SØGNE: I nærmere 30 år har Kjell-Gunnar Ytre-Eide jobbet i barnehage. Han er levende interessert i digitale verktøy, og bruker mye tid på å finne ut hva som passer inn i sin barnegruppe.
Av Klara Turid Fidje
Mange kjenner nok Kjell Gunnar Ytre-Eide som mannen bak den populære KvernhusMila i Søgne. Løpet ble avsluttet i 2018 med hele 350 løpere. Nå satser han for fullt på det han omtaler som sin nye hobby; IKT og lek.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg er veldig interessert i digitale verktøy. Jeg synes det er viktig å blande det gode gamle vi gjør i barnehagen med det digitale, og bruker mye tid på å finne ut hva som passer inn i min barnegruppe, forteller Ytre-Eide.
Vi møter han i Andungen barnehage, der han har hatt sitt daglige virke i siden 2007. Han trives i yrket, og er takknemlig over å ha en leder som ser at kombinasjonen IKT og lek er vel verd å satse på i barnehagen.
– Uten en styrer som har troa, virker det ikke, poengterer Ytre-Eide.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Eget firma
Ytre-Eide forteller at han har holdt på å jobbe aktivt med IKT og lek siden 2015. I 2018 startet han sitt eget firma. I tillegg til egne inspirasjonskurs beregnet på barnehager og skoler, gir han konkrete tips og ideer til hvordan andre kan bruke IKT og lek på sin arbeidsplass.
– I rammeplanen står det at man skal legge til rette for at barn skal få holde på med det digitale verktøy. Man kommer ikke utenom, påpeker Ytre-Eide.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ved å kombinere IKT og lek, forsterkes barnas kreativitet, nysgjerrighet, og ikke minst samhold.
Hverdagsbyen
Sigurd (3), Martin (5), Kai (5 1/2) og Mille (5) viser stolt frem det siste prosjektet de har jobbet med i barnehagen. «Hverdagsbyen» er en felles lekearena for barn og voksne. Den ble påbegynt i januar, og er et fremragende eksempel på hvordan man kan kombinere praktiske oppgaver med det digitale.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Barna forteller at de måtte på «plankebutikken» for å kjøpe materialer til husene sine. Innkjøpsliste ble laget på samlingsstunden, og hvert barn har malt huset sitt i den fargen de helst ville ha. Før de fikk byggetillatelse, måtte de kontakte eiendomsmegler for kjøp av tomt.
I tillegg til bolighus, inneholder den fargerike Hverdagsbyen både sykehus, en bondegård, samt slakteri og butikk. Her er ladestasjon for elbil, og de barnevennlige robotene Bee-Bot og Blue-Bot, som kan programmeres til å kjøre akkurat dit man vil i Hverdagsbyen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Sigurd (3) nikker bekreftende når vi spør om han syns det er gøy.
– Det er viktig å være aktiv med det digitale verktøy, ikke passiv. Men det skal være gøy, og frivillig, påpeker Ytre-Eide.
Mange valgmuligheter
Barna i avdeling Villanden demonstrerer villig hvordan de programmerer robotene Bee-Bot og Blue-Bot, bruker QR-kode, gjør tegningene sine levende via Puppet Pals og skaper sin egen digitale bok ved hjelp av Book Creator. Enten det dreier seg om å lage film med greenscreen som et av hjelpemidlene de kan benytte, øve på bokstavene i navnet sitt, eller delta i tall-bingo, så er samarbeid uhyre viktig.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Noen er sterke i programmering, andre er flinkere til noe annet. Samarbeid, det å kunne hjelpe hverandre, er en viktig ting å ta med seg i livet, påpeker Ytre-Eide. IKT og lek bidrar til at den iboende nysgjerrigheten hos barn våkner.
– Målet mitt er at barna skal kunne hjelpe hverandre med det digitale verktøy. Det er fantastisk å se samarbeidet, fastslår Kjell Gunnar Ytre-Eide.