SØGNE: Ekstra stoler måtte settes fram for å få plass til alle som deltok på onsdagens dialogmøte i den gamle kommunestyresalen på Tangvall. Formannskapet i Kristiansand sto for invitasjonen.
Av Klara Turid Fidje
– Livet skal leves der folk bor, fastslo kommunedirektør Camilla Bruno Dunsæd.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det hersket en viss skepsis fra de som hadde ordet, til hvordan livet i den nye storkommunen vil bli. Først ut blant de som hadde blitt innvilget taletid, var Ingrid Garmann, som representerte frivilligheten og Søgne musikkorps. Hun ga ros til gamle Søgne kommune for godt samarbeid, og la vekt på hvor viktig trivsel, tilhørighet og tradisjon er i et lokalsamfunn. Garmann pekte på hvor viktig det er å beholde 17. maifeiringen i sin nåværende form.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Festarrangementet på Tangvall er en stor inntektskilde til lag og foreninger, sa hun. Og avsluttet sin tilmålte taletid slik:
– La oss beholde et flott og samlende 17. mai arrangement i Søgne. Ikke bare i 2020, men i årene fremover.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Etterlyser et bredere tilbud for ungdom
15 år gamle Siri Heimdal Knutsen går i 10. klasse på Tangvall skole, og sitter som ungdommens bystyrerepresentant i Kristiansand. Hun var opptatt av å inkludere de som faller utenfor idretten og de religiøse miljøene, møtesteder hvor alle kan «henge». Spillkvelder med sjakk og ludo ble foreslått, kanskje med den gamle kommunestyresalen som egnet lokale?
Artikkelen fortsetter under bildet.
Søgne kunstlag
Etter 45 år i bygda, er Søgne kunstlag etterhvert viden kjent for sin aktivitet.
– Vi er bygda, Kristiansand er byen, sa Jarle Valsvik. Han berømmet det gode samarbeidet som har vært mellom kulturetaten i gamle Søgne kommune, og aktivitetene som foregår på Søgne gamle prestegård.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg vil understreke verdien av Søgne gamle prestegård. All ære til de som fikk berget stedet den gangen, sa finslending og bystyrerepresentant Reidar Heivoll (Sp).
Artikkelen fortsetter under bildet.
«I bestemors fotspor»
Kari Brunvatne Kleivset uttrykte både undring og begeistring over å ha blitt invitert til å si noen ord på vegne av Kystkvinnelaget i Søgne.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi er tross alt bare fem medlemmer, sa Kleivset. Ikke desto mindre, arbeidet kystkvinnene har gjort med å kartlegge livet kystkvinnene mellom Randesund i øst til Mandal i vest, har levd, er både imponerende og viktig. I 2008 ga de ut boka «I bestemors fotspor».
– Håndbåren kunnskap som nå skal gå videre, sa Kleivset. Overskuddet av boka går til bakerovn i det fremtidige bruksmuseet på Søgne gamle prestegård.
Kleivset var opptatt av at frivilligheten får gode forhold, og en felles arena der mangfoldet blir ivaretatt.
– Ungdom trenger voksne, men voksne trenger også ungdom, fastslo Kleivset.
Åpent hus
Etter en kort pause, var det Anne Torhild Grimestad sin tur til å snakke om Åpent Hus og integreringsarbeidet som gjøres i Søgne.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Mottoet vårt er «Vi gjør livet sammen», sa Grimestad. Åpent hus er et religiøst nøytralt møtested. 40 frivillige er involvert i arbeidet, som består i alt fra praktisk hjelp og bistand, til leksehjelp og undervisning i norsk.
– Vi sliter litt med tidsrammen, så jeg oppfordrer politikerne til ikke si så mye, sa ordfører Jan Oddvar Skisland. Ordføreren minnet om at politikerne først og fremst var kommet til Søgne for å lytte.
Turn, fotball og ridning
Turn, fotball og ridning er de idrettsaktivitetene med størst medlemsmasse i Søgne.
– Vi har jo oppstalling av mer hester enn folk i denne bygda, sa Jon Fjeld. Skiløypene på Årstøl, flotte turområder og badeplasser, er blant de mange kvaliteter som Søgne har å by på.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi har mange organiserte/uorganiserte turgrupper. Viktig å ha den type muligheter for å få folk i aktivitet, sa Fjeld. Som kunne opplyse om at idretten i Søgne har 4.000 medlemmer fordelt på 20-25 ulike klubber.
– Og så har vi fortsatt svømmehalltomt, minnet han om.
Gjeldstynget kommune?
– Modig gjort av dere å komme til Søgne å søke dialog, sa fisker Ove Pettersen fra Langenes. Han sa videre:
– Som jeg har forstått, har vi nå kommet i sammen med en gjeldstynget kommune, Kristiansand.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Pettersen ga uttrykk for bekymring over hvordan eiendomsskatten ville bli, om «urbefolkningen» ville bli beskattet så hardt at de må se seg nødt til å forlate eiendommene de har hatt i generasjoner.
Savner svømmehall/basseng
Bjørg Bjørsvik fastslo at der foregår mange aktiviteter for eldre som er friske. Det hun savner, er et bedre tilbud til de som har helsemessige utfordringer. Et tilbud som kan favne alle, fra vugge til grav, er å få et brukbart bassengtilbud i Søgne.
– Hvordan vil dere politikere ha det når dere blir gamle, utfordret Bjørsvik.
– Vekk med dynamittkulturen
På vegne av Grønt nettverk Søgne, minnet Peder Johan Pedersen om Plan og bygningsloven, og det grønne skiftet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg er sjokkert over bruk av naturen. Vekk med dynamittkulturen, lød budskapet.
Pedersen orienterte også formannskapet om foreningen «Skolehuset» Ny-Hellesund, som siden 1991 har passet på kommunale hus på Monsøya.
– Fantastisk at så mange av innleggene her handler om å bevise frivillighetsgraden i Søgne, strålte banksjef Vidar Skaaland i Søgne og Greipstad sparebank.
– Julekvelden å være her
– Å involvere dere som innbyggere, er et klart uttalt ønske. Det er som julekvelden å være her å treffe så mange av dere. Gi oss tilbakemeldinger, vi er her for å lytte, sa varaordfører Erik Rostoft (Tverrpolitisk folkeliste) avslutningsvis.
To og en halv time var satt av til det aller første dialogmøtet i Søgne.
– Jeg har gledet meg til det første av disse dialogmøtene, sa ordfører Jan Oddvar Skisland. I løpet av 2020 og 2021 skal 16 slike dialogmøter finne sted. I følge ordføreren skal Søgne, Songdalen, Vågsbygd og Randesund få besøk to ganger per år. Målet er å bli kjent, lytte til hva befolkningen har å si, og få gode innspill.