FINSLAND: Det ble etterhvert en temmelig våt opplevelse for de 24 som onsdag kveld var til stede under den offisielle åpningen av ny tursti til Havsåsknuten.
Av Klara Turid Fidje
Med sine 414,25 meter over havet, eller 414,245 for å være helt nøyaktig, er Havsåsknuten i Finsland den desidert høyeste toppen i Kristiansand kommune. Derfor var det naturlig for turgruppa i «Finsland – Toppen av Kristiansand» å invitere ordfører Jan Oddvar Skisland til å foreta den høytidelige åpningen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Dette er ikke en avduking av Havsåsknuten, for den har vært der så lenge jeg kan huske, men åpning av en helt ny tursti, sa Thor Olav Ahnger, som på vegne av arrangementskomiteen ønsket velkommen.
Samarbeid med grunneierne
Trond Stupstad, også han fra turgruppa, fortalte om prosjektet, der planlegging, finansiering og gjennomføring står sentralt. Men uten tillatelse og tett samarbeid fra grunneierne, hadde prosjektet ikke latt seg gjennomføre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Målet vårt er at det skal bli en god opplevelse for de som skal gå turen, samtidig som vi ønsker å skjerme de som bor her litt, sa Stupstad. Han benyttet anledningen til å takke Søgne og Greipstad sparebank for økonomisk hjelp til gjennomføring av prosjektet. Skilting og merke piler er innkjøpt lokalt i Finsland, som skolen har hjulpet til med å male.
Berømmer offensiv holdning
– All ære til at dere tar så godt tak i nærmiljøet som dere gjør, sa ordfører Skisland. Han berømmet den offensive holdningen som «Finsland – Toppen av Kristiansand» har inn mot kommunen. Før ordføreren gjorde seg klar til å klippe snora og erklære ny tursti til Havsåsknuten for åpnet, vektla han fokuset som per i dag er på toppturer.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Det er mer populært enn å lage rundløyper, sa Skisland. Og la til at i den grad det har kommet noe godt ut av korona pandemien, så er det ufattelig mange som har begynt å komme seg ut å gå. Det som imidlertid viser seg, er at mange kvier seg for å gå på steder som ikke er merket.
God tilrettelegging
– God tilrettelegging, merking og tydeliggjøring er viktig, fastslo ordføreren. Beskjemmet måtte han innrømme at han hadde prøvd seg på en tur til Havsåsknuten tidligere. Han skulle lede en tur med start fra Finsland kirke, men gikk feil i et plantefelt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi hørte dere fant en plass å overnatte, kommenterte Ahnger med et lurt smil. Og som for å berolige dagens turdeltakere, sa Skisland:
– I dag skal jeg ikke gå først, så jeg regner med at vi finner fram.
Høstet applaus
– Vi heier på dere, og bidrar med vår skjerv, sa banksjef Vidar Skaaland i Søgne og Greipstad sparebank i sin hilsningstale. Han vektla ønsket den lokale sparebanken har om å være med på laget om å bygge ei bygd sammen med frivillige, ildsjeler og grunneiere.
Grunneierne Odd Egil Lauvsland, Liv Delås og Eirik Haugland høstet applaus og stor takk for velvillig hjelp til å få prosjektet i havn.
– Vi har hatt et utrolig positivt samarbeid med grunneierne. Det vi her har fått gjort, er langt utover det som står i friluftsloven, formidlet Reidar Heivoll i turgruppa.
Artikkelen fortsetter under bildet.
I det turfølget på 24 personer satte seg i bevegelse med kurs mot Havsåsknuten, begynte regnværet. Og da vi nådde toppen bøttet regnet ned.
Anne Lise Riseng og Jan Kåre Haugland serverte her både morsomme historier og minner fra elgjakta, og ikke minst kampen om hvilken topp som var den høyeste i Finsland. Lenge var det gjengs oppfatning at Rinnan var høyeste topp, men etter nøyaktige målinger foretatt av kartverket, er det fastslått at Havsåsknuten er om lag en meter høyere enn Rinnan.