For å si det med en gang: Turløype-tilbudet i Kjellandsheia er blitt enestående bra: Ta deg en tur da vel – og prøv!
Av Jostein Andreassen
På de nylig utsatte kartene er området kalt for Kjellandsmarka – trolig fordi turområdet etter frisk utvidelse mot vest og parkeringsplass i sør er antatt å dekke mer enn det som naturlig benevnes Kjellandsheia. (Udi geografien, så kan vi nokså rundt beskrive området i vid forstand som skauen mellom Lohneveien/like vest for Lunde skole og utbyggingsområdet på Oftenes.)
Gode kart
Festlig, ja. Da tenker jeg ikke minst på de godt opparbeidede og vakre løypene, en meget god skilting og alle de instruktive kartene – for ikke å snakke om ei skikkelig, ja unik og spennende ”trollehei”: Svarteheia.
Opp dit og der på toppen fins troll og rare skapninger i alle former og fasonger – takk til dem med idéen: Tone Engestøl med barna Madelen og Isac!
Artikkelen fortsetter under bildet.
Mer enn 70 troll
Mine barnebarn som har vært der flere ganger allerede, talte opp noen og sytti ”troll” (dekorerte steiner) langs stien. Nå er der utvilsomt enda flere! Spør om denne løypa og med toppen er blitt populær! I løypa er tau montert på vakre smijernsstolper i noe bratte stigninger, der er trapper, og på toppen fins det jammen bålpanner/griller og gapahuk. En kan komme dit opp fra stien både i sør og i nordøst. Nydelig utsikt over skjærgården. Alltid blide og koselige folk å treffe der oppe.
En liten gutt jeg hadde med, ble så interessert i noen troll som var plassert under ei bekkebru at han like godt ramla på vann!
Merket/umerket
Av kartet kan du se om løypetraseen er en vanlig opparbeidet og merket skogssti/tursti eller en umerket sådan, videre hvor det er en gruset smal vei: Velg etter behov og evne, og du kan i ethvert kryss orienteres om hvor du befinner deg. Og hvor fins det benker, gapahuker, badeplasser og bålpanne/grill? Takk til grunneiere for velvilje, til Ole Johan Bueklev i Repstad Eiendom, ildsjelene Arnfinn Håverstad, Floke Bredland og ikke å forglemme Kalle Kimestad, Helge Bentsen, Tellef Vinvand, m.fl. for mye av resten og Søgne og Greipstad Sparebank for gapahuken på Svarteheia. Det er satt opp hele 30 nye kart!
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hvor?
Stiene går rundt og på kryss og tvers i området på alle sider av og sør for Kjellandsvannet. En kan gå rundt Uffortjønna og i et helt nytt og opparbeidet turområde vestenfor den, ved Tvitjønna. Navnet ”uffor” er vanskelig å tyde, for min del har jeg havnet på ”tjønna som ligger utenfor allfarvei” og ”tvi” betyr selvsagt ”to stykker”.
Anbefales!
Dette må du bare prøve! Anbefales! Inngang og parkering enten i nord ved brua over til Kjelland på Lohneveien – like vestenfor Lunde skole (ikke kjør inn over Kjellandsbrua og opp til bebyggelsen) – eller på den store parkeringsplassen på Oftenes, nord for det nye boligområdet på Nordheia (kjør inn fra Leireveien vis á vis innkjørselen til Ausvigheia, ved rulleski-løypa; utrolig at vi har fått en slik også! Kommer du fra nord, heller ikke glem å besøke den nylig opparbeidede Eplehaven (Steinva) nær brua over E 39, dette er til minne om den flotte eplehagen Otto Kjelland på bruk 3 en gang hadde, men som nok E 39 ødela en del av da veien kom rundt 1976. Her er det fint for skoleklasser å gå på tur! Både benker og griller.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Litt historie og vel så det
Kjelland er ikke blant bygdas største, men gården var før velstående pga at den hadde tømmer og eikebark å selge, fiske i Kjellandsfossen (som ble utsprengt i 1910 for å lede ut vannet i elva ovenfor (pga lite fall) og rettighet i den viktige saga i Tverråna. Flere ganger hadde gården lensmannen i bygda og slektskapsbånd til velstående skipperfamilier i uthavnen Ny-Hellesund. Noen oppsittere ble ganske rike: Lensmann Ommund Olsen, d. 1754, utstyrte klærne sine for eksempel med sølvknapper. Markus Ommundsen, d. 1801, ble losoldermann på Flekkerøya. Susanne Mortensdatter, f. 1690, ble gift med losoldermann Nicolay Langefeldt i Hellesund. Navnet hennes står på Langfeldtstolen i Søgne gamle kirke. Da hun ble enke, ble hun ei mektig dame, og trolig var det henne som beordret kapellet for sjøfolk nedrevet ca 1760.
Pang, pang!
Ole Christensen fra Kjelland, f. 1788, omkom i slaget ved Lyngør, om bord på ”Najaden”, 42 kanoner. Det engelske linjeskipet HMS ”Dictator”, kaptein Stewart, 24 år, kom helt overraskende inn på havnen og skjøt denne siste dansk/norske fregatten i senk i 1812. Så mange som 133 av mannskapet ble drept, derav altså Ole fra Kjelland, og 102 ble såret av i alt et mannskap på 315. Peter Lunde forteller at mora Valborg ikke kunne få seg til å tro at Ole var død, han ramlet over bord og druknet, så ”ho gjekk jamnt på Fossebrådet austom garden og såg um han ikkje kom heim att.” Nils Knudsen Skarpeid, f. 1785, bruk 2 og ”Jørgen Eg” overlevde forresten sjøslaget, sistnevnte er trolig Jørgen Olsen Eg, f. 1786 bruk 11.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Tjente 9.000 kroner
Det hører med til historien, en helt annen udramatisk og nær sådan, at jeg skaffet en skoleklasse på ”Katta” arbeid med å hogge ut skog og kratt til den nye veien høsten 1975. Vi tjente 9.000 kroner på det som vi betalte en åtte dagers skoletur, buss, opphold og sjåfør, til øya Gotland. Der tok vi dagsturer på den fantastiske øya, bodde i telt et steinkast fra Villa Villarkulla og så dessuten innspilling av en Pippi Langstrømpe-film på stedet. Området vi hogde ut, var fra der brua nå går over veien og noe vestover. Et fint minne, kan du tro.
Men forresten – treffes vi i den flotte, ja, enestående turløypa mellom Lohneveien og Oftenes? Der skal du i alle fall ikke gå deg vill!
Troll langs veien