Det er mandag formiddag. Inne på et av kontorene i servicetorget på Nodeland sitter Solveig Vagle og Hanne Løvdal klare til å ta i mot folk. Begge er utdannet sosionom, og ansatt i Kristiansand kommune som en del av tilbudet innen livsmestring.
Av Klara Turid Fidje
Hver mandag mellom klokken 09.00 og 11.30 er de tilgjengelige med sitt drop-in tilbud i servicetorget på Nodeland. Deretter går ferden videre til Søgne, der du kan stikke innom for en prat med dem mellom klokken 12.00 og 15.00 i 3. etasje på Helsehuset.
– Drop-in er et tilbud for de over 25 år som har utfordringer med å mestre hverdagen. Målet er at vi sammen kan finne gode løsninger på disse utfordringene, bistå med samtale, veiledning og praktiske oppgaver, samt informere om andre tilbud. Vi har god oversikt over både kommunale og frivillige tilbud, sier de to sosionomene.
Nytt kommunalt tilbud
Vagle forteller at kommunens satsing på nytt tilbud innen livsmestring kom til ved årsskiftet 2019 – 2020, samme tid som kommunesammenslåinga trådte i kraft.
– Vi så at det kanskje var behov for et mer lavterskel tilbud for å få hjelp, og fant ut at vi måtte ut i Søgne og Songdalen, forteller Vagle. Fortsatt er det slik at man kan søke om oppfølging gjennom livsmestring. Ved drop-in trenger du ingen henvisning eller søknadsskjema. Det er bare å møte opp i åpningstiden, eller du kan ringe. Tilbudet er gratis.
– Det har vist seg at drop-in gjør det veldig mye lettere å ta kontakt. Bare å komme når du har behov for det, oppfordrer Vagle. Det er også fullt mulig å møte opp i Gyldengården, Kristiansand, Gyldenløvesgate 23, 1. etasje.
– Når en kommer til oss, så har en kommet til riktig plass, sier Vagle.
Eget tilbud for pårørende
Løvdal opplyser at kommunen har et eget tilbud om drop-in for pårørende.
– Det holder til på Aquarama, og er et lavterskeltilbud for personer over 18 år som er pårørende, uavhengig hvem de er pårørende til, forteller hun. I tillegg finnes der ulike kurs du kan melde deg på, som for eksempel Mestringskurs for pårørende, og Sorggrupper for etterlatte ved selvmord. Også disse tilbudene er gratis.
– Vi prøver å benytte oss av de tilbud som fins, så det er bare å ta kontakt, oppfordrer hun. Med tanke på å være mest mulig tilgjengelig for kommunens befolkning, er nettverksmøter også blant tilbudene som tilbys.
Et komplisert samfunn
Selv om tilbudet om drop-in har eksistert lokalt på Nodeland og i Søgne siden sommeren 2020, er det ikke så mange som har benyttet seg av det.
– Nei, dessverre. Det kan være at folk ikke har skjønt at vi er her. Selv om det bare er en halv dag per uke, så er vi jo her, påpeker Vagle. Som understreker:
– Vi har åpent, og folk kan bare komme. Ingenting er for stort for å ta kontakt med oss, ei heller for lite. For den som har noe en strever med, så er dette riktig plass.
Vi lever i et komplisert samfunn. Ved å benytte drop-in tilbudet, vil du kunne få veiledning og praktisk bistand til alt fra utfylling av søknadsskjema hos NAV til tips om hvor du kan få den hjelpen du søker.
– Hit kan folk komme så ofte de har behov for det, sier Vagle. Ved behov for mye hjelp over tid, kan det være aktuelt å søke om faste veiledningssamtaler.
– På drop-in treffer du de som er ledige der og da, men vi er alltid to til stede i en samtale. Det gjør at vi kan bistå folk bedre, påpeker Vagle.
Mer informasjon om tilbudet finner du på nettstedet www.kristiansand.kommune.no – skriv Drop-in i søkefeltet.
På nettstedet finner du blant annet en informasjonsvideo der Tom Hugo Hermansen (vokalisten i Keiko) deler sine erfaringer, samt betydningen av det å ha et lavterskeltilbud som drop-in tilgjengelig.