Ålo: Det startet for over 140 år siden, med hele verden som marked. Per Tomas Govertsens bok om næringsvirksomheten som har vært drevet fra bryggekanten helt vest i Ålo, er en enestående fortelling, en fortelling om et aldri så lite eventyr.
Av Ivar Eidsaa
Det sier sitt om hvilke personlige kvaliteter Peder Theodor Govertsen og ektefellen Olga Elisabeth hadde, at ekteparet allerede sent på 1800-tallet valgte å satse, først med fiskemottak, og senere med landhandel og posthus.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Og der mange hadde vært fornøyd med at det ruslet og gikk og kunne gi et levebrød for familien, valgte Peder Theodor å satse. Fiskemottaket ble stort, faktisk betydelig. Samme gjaldt for eksport av hummer og annen sjømat. På det meste ble det skipet ut 180.000 hummer – i året!, samt flere tonn med reker.
Forutseende var de også, og de klarte å satse der man så mulighetene. Ved inngangen til et nytt årtusen, fikk Peder Theodor bygd en kutter på et verksted i Fredrikshavn, et skip som ble brukt som brønnbåt slik at levende fisk kunne transporteres til markedene i inn- og utland.
Artikkelen fortsetter under bildene.
Boken som Per Tomas Govertsen har ført i pennen, er rett og slett et aldri så lite mesterverk. Ikke bare er boken som er på over 200 sider, rikt illustrert og historiene som fortelles fengende, parallelt har han også laget en egen film som på en fin måte er med på å bygge opp under det som er skrevet. Her forteller barnebarn, forretningsforbindelser, forskere og leverandører om hva virksomheten som ble drevet fra Ålo brygge faktisk innebar, og hvordan livet var å leve her ytterst i skjærgården helt vest i Søgne.
Boken ble lansert lørdag, hvor hele slekten Govertsen var invitert, og mange kom til eventet, svært mange, faktisk.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Peder Theodor og Olga Elisabeth fikk åtte barn; Peder Thomas, Kirsten, Signe Gurine, Torkel, Astrid, Gunvor, Liv og Tordis. Til lanseringen var slekten invitert. Hele 346 møtte opp.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Men det kunne vært flere, humrer Bjarne Bentsen Saltaag, selv en del av slekten.
Han har brukt mye tid og krefter på å finne frem til samtlige etterkommere.
– Jeg har funnet navnene til og med sjette generasjon, i alt 736 etterkommere. Jeg vet at det er 25 til, men disse har jeg ikke navnene til – enda. Av de 736 er det fem som er gått bort. Så slekten er stor, sier Bentsen Saltaag.
Per Tomas Govertsen har jobbet hardt og målrettet for å sikre at boken kunne lanseres nå.
– I fire måneder har jeg holdt på, og har sammen med familien vært på jakt etter bilder og informasjon, hvor vi sammen har trålet kjellere, loft og kott, kunne han fortelle under lanseringen som fant sted på Ålo brygge søndag.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Boken har flere lag og dimensjoner, i seg selv et solid pluss. Ikke bare er dette en statisk bok. Kjøperne kan scanne koden som står i boken, og får med det tilgang til informasjon i form av fotos og levende bilder.
Noen fakta om Peder Theodor og Olga Elisabeth: De giftet seg i 1895. Deres første barn, Peder Thomas ble født i 1896. Ekteparet overtok etter hvert virksomheten som Peder Theodors far startet i 1850, med transport av trelast og korn.
I 1857 startet familien med landhandel, fiskeeksport og posthus, og ikke lenge etterpå også med reparasjon og kjølehaling av skip. Det ble bygget ny skonnert på skipsverftet i Verven. Skipet stod ferdig i 1876 og forestå transport av blant annet okseskinn fra Brasil.
I 1876 stod D/S Søgne ferdig, et skip som fraktet alle typer gods i en årrekke.
Skipet Olga Elisabeth ble levert i 1901.