Skoler er blitt bygget. Mange får skolegang. Et eget helsetilbud er blitt igangsatt. I flere år har Søgne misjonskirke drevet et utstrakt arbeid i den indiske byen Jammu for å bidra til at familier som lever i slummen blir løftet ut av fattigdom.
Av Ivar Eidsaa
Kimen til engasjementet og arbeidet ble sådd da Oddvin Larsen, nå pastor i Søgne misjonskirke, var med på teamtur til Jammu i India, hvor teamet besøkte en lokal menighet.
– Kontakten vi fikk med menigheten vi besøkte, traff veldig. Menigheten hadde lyst til å gjøre et arbeid for dem som bodde i slummen, for mennesker som levde under svært kummerlige forhold. Det gjorde et uutslettelig inntrykk. Menigheten hadde lite midler og muligheter selv, men ønsket om å gi barna skolegang og et helsetilbud, var like sterkt. Vi ble spurt om vi ville være med og starte opp et arbeid i slummen, forklarer Oddvin Larsen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Startet opp i et uthus
I et lite uthus ble et skolearbeid startet opp. Noe senere fikk menigheten mulighet til å kjøpe en tom i samme område, hvor man ønsket å bygge en skole med større kapasitet og bedre fasciliteter. Oddvin Larsen arbeidet da i Oasen og menigheten bidrog med betydelige beløp til skolebygget som stod ferdig i 2006, og med plass til 300 elever. Skolen gav en god allmenundervisning. Elevene fikk skoleuniform, litt i tråd med den engelske tradisjonen ettersom India jo er en del av det britiske imperiet. Hensikten var å sikre at elevene opplevde at de stod på like fot uavhengig av om man var fattig eller ikke, og elevene fikk også et varmt måltid om dagen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Utdanning en vei ut av fattigdom
Arbeidet bar gode frukter. Skolen i samarbeid med myndighetene tok initiativ til at det ble boret etter vann. Det ble lagt inn vann i området, et synlig bevis på at skolen og dens elever var blitt en ressurs for området hvor det i slummen bor opp mot 15.000 mennesker.
– Vi har tydelig sett at skole og utdannelse er veien ut av ekstrem fattigdom. Vi ser at boligstandarden og levestandarden er blitt forbedret, forteller Oddvin Larsen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det har gitt nye ringvirkninger. Mange foreldre som tidligere nektet barna å gå på skole fordi de heller måtte tigge, har ønsket at barna heller skal gå på skole. Økt pågang har medført at skolen på nytt har utvidet, med en 3. etasje med plass til 150 elever, slik at det nå er 430 elever til sammen som får en utdannelse.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Gir en fullverdig grunnskoleutdannelse
Noe av utfordringen for skolen har vært at de ikke har hatt økonomi til å tilby en fullverdig grunnskoleutdannelse med eksamensrett. En innsamlingsaksjon her hjemme ble satt i gang.
– Nå er skolen i gang med en ny utbygging for å gi plass til nødvendige spesialrom slik at skolen tilfredsstiller kravene om å bli en grunnskole med eksamensrett, forteller Oddvin Larsen.
– Arbeidene pågår nå. Det hele skal stå ferdig til påske, når det nye skoleåret i India starter opp. Da kan gi skolen gi en fullverdig grunnskoleutdannelse for elever fra de er tre år til de er 15-16 år, tilsvarende 10. klasse, sier Larsen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Noe av utfordringen som slumbarna har, er at helsesituasjonen er dårlig, problemer som ofte kan forbedres med enkle midler.
– Skolen har derfor hatt en helsesjekk på samtlige elever to ganger i året. Men utvidelsen som nå pågår har implementert lokaler til en ny helsestasjon, et tilbud som har vært svært etterlengtet og som blir en ressurs for elevene, deres foreldre og for slumbeboerne generelt, fremholder Larsen.
– Midlene rekker langt
Anita Amble og Sigtor Kjetså fra Søgne misjonsmenighet har tatt utfordringen og skal bygge opp helsestasjonen, ansette sykepleiere og ha det overordnede ansvaret for driften. Også dette er et tilbud som åpner i påsken.
– Vi ser at midlene vi samler inn rekker langt. Arbeidet bidrar til å hjelpe de fattigste av de fattige. Prosjektet er i seg selv så medmenneskelig og varmt at det treffer mange nordmenns ønske om å gjøre noe for andre. Vi kan ikke redde verden for alle, men vi kan være med å redde hele verden for hver enkelt som får utdannelse og helsehjelp, sier Oddvin Larsen.
Nå håper han også andre kan være med i arbeidet for å hjelpe dem som virkelig trenger det.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Alle midlene vi samler inn går uavkortet til formålet. For 250 kroner i måneden kan man være med å holde et barn i skole i ett år, inklusive måltider, skoleuniform og til et godt helsetilbud. Cirka 200 av barna som går på skolen mangler en fadder, og en fadder vil bidra mye, ettersom skolen har driftsmessige utfordringer til drift og til å betale ansatte den lønnen de rettmessig fortjener. Blir man fadder, vil man få bilde av eleven og løpende rapporter underveis gjennom året om hvordan arbeidet utvikler seg. Flere ganger i året reiser vi ned for å heie på arbeidet og holde kontakten varm, være seg både voksenteam og ungdomsteam, sier Oddvin Larsen.