SØGNE: – Jeg har på en måte fått med fra jeg var liten at det er bra å jobbe, ikke bare sitte inne, men gripe mulighetene, sier Morten Vieland Tangvall (17).
Av Klara Turid Fidje
Morten er fra Søgne. Bygda er kjent for å holde håndverkstradisjonene i hevd. Da broren i 2017 startet firmaet Ventilasjon Sør AS, fikk Morten være med å hjelpe til. Arbeidet ga mersmak. Morten bestemte seg for å utdanne seg til blikkenslager.
– Det som er bra med dette faget, er at så lenge du gidder og står på, så trengs det masse fagfolk. Det er ikke så mange som vet det, ikke på skolen heller, sier Morten. På skolen deler han klasserom med medelever som skal bli både murer og tømrer.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg går 1+3, ett år på skole og tre år i lære. Mange velger å gå 2+2 (to år på skole og to i lære). Problemet er at de ikke har lærere til blikkenslagere på skolen, så jeg lærer bedre ute i bedriften, påpeker Morten.
Dette er hans første år i lære. En dag i uka får Morten undervisning på skolen, de øvrige ukedagene jobber han for fullt som lærling i Ventilasjon Sør.
– Bedre å få jobbet, konstaterer Morten med et smil. Som lærling tjener han penger. De kommer godt med, for 17-åringen har et klart mål om å kunne kjøpe seg egen bolig etterhvert.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Allsidig og givende arbeid
– Det som jeg syns er veldig gøy, er at vi lærer all slags mulig fra det å legge opp ventilasjon til å lage små beslag, formidler Morten.
Vi befinner oss på industriområdet Mjåvann, der Morten har vært med å laget ei diger kjøkkenhette inne på bedriften Cemo. Kjøkkenhetta er laget for hånd.
– Tidligere har jeg vært med og tekket tak i sink. Det er det som er ordentlig blikkenslager, klemme for hånd med klemmer ute på selve plassen, smiler Morten. Han stortrives med sitt kanskje noe utradisjonelle yrkesvalg:
– Moro. Ikke så mange som tenker at vi må ha de òg.
Plass til alle som vil
Å jobbe som blikkenslager er både interessant og utfordrende.
– For ikke å leie inn tømrer, må du noen ganger snekre litt selv der blikket skal festes, forteller Morten.
Han nøler ikke med å anbefale andre å satse på en fremtid som blikkenslager.
– Vi mangler mange innen blikk og ventilasjon, som er vårt yrke, opplyser Morten.
– Foreløpig virker det som blikkenslageryrket er forholdsvis mannsdominert?
– Dessverre er det sånn enda, svarer Morten. Han understreker at dette er et yrke der alle som vil, og har lyst, kan søke seg til.
– Det er gode muligheter for å få jobb, fastslår blikkenslagerlærlingen fra Tangvall i Søgne.
Jobber gjerne overtid
Så hva gjør en 17-årig blikkenslagerlærling på fritida si?
– Det blir jobb på fritida også. Jobber litt overtid, ellers gå med venner, svarer Morten. Blir han spurt om å jobbe overtid, takker han ja.
– Jeg jobber gjerne overtid. I tillegg til å tjene penger, så er det gøy å se se at de trenger hjelp fra meg på en måte, sier den driftige 17-åringen beskjedent.
Artikkelen fortsetter under bildet.
FAKTA:
Kobber- og blikkenslager er en håndverker som lager og monterer beslag og detaljer til tak, fasader og ventilasjonsanlegg, og som bygger opp og tekker fasader og tak. Også isolering og brannsikring er en del av arbeidsområdet. Blikkenslageren arbeider med alle slags metaller i form av tynnplater som for eksempel kobber, sink, stål og aluminium. Arbeidet foregår såvel utendørs som innendørs, på verksted og på forskjellige byggeplasser, avhengig av arbeidsoppgavene som skal utføres.
Opplæringen i faget skjer i Norge normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en svenneprøve. Fra 2005 er tittelen for håndverkeren «blikkenslager». Faget heter «ventilasjons- og blikkenslagerfaget» KILDE: Wikipedia
Bildetekster:
3 og 4: HØYTSVEVENDE: Lift er greit å ha når man skal utføre arbeidsoppgaver høyt oppunder taket. Lærling Morten Vieland Tangvall tar utfordringen på strak arm.
5, 6 og 7. BLIKKENSLAGERLÆRLING: Morten Vieland Tangvall (17)