LANGENES: Jannike Søberg var bare seks år da hun bestemte seg for å bli frisør, og har jobbet i salong siden hun var 14. Nå er Salongen på Langenes hennes faste tilholdssted.
Av Klara Turid Fidje
Jannike Søberg (37) er ikke spesielt opptatt av moteshow og nye trender. Som frisør er hun opptatt av å få håret til å fungere best mulig for kunden i hverdagen.
– Jeg ser på helheten i mennesket. Energinivået, prøver å få hele mennesket til å skinne. Jeg ser heller på sånne ting enn på siste mote, forklarer Søberg.
Nå går hverdagsfrisøren sine egne veier. Det innebærer at hun fra og med mandag 2. september leier en stol i Salongen på Langenes, der Karianne Ovesen eier og leier ut plassene.
– Jeg har leid meg inn i samarbeide med salongen, bekrefter Søberg.
Bodd to år i Søgne
Søberg, som opprinnelig er fra Nordmøre, flyttet til Stubstad i Søgnes vestbygd høsten for to år siden. Det første halvannet året jobbet hun som frisør på Amfiet i Mandal.
– Her er ganske mange frisører i Søgne, så det var ikke bare, bare å finne plass. Ei flyttet ut, så kom jeg inn, så vi holder samme frisørantall, smiler Søberg.
Nå har hun altså gått sine egne veier og valgt et samarbeid der hun i stedet for å være ansatt, har startet sitt eget firma.
– Det blir en annen måte å jobbe på. Ingen sjefer, bare eier som jeg leier av, påpeker Søberg.
Gi rikdom til kundene
Søberg var bare seks år da hun bestemte seg for å bli frisør.
– Vi hadde dårlig råd hjemme, og gikk ikke til frisør. Ukompetente foreldre og besteforeldre når det gjaldt hårklipp, gjorde at jeg seks år gammel bestemte meg for å bli frisør. Jeg ville at min familie skulle være fine på håret, vi skulle ikke se fattige ut, uansett hvor dårlig råd vi hadde, forteller Søberg.
Traumene fra barndommen, der hun som ni-åring fikk håret sitt skamklippet med maskin før familien dro på ferie til Tyskland, har satt sine spor.
– Jeg likte å være fin på håret. Da jeg var ti år, ble jeg klippet hjemme på kjøkkenet til Aina, bygdefrisøren. Jeg har aldri følt meg så fin på håret som da, sier Søberg. Hun smiler over gamle minner. Minner som har bidratt til utviklingen av en lidenskap for yrket, der motivasjonen er å gi rikdom til kundene.
– Jeg kunne klippet uteliggerne i Oslo, utbryter hun.
God følelse
Hver sjette uke er Søberg å finne på Langenes bo- og aktivitetssenter, der hun klipper og steller håret på eldre, demente.
– Ikke bare brukerne, men hele avdelingen blir rikere med at folkene er stelt på håret. Den rikdommen du sprer rundt det, føles god. Jeg føler jeg har gjort noe viktig når jeg går fra jobb den dagen, fastslår Søberg.
Yrkeskvinne og mor, som synger i kor
I sin nye jobb på Salongen, ser Søberg fram til å bygge opp en fast kundekrets. Ett par av kundene hun allerede har, kjenner hun fra før.
– Jeg har kunder helt fra Lillesand som kommer og klipper seg hos meg, så jeg når langt ut. Og en kunde på Flekkerøy var veldig glad for at jeg nå kom nærmere, sier Søberg.
På fritiden synger Søberg i Søgne bygdekor, der hun også sitter i styret som kasserer. Med unger i skolealder, kan det være en utfordring å få kabalen til å gå opp. Selv om Søberg nå er sin egen sjef, betyr det mye å være omgitt av forståelsesfulle mennesker i hverdagen.
– Salongen består av en super gjeng som forstår betydningen av det å ha et liv utenom jobben, der en får lov til å være mamma, skryter Søberg.