Onsdag hadde Klimaalliansen avtale med 6. klassingene på Langenes skole. Da stod søppelplukking og vegetarmat på programmet.
Av Anne Gunn Pedersen – tekst og foto
Arne Otto Iversen, leder for Klimaalliansen.no, opplyste at organisasjonen har mottatt midler fra Handelens Miljøfond, som jobber for å bekjempe plast på avveie.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Det gjør oss i stand til å tilby skoler dette spennende tilbudet helt gratis. Vår innfallsvinkel er å tenke løsning, og vi erfarer at kombinasjonen av undervisning, ryddedugnad og belønning i form av måltidsfellesskap har vist seg å fungere. Han la til:
– Handling fører til holdning.
Iversen understreket samtidig at plast ikke er noe problem i seg selv.
– Det er et flott produkt, men når plast havner i naturen, er det et stort miljøproblem. Derfor har vi disse skoleaksjonene. Vi fikk med én gang ja da vi henvendte oss til Langenes skole, noe vi veldig glade for.
Artikkelen fortsetter under bildet.
God dialog
Lærer Elisabeth Tønnessen fortalte at miljø og klima jevnlig er på dagsorden i skolen.
– Vi snakker ofte om hva som havner i havet, og hvordan det havner der, og hva som skjer når søppel kommer på avveie. Jeg opplever alltid en god dialog med elevene på miljøspørsmål. Vi snakker også om hva en vegetarianer er, og hva som er vegansk mat, sa hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fleksitarianer
Vegansk mat skulle elevene få smake på når søppelplukkingen var unnagjort, og her var det kokk Tina Mersland som veiledet en gruppe elever. Taco stod på menyen, men i dag skulle kjøttdeigen erstattes med linser.
– Prøver dere å få alle til å slutte å spise kjøtt?
– Nei, det er jo ikke sånn, men vi prøver å få litt bevissthet rundt det vi vet, nemlig at produksjon av storfekjøtt er en miljøversting. Ikke alle er klar over det, poengtere Mersland.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hun la til at målet er å vise at det går an å velge bort kjøtt, i alle fall av og til.
Iversen supplerte:
– Selv er jeg fleksitarianer, et begrep han måtte forklare litt nærmere:
– Jeg flekser, det vil at jeg har redusert antallet kjøttmiddager til fordel for plantebasert kost.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Iversen var likevel tydelig på at poenget med denne aksjonen er at barn skal komme hjem fra skolen og fortelle at de har lært om marin forsøpling, der plast på avveie er et problem. Og at vi må gjør noe med det.
– Det er vårt budskap. Hvis elevene på toppen av det hele kan fortelle at de har spist et knallgodt måltid, laget på miljøvennlige ingredienser, ville det være supert.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ros til elevene
Så ble det en tur ut for to grupper elever, utstyrt med søppelposer og klyper, mens en annen gruppe tok plass ved kjøkkenbenken sammen med Tina Mersland. En time senere kunne alle samles for å teste ut taco med ny vri.
– Dette var godt!
Kommentarer kom på løpende bånd etter som tacolefsene ble prøvesmakt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Så hyggelig å høre, smilte Tina Mersland, og roste elevene for sporty innstiling til de nye ingrediensene. Noen tilbakemeldinger måtte hun likevel ta med.
– Kanskje litt mye salsa, sa en av elevene, mens en annen mente at smaken var god, man at det var litt uvant konsistens.
– Det kommer nok av at kjøttdeig har mer fett i seg. Fett gir jo også smak, men taco passer derfor fint til linser fordi det er så mye annet i taco som er saftig, forklarte Mersland.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Den beste klassen
Om søppelplukkingen var konklusjonen at det var en del å finne, men at det ikke var så ille rundt Langenes skole. Likevel, en av betraktningene var at for hver ting som ble plukket opp, ble det én ting mindre som havnet i havet.
Klimarådgiver Hege Lønning kom med uforbeholden ros for elevenes innsats.
– Dere har vært den beste klassen vi har vært i til nå, konkluderte hun, før Arne Otto Iversen overrakte en innrammet diplom. Dette som bevis på at sjetteklassingene ved Langenes skole hadde gitt et viktig bidrag til miljøet.