I august 1946 var 13 år gamle Torleiv Vegge med Linge-karen Tor Hugo van der Hagen inn til senderstedet ved Øygardsvannet i Kvås, hvor telegrafist Fredrik Aaros var i ferd med å sende et telegram til London da han ble omringet av tyske soldater og tok sitt eget liv. Det har nå blitt merket en sti inn til dette dødsstedet, og søndag inviterer Lyngdal Historielag til krigshistorisk guidet vandretur inn på Rudjordsheia.
Av Rebekke Foss Hartveit, Lyngdal Historielag
Den vesle motstandshytta på Rudjordsheia er blitt godt kjent i Lister-distriktet de siste årene. Flere hundre mennesker har deltatt på minnemarkeringene om Søgne-mannen Fredrik Aaros som ga sitt liv her 12. august 1943. Sist høst ble den bratte halvannen kilometer lange stien opp til hytta og videre inn til senderstedet behørig skiltet og merket, slik at publikum kan finne fram til dette unike krigsminnet. I sommer har også Lyngdal Historielag sammen med eier sørget for at hytta har fått ny ospekledning på tre sider.
De to Linge-soldatene, Aaros og van der Hagen fra Farsund, opererte på Rudjordsheia fra mars 1943 en illegal sender fra skogshytta til Ole Vegge. Men utpå sommeren tok de senderen ut fra hytta og gjemte den 400-500 meter fra hytta i retning mot Øygardsvannet. Dette stedet har i årenes løp gått i glemmeboka, helt til 87 år gamle Torleiv Vegge for kort tid siden tok kontakt og kunne fortelle at han i 1946 hadde vært på stedet der den tragiske hendelsen fant sted.
Søndag 11. august 1946 var Torleiv Vegge ved hytta på Rudjordsheia da minnesteinen over Fredrik Aaros ble avduket av sjømannsprest Alf van der Hagen. Det gjorde et uutslettelig inntrykk på ham.
– Etter at seremonien og kransenedleggelsene var ferdig, ville noen av motstandsfolkene bort å se stedet der tragedien hadde skjedd, forteller Torleiv Vegge.
– Jeg slo følge med Tor Hugo van der Hagen, Johan Vegge, Torgeir Foss og et par karer til som jeg ikke kjente. Fra hytta gikk vi i østlig retning og deretter litt nordover. Etter ca 10-15 minutters gange, kom vi til et svaberg. På høyre side av berget var det ei mindre pjusket, værbitt furu. Her fortalte Tor Hugo oss at antennen til senderen hadde blitt hengt opp og at Aaros satt på svaberget og begynte å telegrafere.
– At vi nå ved hjelp av disse opplysninger fra Torleiv, etter all sannsynlighet, har klart å lokalisere stedet der denne dramatiske krigshendelsen fant sted, gjør at folk som tar turen til Rudjordsheia får enda en ny dimensjon, sier Olav Vegge.
– Nå kan folk ikke bare se hytta og minnesteinen med headsettet i bronse utenfor den, men gå til og stå på stedet der krigshelten Aaros ga sitt liv for å unngå tortur og røpe sine kamerater i motstandsnettverket.
På søndag kan man møte Torleiv Vegge og Olav Vegge og forfatter Magne Haugland vil guide og fortelle om det som skjedde i motstandsredet på Rudjord og på Rudjordsheia 12. august 1943. Det vil bli lagt ned blomster på minnesteinen til Aaros av Nils Ellefsen, som er i familie til en av Carhampton-deltakerne.
Lyngdal Historielag oppfordrer folk om ta med niste og drikke og opplyser om at smittevernreglene må følges, bla. med registrering og avstand.