Kristine Løite-Blom mistet sin mor Eli i kreft sommeren 2017. I morgen, torsdag 23. mars, skal hun delta sammen med barna i «Løp eller gå for livet».
Av Trude Vibeke Nygaard Omland, Kreftforeningen
I mars 2017 deltok alvorlig kreftsyke Eli Løite i «Løp eller gå for livet». Hun gikk for livet, bokstavelig talt, men døde dessverre allerede samme sommer. Torsdag 23. mars skal datteren Kristine igjen delta – til minne om sin kjære mamma og til støtte for forsking på kreft med spredning.
– Mamma var livsglad og modig, ei tøff dame med bein i nesa og masse humor. Og masse kjærlighet for alle rundt seg. Hun hadde hatt ni barnebarn nå, om hun hadde fått leve, sier Kristine, som gjennomførte løpet sammen med sin mor og to av barnebarna i 2017.
Selv var hun gravid den gang med barn nummer tre; lille Frida ble født få måneder før mormor gikk bort. Fjerdemann i barneflokken, Filip, fikk Eli aldri møte.
Løp eller gå for livet har blitt et tradisjonsrikt arrangement i Kristiansand, til inntekt for Kreftforeningen og Krafttak mot kreft. Start og mål er i Tresse, og alle kan delta i eget tempo; om du vil løpe på tid eller rusle i ro og mak. Startkontingenten på 100 kroner går uavkortet til livsviktig forsking på kreft med spredning. Kreftforeningen og Terrengkarusellen i Kristiansand står sammen bak arrangementet, som gjennom årene har bidratt med store summer til kreftsaken.
Litt mer tid kan bety alt
Tilbake til Eli, tidligere ordfører i Søgne kommune. Hun ble syk i 2010, med diagnosen kreft i eggstokkene. Til å begynne med var prognosene gode, og hun selv var optimistisk. Etter år med behandlinger håpet hun at cellegiften skulle holde sykdommen i sjakk, men forsonet seg med at tilstanden den gang var uhelbredelig. Hadde hun vært syk i dag, hadde kreftforskingen kanskje kommet lenger – så hun også kunne levd lenger.
– I årets Krafttak mot kreft sier vi at «litt mer tid kan bety alt». I det ligger at diagnosen «uhelbredelig» ikke trenger være en endelig beskjed. Den betyr bare at vi ikke har en behandling som kan ta knekken på akkurat din type kreft med spredning – akkurat nå. Men kanskje til sommeren? Eller om et år? Om ti år? sier distriktsleder Geir O. Wehus i Kreftforeningen og legger til:
– Kreftforskere gjør hver dag store og små framskritt som gir oss nye, bedre og mer treffsikre behandlingsmetoder. Det er disse forskerne og deres arbeid vi støtter i årets Krafttak mot kreft. Deltar du i Løp eller gå for livet, gir du håp til alvorlig kreftsyke og deres nærmeste. For disse er det uvurderlig å få leve lenger. Litt mer tid kan bety alt.
Det kan Kristine skrive under på.
Hadde håpet sammen
– Mamma hadde alltid fokus på å leve. Leve livet så normalt som mulig – i den grad det var mulig. I begynnelsen var det gode framtidsutsikter, men etter hvert ble det mange nedturer og tøffe beskjeder å få, berg- og dalbaner både for henne og alle rundt. Men hun hadde en stå-på-vilje og en livsgnist som gjorde at vi tenkte det ikke ville kunne gå nedover. Mamma var enormt glad i livet, forteller Kristine og fortsetter:
– Mer tid hadde betydd alt, for oss og for henne. Hun hadde virkelig håp rett før hun døde, at det kunne komme nye medisiner, at det kunne skje noe – håpet var der hele tiden, og vi hadde håpet sammen. Det hadde vi også da vi gikk Løp eller gå for livet, selv om hun da hadde avsluttet behandlingen.
Eli Løite døde 8. juli i 2017.
Blir berørt hele tiden
Datteren Kristine skal delta med barna i det tradisjonsrike arrangementet med start og mål i Tresse.
– Vi gjør det til en felles familieopplevelse. Den gang viste vi mamma at vi hadde håp og heiet på henne. Du skal føle at du ikke er alene. Vi er mange som står på for en felles sak. Jeg har mange venner som har mistet noen, og mange som har kreft. Man fortsetter å bli berørt hele tiden. Man må aldri miste håpet. Men heller ikke tro at du har uendelig med tid, om du har kreft eller ei. Tiden med dine kjære er her og nå. Du må gripe stunden du har nå, sier Kristine Løite-Blom og oppfordrer alle til å delta i Løp eller gå for livet i Kristiansand 23. mars.