Å treffe blink er en utfordring, det vet alle som har prøvd. For medlemmene i Søgne skytterlag er det nå lettere, etter at de fikk lys på alle skivene, takket være iherdig egeninnsats, samt økonomisk støtte fra håndarbeidsglade støttespillere.
Tekst og foto Anne Gunn Pedersen
– Vi ønsker at alle skal få en så god opplevelse som mulig hos oss, slik at skytterne kan få det lyset som passer dem best, sier Peter Løvås, skytterlagets leder de siste to årene.
At prosjektet ble gjennomført er i stor grad takket være en gjeng trofaste damer, som har støttet skytterlaget gjennom nesten tre tiår.
Mye gøy
– Vi startet med syforening i 1990 og kalte den ”Nålenes hvile”, forteller Gerd Lillian Bakkevoll.
Hun var selv også med i skytterlagets styre i mange år, siden sønnen Arnfinn tidlig fattet interesse for skytesporten.
Hun mimrer litt om starten på foreningen. En liten gjeng mødre og nær familie til skytterlagets medlemmer fant ut at de ville bidra økonomisk.
– Jeg tror vi var 12 damer den gangen, sier Gerd Lillian.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Man forstår raskt at syforeningens navn er langt fra hva det høres ut til. Flittige hender har gjennom årene håndtert både nåler og strikkepinner, og raggsokker, varme gensere og broderte duker ble hvert annet år loddet ut når damene arrangerte basar på Heimklang.
– Vi hadde mye gøy, smiler Gerd Lillian og minnes hyggelige sammenkomster og turer, både for det sosiale, men også for å besøke garnutsalg og broderiforretninger. Da ble det handlet inn til kommende håndarbeidsprosjekter, som senere skulle loddes ut.
Møtes fortsatt
Inntektene fra basarene ble etter hvert betydelige, fra beløp på mellom 25. 000 kroner til nærmere 60.000.
– Vi har kjøpt litt forskjellig utstyr, blant annet geværer til innendørsbanen. Da lokalene på Tinntjønn skulle innredes, ble bord og stoler kjøpt inn, i tillegg til en stor TV. Ellers har det blitt innkjøp etter behov, forteller Gerd Lillian.
Hun opplyser at syforeningen nå er lagt ned. Det blir derfor ingen flere basarer, men de gjenværende medlemmene er like ivrige med håndarbeid som før og møtes fortsatt jevnlig.
Stor forbedring
Den siste donasjonen bidro til å få dimbare lys på skyteskivene i Tinntjønnhallen, der skytterlaget har klubblokale og innendørs skytebane. Beløpet på 15.000 kroner holdt til materialer, mens medlemmene i skytterlaget gjorde jobben selv, dog hjulpet av en autorisert fagmann der det var påkrevd. Kunnskap og kreativitet er det ellers mye av i skytterlaget, og nå er lysprosjektet i havn.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fritidsnytt møter Peter Sørli sammen med to ildsjeler i klubben, Arnfinn Bakkevoll og Magne Lorentzen. Alle tre er godt fornøyde med forbedringen de dimbare lysene gir.
Vegger mellom de ti standplassene er for øvrig et annet tiltak som er gjort, men det har med koronasituasjonen å gjøre.
– Det var planlagt et stevne i januar, og veggene ble satt opp i den forbindelse, som et smittevernstiltak, men stevnet måtte avlyses, forteller Arnfinn.
Han medgir at korona uten tvil har hindret mye aktivitet for skytterlaget. Flere stevner og mindre arrangementer blir vanligvis avviklet i løpet av et år, og disse arrangementene er en viktig inntektskilde for klubben. Et stort stevne, som det i januar, innebar alene til en inntektssvikt på rundt 30.000 kroner, selv om noe er kompensert gjennom støtteordninger.
Utendørs bane
– Hvordan har aktiviteten ellers vært dette året?
– Egentlig god, vi har klart å opprettholde aktivitet innenfor de reglene som har vært, sier Arnfinn.
– Søgne skytterlag er faktisk i en rivende utvikling. Vi har i dag 96 medlemmer, med god rekruttering på ungdomssiden, og med jevnt gode resultater blant medlemmene, sier Peter.
Mange har også stilt opp på dugnad på den nye utendørsbanen i Årdalen. De tre ser positivt på framtida og håper at det blir mulig å delta i konkurranser igjen fra mai.
– Da pleier det å være aktivitet fram til september, med stevner landet rundt, opplyser Peter.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Men vi gleder oss jo veldig til å få ferdig vår egen bane, og når den dagen kommer, skal bygda merke det. Da skal vi invitere til fest, lover Magne Lorentzen med et stort smil.
For egen del startet han med skytesporten i godt voksen alder.
At det har vært krevende å komme i mål med ny skytebane er for øvrig godt kjent, men nå er dette tilbakelagt, og ildsjelene håper at banen skal stå ferdig i løpet av 2022.
– I dag blir en skytebane bygd med all den lydisolasjon som er mulig, og har du en god standplass, kan du i realiteten stå bare fem-seks meter fra den som skyter og prate uten hørselvern. Så forskjellen er veldig stor fra tidligere, understreker Arnfinn.
Eneste i landet
Men å treffe blink er bokstavelig talt et mål, enten man skal skyte ute eller inne, og lyset som nå er installert rundt hver av de ti skivene på innendørs-banen, er til god hjelp.
Arnfinn peker på skive 8, som er slått av. Skive 9 er svakt opplyst, mens nummer 10 er godt synlig, med lysstyrken på maks.
Forskjellen er stor.
På stevner varierer det for øvrig med lys på skivene. Noen har mye lys, andre ingen ting.
– Men det er individuelt hva folk vil ha, sier Magne og tar seg selv som eksempel. I starten av en skyteserie har han gjerne behov for lys, for så å slå det av etter en stund.
– Øyet blir slitent, forklarer han.
– Men folks øyne er veldig forskjellige, og derfor er det så fint at vi har fått disse lysene, så kan man velge selv, legger han til.
Fjernkontroll gjør det enkelt å regulere lysstyrken underveis.
– Jeg tror vi er de eneste i landet som har dette per i dag, sier Peter Sørli og roser spesielt Arnfinn Bakkevoll for iherdig innsats.
– Det er uten tvil han som både har ivret for dette, og som har jobbet mest med å få det til, fastslår leder for Søgne skytterlag.
Dugnad: Arnfinn Bakkevoll har hatt hovedansvar for å få dimbare lys på de ti skyteskivene. Søgne skytterlag har innendørs skytebane og klubblokale i Tinntjønnhallen.