– De gjør en kjempejobb. På bare fire måneder plukket vi 2,4 tonn med plastsøppel fra strender og kystnære områder.
Av Ivar Eidsaa
Det er onsdag. En minibuss i den kjente blåfargen til Blå Kors Kristiansand svinger inn på parkeringsplassen i Høllen i Søgne. En god gjeng stiger ut. På programmet står miljørydding av hele strekningen fra Høllesanden til og med båthavnen i Solta.
– Vi har plukket plastsøppel her flere ganger tidligere, sier Gudvind Baldersheim, en av de frivillige som er med på plukkingen.
– Likevel finner vi mye hver eneste gang, legger han til.
Snører, garn og dobber
– Det er mye å finne. Særlig er det mye knyttet til fiske, være seg snører, garn og dobber, sier Kyrre Rydsaa Melbø. Han er leder for arbeidet Marin Omsorg.
Marin Omsorg ble etablert sent i fjor, og er et samarbeid med Miljøstiftelsen Elv og Hav, Blå Kors Fredrikstad Steg for Steg og Blå Kors Kristiansand Steg for Steg. Marin Omsorg inkluderer også et samarbeid med Miljøvernenheten og Skjærgårdstjenesten i Kristiansand kommune, Avfall Sør og Kriminalomsorgen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Engasjement, mestring og mening
– Dette er en aktivitet hvor vi skaper motivasjon, engasjement, mestring og mening og ikke minst opplevelse av å utgjøre en forskjell i et viktig samfunnsoppdrag, sier Melbø.
Det er tidligere rusmisbrukere, flere frivillige, personer som er inne til soning og andre som trenger til en god aktivitet som er med på miljødugnaden. Og det jobbes. Ikke før er arbeidslaget ute av minibussen før man er i gang med å plukke. Sekk etter sekk fylles opp, og på dagens «tokt» finner gjengen plastposer og godteripapir, sneiper og snusposer, og annet rask og plastsøppel.
Mye sneiper og snusposer
– Se her, sier Melbø og holder opp flere poser med sneiper og snusposer.
– Dette er mikroplast som fisk, dyr og fugler får i seg og som er med på å forstyrre det biologiske mangfoldet, sier han.
Benedikte er en av dem som er med på dagens ryddeaksjon.
– Det betyr all verden å være med på en god aktivitet som dette. Det sosiale miljøet er godt, smiler hun.
Hun har slitt med rus, først som ung, men etter noen år med rus fikk hun hjelp til å bli rusfri, fikk seg jobb og var fast ansatt i kommunen i 18 år. Etter hvert ble moren kreftsyk. Benedikte stelte moren hjemme, og livet ble svært utfordrende da moren døde. Motbakkene ble mange, og så bratte at det hele ble uhåndterlig.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fikk god hjelp etterhvert
Benedikte søkte om hjelp, uten at dette ble innvilget. Mye raste. Hun mistet overskuddet og pågangsmotet, i tillegg røk jobben, sertifikatet og hytta. Benedikte stod på bar bakke. Hun begynte på nytt å ruse seg, men fikk hjelp da hun kom i kontakt med en kvinne som har hjulpet mange med å komme seg ut av rusen og i å ta livet tilbake.
Etter hvert fikk hun også god hjelp av Oppfølgingstjenesten i kommunen, som satte henne i kontakt med Blå Kors Kristiansand.
Etter kun noen få dager etter dette, møtte hun representanter for Blå Kors Kristiansand som fortalte om tilbudet som heter Steg for steg, et tilbud som tar sikte på å hjelpe mennesker tilbake til et rusfritt liv, være seg jobb og/eller skole.
Har vært min redning
– Det har vært en redning for meg å bli med. I stedet for å sitte i sofaen hjemme, kommer jeg meg ut i naturen, får være sammen med trivelige mennesker, og kjenner på at jeg er til nytte og gjør en innsats i forhold til de miljøutfordringene som søppel i havet og skjærgården representerer, sier hun.
Kyrre Rydsaa Melbø forteller om travle dager i løpet av de fire månedene i fjor som Blå Kors Kristiansand holdt på med miljødugnaden.
– Vi er ute onsdag og fredag, og har vært flere ganger i Søgne, i Ålefjær, på Justvik og flere ganger på Stokken i Kristiansands-skjærgården, hvor vi bare der har fjernet over 800 kilo med plastsøppel, sier Melbø.
– Vi finner veldige mengder. Det er alltid noe å finne selv på plasser hvor vi har vært før. Mengden søppel som vi samler inn der vi har vært før, blir mindre. Bevisstheten ute hos publikum vokser. Det er mye bedre ut nå enn hva tilfellet er for noen år siden. Vi ser at det nytter, sier Gudvin Baldersheim.