– Jeg stortrives. Etter det jeg har vært igjennom er det stas å ha fått lærlingeplass, smiler Christine Merkesdal Karlsen. Hun går nå læretiden hos Euronics i Søgne.
Av Ivar Eidsaa
– Mot slutten av ungdomsskolen fikk jeg nye venner. Miljøet var belastet. Jeg begynte å ruse meg. Jeg klarte å gjennomføre første og andre året på videregående hvor jeg gikk på salg og service. Jeg fikk lærlingeplass hos en bedrift i Sandefjord. Men det gikk ikke så bra. Rus og arbeid går ikke så godt sammen, sier Christine Merkesdal Karlsen.
Det skjedde en endring
– Jeg fikk sparken etter en åtte-ni måneder. Jeg var for ustabil, kom for sent eller dukket ikke opp i det hele tatt, selv om jeg tidvis gjorde en god jobb da jeg først dukket opp, sier hun.
– Jeg tok ikke ansvar for mitt eget liv. Jeg hadde noen få jobber i kortere perioder, sier hun.
Det skjedde etter hvert en endring. Hun kom til behandling hos Borgestadklinikken avdeling Loland, og senere ARA i Kristiansand. Der tok hun sitt livs største beslutning.
– Jeg bestemte meg for å ta ansvar, jeg ville videre i livet og få en jobb. Jeg gikk i ettervern blant annet hos Rio Restart i Kristiansand, og fikk etterhvert plass på et kurs i selvledelse hos Varodd, og derfra til Ny Start, som er et tilbud for tidligere domfelte hos Varodd, forteller hun.
– Hun er kjempeflink
– Helt siden jeg gikk på ungdomsskolen, har jeg hatt lyst til å jobbe i en elektrobutikk!
Det får Robert Fredriksen til å trekke på smilebåndet.
– Det er ikke alle jenter som synes det er stas å jobbe i en elektrobutikk. Christine er kjempeflink og har mer teknisk innsikt på noen områder enn det jeg selv har, og jeg har jobbet her en stund, humrer Fredriksen.
Hun var fast bestemt på raskt å komme seg ut fast jobb, i motsetning til mange av dem som er på vei ut av rus og er i rusbehandling som kan bruke lang tid på å få landet en fast jobb. Ny Start på Varodd tok kontakt med Odd-Inge Johannessen i Fagopplæring Sør som fikk til et møte med Euronics i Søgne. Dette passet godt da jeg bor i Brennåsen.
Fikk lærlingekontrakt
– Jeg trodde ikke det ville være mulig for meg å få en fast jobb, få en fast stilling. Var usikker på om jeg ville klare å være stabil, og ikke minst om det var realistisk å få en jobb i en tid hvor det var vanskelig å få jobb. Jeg fryktet det ville være for mange om beinet til de jobbene som fantes, sier Christine.
Møtet munnet ut i at alt Christine ønsket seg ble realisert. Hun fikk lærlingekontrakt og arbeidskontrakt som løper i to år med Euronics og Fagopplæring. Dermed hadde Christine fått lærlingeplass hos Euronics, i en bransje hvor hun alltid hadde hatt lyst til å være.
– Det ble en sterk første dag– Jeg har ikke kommet for sent, sier hun med ettertrykk. Stabil har hun også vært, og har kun vært borte en dag med influensa, sier Fredriksen.
– Det var en sterk første dag. Jeg fikk T-skjorte med en gang, og ekspederte kunder allerede første dagen, det var rett på. Det viste seg ikke å være noe problem, smiler Christine.
– Det er gått veldig bra. Jeg stortrives, har det gøy på jobb, og lærer noe hele tiden. Det var noe jeg trodde ikke var sant, at det bare var noe folk sa. Men det går faktisk an å glede seg til å gå på jobb. Jeg trodde på forhånd ikke det skulle bli slik, så det er godt å kjenne på god trivsel og godt miljø, sier hun.
Valgte å flytte
For å klare å etablere et rusfritt liv, har Christine flyttet fra Sandefjord hvor hun kommer fra, sammen med samboeren som har vært i samme situasjon som henne selv.
– Det er det beste man kan gjøre, så får man heller være Viggo Venneløs en stund innen man har fått etablert nytt nettverk med nye rusfrie venner. Jeg vil heller være venneløs enn å fare rundt slik jeg gjorde tidligere.
– Det er all grunn til å gi ros til Euronics Søgne. De har gitt Christine sjansen. Ikke alle hadde turt det, sier Odd-Inge Johannessen, daglig leder hos Fagopplæring Sør som har som oppgave å hjelpe mennesker til å få en lærlingeplass. Fagopplæring Sør har lærlinger innen industrien, helse og oppvekst (barnehage og skole), og innen service og samferdsel (salgsfaget, IKT, logistikk, kontor). I dag er 125 bedrifter medlemmer hos Fagopplæring Sør, et tall som har økt mye på få år.
– Et perfekt samarbeid
– Samarbeidet vi har med NAV og Varodd er helt perfekt. Christine blir fulgt opp både av Fagopplæring Sør og Varodd. Ordningen fungerer veldig bra for vårt vedkommende, sier Robert Fredriksen hos Euronics Søgne.
– Christine er en solskinnshistorie i dette, fremholder Fredriksen.
– Hun utmerker seg svært positivt. Hun er noen få år eldre enn en ungdom som er ferdig med skolegangen, er mer reflektert og ansvarsfull. Hun har sånn sett en del fortrinn, sier Fredriksen.
Klar oppfordring
Robert Fredriksen har en klar oppfordring til andre bedrifter om å tørre å ta inn lærlinger som ikke er helt A4.
– Vi har gjort dette flere ganger, og har bare gode erfaringer. Får man en lærling som livet har fart tøft med, får man ofte en svært dedikert medarbeider tilbake, sier Fredriksen.
– Det er viktig å streke under at de fleste går det veldig bra med. Det er mange bedrifter der ute som er seg sitt ansvar bevisst og er innstilt på å spille en rolle også for å sikre at ungdom som kan ha vært ute og skøytet litt kan få en sjanse, sier Odd-Inge Johannessen.
Fakta om Fagopplæring Sør
Forening, eiet av medlemmene – ikke profittformål, men ideelle formål
Daglig leder er Odd-Inge Johannessen, bosatt i Søgne
2,8 stillinger/4 ansatte
Best på etablering av nye lærebedrifter i Agder i 2017 – 30 nye totalt
Kontofelleskap med Kvadraturen og Næringsforeningen i Kristiansand og på Næringshagen i Mandal
100 – 120 lærlinger fordelt på ca. 125 bedrifter mellom Grimstad og Flekkefjord