Hva er med på å forme oss? Hvordan er det å være nettopp deg – og meg – på innsiden og i møte med andre? Disse og andre grunnleggende spørsmål er et gjennomgående tema i John Kristian Flætes diktsamling «Emilia».
Av Ivar Eidsaa
– Det har vært en lang prosess, smiler John Kristian Flæte der han sitter i sofaen i sitt hjem i Søgne.
Å skrive er noe han har gjort lenge. Ønsket om å gi ut en diktsamling hvor han belyser de grunnleggende og viktige spørsmålene i livet omkring det å være menneske, om hva som former oss, hvordan vi har det med oss selv i alt hva livet lar oss å møte, og ikke minst i møte med andre, har han hatt lenge.
Når han har satt punktum og sendt inn manuset til ulike forlag, er han blitt refusert – stort sett hver gang.
– Denne gangen begynte jeg bare å skrive, sier John Kristian Flæte.
Lang skriveprosess
Da Tekst Forlag på Instagram spurte «er du vår nye poet, vi er interessert i å komme i kontakt med deg», fant han ut at han å ville sende inn enda et nytt, og da uferdig, manus til dette forlaget. Der opplevde han å ikke bli refusert Han ble ikke refusert. I stedet bad forlaget ham om å skrive lage mer. Det resulterte i en fire måneders prosess før nytt manus var klart. Deretter gikk det nye måneder med å renskrive manuset. Som sagt, så gjort. Han hadde brukt fire måneder på å skrive ferdig et utkast, og i dialogen med forlaget gikk det med nye seks måneder på å renskrive manuset.
Læringsprosess
– Det ble en veldig stor læringsprosess, sier han. I fjor høst ble diktsamlingen antatt, og rundt. Rundt juletider ble diktsamlingen sluppet. John Kristian Flæte kunne da endelig stå med sin egen diktsamling i hendene.
«Emilia» er en direkte og til tider sterk fremstilling av dikt som samlet forteller om en kvinnen som sitter på en brillecafèe på jakt etter å finne seg selv.
Gjennom diktene utforskes Emilias liv. Hvem er det hun ønsker å være, både for seg selv og, i møtet med andre? Hva skal til for bare å være og ikke minst å være god nok i egnes øyne og i møte med andre?
Emilia strever med å finne svarene, og John Kristian Flæte lar ikke Emilia finne noen direkte svar selv, for som han sier «leseren må finne sine svar.
– Jeg har bare stilt spørsmålene, sier han selv.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Er sosionom
John Kristian Flæte arbeider til daglig som sosionom, og han har alltid hatt et stort engasjement for å hjelpe andre mennesker som står i utfordrende og krevende livssituasjoner. Han har arbeidet både innen barnevernet og med psykisk helse på Sørlandet Sykehus. Gjennom dette har han sett hvordan relasjoner med andre preger og påvirker livene våre.
Det er erfaringene fra hans egne jobber han har tatt med seg inn i skriveprosessen.
– Det er noe eget med det å skrive, å forme. Det krever mye, men det gir også mye tilbake, sier Flæte.
– Relasjoner er jo så viktig. Vi formes i møte med andre mennesker, sier Flæte.
Alle forfattere har noen forbilder som inspirerer og som man kan få innspill fra og lære av. John Kristian Flæte sier han selv er blitt inspirert av så vel Allen Ginsberg, Alan Moore og Haruki Murakami.
Ginsberg var en amerikansk dikter med utgangspunkt i Beat-bevegelsen og regnes som en sentral skikkelse i moderne amerikansk lyrikk.
Alan Moore er en britisk tegneserieforfatter som har vært sentral i utviklingen av nyere angloamerikanske tegneserier, og kjent for å puste liv i gamle superhelter, historiske skikkelser og klassiske romankarakterer.
Hovedpersonene i japanske Haruki Murakamis bøker er ofte fremmedgjorte og ensomme, samtidig som de lengterlenger etter kjærlighet og tilknytning.
Flæte er selv født og oppvokst i Søgne, og sier til Fritidsnytt at han har skrevet siden han var liten. Han sier at temaer som filosofi, psykologi, samt det å utforske menneskesinnet er noe som er med og påvirker ham i hans tekster. “Emilia” er hans første bokutgivelse.