– Guttene har gjort en flott jobb. Her var det mange gamle minner som strømmet på. Det sier Gerd Lillian Olsen som likte det hun så da utstillingen «Plog og Teine» åpnet på Søgne gamle prestegård søndag.
Av Ivar Eidsaa
Se bildegalleriet mot slutten av artikkelen
– Bare se der, der henger fiskekroker og blylodder som bønder og fiskere lagde hjemme på gården, og der er det jammen diverse utstyr som fiskerne brukte under hummerfiske. Dette var gøy å se, sier Olsen.
– Under utstillingen «Kystbygda Søgne» vinteren 2018, som frivillige fra Søgne Historielag og Søgne Kystlag lagde i samarbeid med Søgne gamle prestegård, så vi hvor stor interessen for Søgne som en kystbygd er, sa Karen Elisabeth Leithe Abrahamsen, kulturkonsulent ved Prestegården, da hun åpnet utstillingen kl. 14.00.
Ønsket en permanent utstilling
– Mange unge fikk den gang øynene opp for historien om Søgne, som en bygd der kombinasjonsdrift på gårdene var vanlig, det harde og farlige livet man levde på sjøen, og de fine stundene og samholdet et slikt liv kan gi. Og mange eldre fikk mulighet til å mimre over denne tiden med gjenstander de ikke hadde sett på lenge, og ikke minst fortelle det videre, fortalte hun.
Mange tok til orde for at det burde lages en permanent utstilling, og siden januar har Ole Christian Wigemyr, Arvid Hallandvik, Tormod Vallesverd, Arild Røsstad, Johnny Simonsen og Harald Nodenes jobbet sammen for å samle inn utstyr og gjenstander som kunne stilles ut. Og for å ha godt med areal til å stille ut, har karene likegodt bygd en egen sjøbu i 3. etasje på Prestegården, spekket med utstyr og gjenstander.
Fiske og gårdsbruk
Og det er litt av en samling som de har fått tak i. Utstillingen gir et bredt og variert bilde av hvordan livet var på kombinasjonsbrukene.
Gerd Lillian Olsen kommer selv fra et slikt hjem.
– Min far var fisker, og olderfar, Olai, var los. På Ålo hvor vi bodde, var det mange som drev med fiske, og vi dyrket jorda slik at vi fikk det vi trengte til, være seg poteter og grønnsaker. Så det ble mye fisk på bordet. Det var fisk hver dag, bortsett fra søndagen, da lagde mor gjerne en kjøttrett, ofte alke, i den tiden da alkejakta pågikk, minnes Gerd Lillian Olsen.
– Vi hadde kyr på båsen og sau på utbeite, så det var naturalhusholdning i ordets beste forstand.
– Det vi måtte kjøpe, var mel, gjær og slike ting vi måtte kjøpe, ellers var vi selvforsynte, smiler hun.
Fangsten som far fisket, ble i hovedsak solgt til Peder Govertsen på Ålo. Det var også mulig å selge litt privat, da regelverket åpnet opp for denne typen salg, forteller hun.
Båten var en 21 fots skøyte, og fisket foregikk rundt Uvår, ved Ballerskjærane og Åløya.
Det var hovedsakelig mennene som drev med fiske, kvinnenen var hjemme og hadde ansvaret for gårdsdriften og barna, mens karene var på sjøen.
Var med på hummerfiske
– Jeg var med ut under hummerfiske. Far hadde 80 teiner, og hvert år da jeg vokste opp, hadde jeg fri en uke fra skolen for å være med på hummerfiske, en trivelig tid, selv om arbeidet kunne vært hardt, sier hun.
– Om man hadde gård, var man også involvert i fisket, enten med egen skøyte, eller som mannskap på en av de mange båtene fra Søgne som drev fiske. Svært mange av dem som ikke hadde gård, var sjøfolk, og fraktet last til og fra og Danmark og Europa for øvrig. Flere av dem seilte i åresvis i utenriksfart, det som enkelte har omtalt som «mangesysleri» fortalte Tomrod Vallesverd under åpningen.
Temautstillinger
– Det er fantastisk å få en utstilling som dette, som på en så fin måte forteller om livet mange livnærte seg av, med å ha kombinasjonsdrift med gård og fiske, eller sjøtransport, sier Gerd Lillan Olsen.
– Dette er en permanent utstilling. Det gir oss et godt utgangspunkt for å kunne arrangere diverse temautstillinger på sikt. Vi har en del ideer om hva noe slikt kan innebære, sier Tormod Vallesverd.