– Jeg har ikke helt landet enda. Dette var stort. Det sier Hanne Hellvik, etter at Kulturrådet har kjøpt inn flere hundre eksemplarer av Søgne-forfatterens boken «Tilgi dem ikke».
Av Ivar Eidsaa
Avtalen innebærer at Kulturrådet har brukt 240.000 kroner på å kjøpe inn boken til alle landets bibliotek, hva det har å bety for salgstallene av Hanne Hellviks bok som ble lansert sendt i fjor høst. Kulturrådet har kjøpt 623 papirbøker og 150 e-bøker.
En slik sum betyr selvsagt mye for en ung kvinne som er fersk i sitt forfatterskap.
Det at Kulturrådet kjøper inn bøker til landets bibliotek, er et solid kvalitetsstempel i seg selv. Alle forfattere og forlag sender inn de bøkene man mener holder den kvaliteten som Kulturrådet etterspør. Deretter foretas det en siling, og da årets innkjøp skulle avgjøres, hadde Kulturrådet 15 bøker på bordet, og en av disse ble fem kjøpt inn, og en av dem var altså boken «Tilgi dem ikke» til Hanne Hellvik.
Høy litterær kvalitet
Innkjøpet betyr at Kulturrådet mener boken holder en høy litterær kvalitet, en aldri så liten blomst i knappehullet til Hanne Hellvik.
– Det gøyeste oppe i dette, er at Kulturrådet mener boken er god, sier Hanne Hellvik.
– Når man ser at bøker fra de største forlagene ikke når opp, er det bare helt uvirkelig at lille meg har skrevet en av bøkene som er blitt utgitt på eget forlag, og som Kulturrådet nå kjøper inn, legger hun til.
«Tilgi dem ikke» er fortellingen om 14 år gamle Bisi som opplever at hele hennes familie blir drept i en landsbymassakre, om hennes håp og drømmer, og gir et dypt og ekte innsyn i nigerianske kultur og samfunn hvor kristne og muslimer lever i dyp frykt og for hverandre.
Hjelpearbeid i Nigeria
For ti år siden reiste Hanne Hellvik første gang til Nigeria for å jobbe for den humanitære organisasjonen Ceghad som driver et hjelpearbeid i Jos-området, hvor hun arbeidet i et helseopplysningsprogram med fokus på hiv og AIDS. Området har over lang tid vært preget av en dyp og voldelig konflikt mellom muslimer og kristne.
– Jeg jobbet på et barnehjem hvor alle hadde mistet foreldrene sine og kom tett på mange av dem som hadde mistet alt, forklarer Hanne Hellvik.
Å skrive bok er ikke noe soloprosjekt. Hellvik trekker frem det gode samarbeidet med sin egen redaktør.
– Jeg hadde aldri klart dette uten min fantastiske redaktør, Manusdetektiven Nina Grove Hansen, fremholder Hellvik.
Nytt bokmanus på gang
Innkjøpet betyr mye for arbeidet videre.
– Jeg har hatt et manus liggende som jeg begynte på før «Tilgi dem ikke», og la dette litt til side. Det at boken nå er blitt antatt, gjør at jeg tar frem dette manuset igjen for å fullføre dette, sier Hellvik.
Hanne Hellvik har tidligere arbeidet tre år som daglig leder for hjelpeorganisasjonen Yo voy a ti i den bolivianske byen Cochahamba.
– I boken vil jeg fortelle historiene til noen av gatebarna som vi var i kontakt med, rystende og tankevekkende skjebner. Innkjøpet til Kulturrådet og salgsinntektene fra dette, gjør at jeg kan jobbe med boken utover året, og kanskje med en publisering neste år, sier Hellvik.
– Da har jeg motivasjonen og en økonomisk trygghet som gjør at jeg kan jobbe videre med dette manuset, legger hun til.
– Redaktøren min, Nina Grove Hansen anbefaler at boken «Tilgi dem ikke» også bør leses inn på lydbok, så noen av pengene vil nok gå med til å få dette gjort. Vi vurderer også om boken skal oversettes til engelsk, med tanke på det internasjonale markedet.