgt å kalle bedriften sin Bon Vivant, hentet fra det franske uttrykket som betyr «den som vet å nyte det gode liv», eller «livsnyter».
– Navnet skal gjenspeile alt jeg ønsker å skape, det være seg kokebøker og forlagsdrift, men også denne prosessen, og ikke minst flere andre produkter i tillegg til dette som jeg nå holder på å utvikle, sier hun.
Har vært mye å forholde seg til
Det å bygge opp og å utvikle en bedrift og produktene som bedriften skal selge, har vært omfattende.
– Det har vært mye å forholde seg til, langt mer enn jeg trodde på forhånd. Arbeidskrevende, ja, men også kjempeartig, svært motiverende og utrolig lærerikt, sier hun.
Silje Merethe Fossnes er en kvinnelig gründer, og dem er det ikke mange av! Hun forteller at mange har forsøkt å fortelle henne hvor vanskelig, ja endog hvilken umulig oppgave hun har begitt seg inn på å få til.
Å være sta
– Ingenting motiverer meg mer og gir meg mer motivasjon enn de som sier «dette går ikke». Skulle jeg ha lyttet til de mange som på ulike måter har sagt «nei, nei», så hadde den kreative prosessen stoppet opp, og er det noe jeg ikke gjør, er det å låne øret til slikt. Til det er jeg heldigvis altfor sta, gliser Silje Merethe Fossnes.