Nå skal ikke denne reportasjen handle om å invitere turgåere til ekstrem eliteklatring i stupbratte fjellvegger, men svært få innbyggere i våre bygder er klar over at sentralt i gamle Songdalen kommune, finnes noen av de mest utfordrende, tilrettelagte kortruter med friklatring som det norske klatremiljø kan by på.
Av Bjørn Einar Bjerke, tekst og foto
På en skala med vanskelighetsgrad fra 1 til 10 med 10 som vanskeligst, er de fleste av de 15 rutene i det 40 meter høye Asylet av grad 8 eller 9. Som en kuriositet kan nevnes at grad 1 benevnes som en mellomting av Karl Johans gate og Besseggen. På en lignende måte skal Fritidsnytt forsøke å lure seg bakveien opp til utsiktstoppen. Vi går nemlig rundt klatreveggen, først cirka 500 meter på Karl Johan, deretter cirka 500 meter på Besseggen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Birkelid
Hvordan klatreveggen har fått sitt navn, er usikkert, men det er nærliggende å anta at det har en viss sammenheng med asylmottaket på Birkelid som ligger like under. Klatremiljøet bruker å være kreativt når det gjelder påfunn av treffende navn. Utsiktstoppen som er på 165 meter over havet, ligger i den østlige delen av Suåsheia helt syd i Greipstad og bare 300 meter fra grensen mot Søgne.
Omlag 150 meter før toppen er det også et godt utsiktspunkt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Imponerende utsikt
Utsikten mot øst er imponerende. Man ser broen fra Rosselandsveien over Songdalselva til Birkelid, Volleberg og åsryggene utover mot Vågsbygd og sydøstover mot Søgne. Et lite stykke før toppen er det også god utsikt mot Farvannet i nordlig retning.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det er ikke så veldig mange plasser i Greipstad hvor man har utsikt mot sjøen, men fra toppen her skimter man både Torskeholmsløpet og Ny Hellesund i syd. Vestover ser man videre innover det delvis myrlendte terrenget og skogkledde Suåsheia. Det er også en turorienteringspost som er festet til et vissent, gammelt furutre på toppen. Man finner lett en lun plass for en kopp fra termosen.
Hvordan når man toppen?
Dersom man velger bort klatreveggen og heller går turstien opp, blir man overrasket over hvor fort og greit man når toppen. Det er bare litt over en kilometer å gå.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Utgangspunktet for turen er Birkelid sør for Brennåsen. Følg skiltingen mot Birkelid like vest for Brennåsen senter. Etter broen tar man til venstre og følger veien cirka to kilometer sydover langs elven. Her er det rikelig med P-plasser. Man kan også parkere i en lomme på Rosselandsveien ved Volleberg og spasere over den idylliske, lille hengebroen bort til Birkelid.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Like ved innkjørselen til parkeringsplassen på Birkelid, følger man stien langs en grønn plen og går videre nordover i skaret mellom Asylet og Lille Moneheia. Oppe i Lille Moneheia til høyre finnes minnesmerker både fra Nøytralitetsvakten 1914-1918 og fra annen verdenskrig 1940-1945. Besøk gjerne disse, for eksempel på turen nedover igjen. Her er også gode utsiktspunkter.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Etter cirka 500 meter i lett stigende terreng dreier stien 180 grader og går sydover. Nå begynner en brattere stigning, men absolutt uten klatring. Stien er blåmerket og går gjennom blandingsskog og vakker natur opp mot toppen. Snur man seg rundt underveis, ser man Farvannet i nord. Etter nye 500 meter har man nådd toppen over Asylet, helt uten tau, uten bolter, uten karabinkroker og uten trapes.
Ha en fin tur i ditt nærområde!