Søgne-baserte Mur i Sør rekrutterer tre-fem lærlinger i året, en rekrutteringsarena som i følge driftsleder Hans Martin Aamodt er helt avgjørende.
Av Ivar Eidsaa
Mur i Sør har i flere år vokst i omsetning og størrelse. Det sier sitt om utviklingen at der omsetningen i 2017 endte ut på cirka 270 millioner kroner, hadde denne vokst til 413 millioner kroner i 2019.
– Ettersom utviklingen har vært så markert, er også behovet for ny kvalifisert arbeidskraft stort, forteller Hans Martin Aamodt.
Utvikle og skape gode fagarbeidere
– Det å rekruttere lærlinger som ny arbeidskraft, er en viktig og god ressurs for oss og bransjen generelt. Vi ønsker å være med på å utvikle og skape gode fagarbeidere gjennom å lære dem godt opp og å sørge for at de blir flinke arbeidstakere som vi kan ha med oss i årene fremover, sier Aamodt.
Arbeidsstokken hos Mur i Sør teller for tiden 86 personer. Av disse er rundt 65 produksjonsmedarbeidere som arbeider ute på byggeplassene. Søgne-bedriften har for tiden seks lærlinger i staben, et tall som har vært stabilt de siste årene, og tilsvarer cirka 10 prosent av produksjonsarbeiderne. Når lærlingene er ferdig med læretiden, tar de fagbrevet som murere og betongarbeidere. Lærlingene som tas inn har ofte hatt sommerjobb i forkant, samt at de gjerne tar en del av praksisen på skolen hos Mur i Sør.
– En fin ordning
– Dette er en fin ordning. Elevene blir kjent med oss som bedrift, og vi med dem, sier Aamodt.
Gjennom utdanningen er det mulig å følge to hovedløp, enten ett år på skole og tre i lære, eller to år på skole og to år i lære.
– Vi er veldig for en-pluss-tre-modellen. Vi mener elevene lærer mer ved å komme tidlig ut i arbeidslivet for å se hvordan virkeligheten fungerer, og denne modellen treffer også våre behov best, sier han.
Han beskriver samarbeidet med opplæringskontoret Byggopp – Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) som meget godt. EBA tilbyr lærlingene en god start med et godt faglig påfyll, blant annet et 40 timers HMS-kurs og flere andre relevante kurs.
Lærlingene følges godt opp
Hver lærling følges også godt opp, det gjennomføres halvårssamtaler der man samler lærlingsansvarlig i Mur i Sør, eleven, opplæringskontoret og lærlingens fadder. Man går da gjennom læreplanen for å se hvilke områder eleven må igjennom kommende halvår samt drøfter andre relevante ting.
Hans Martin Aamodt mener behovet for fagarbeidere bare vil øke i årene som ligger foran.
– Det kan bli manko på gode fagarbeidere. Bransjen konkurrerer jo sånn sett med utenlandsk arbeidskraft, og skal vi klare å oppveie for dette må flere ungdommer velge å ta en yrkesrettet utdanning. Derfor jobber vi sammen med opplæringskontoret og andre aktører for å selge inn faget når ungdommene går på ungdomsskolen, hvor vi gjennom besøk hvor vi sammen med elever utfører små praktiske oppgaver viser noe av hva faget innebærer. Vi ser at dette bærer frukter, og det er viktig, da vi tror den flinke håndverkeren bare blir enda mer verd og etterspurt i fremtiden, sier Hans Martin Aamodt.