Søgne gamle prestegård inviterer søndag 3. september til åpning av utstillingen emd kunstnerne Hanne Thyholdt og Trond Skog!
Av Ivar Eidsaa
– Dette er en utstilling du ikke vil gå glipp av!, sier kulturkonsulent Vilde Matzow.
Åpningen arrangeres i samarbeid med Søgne Kunstlag. Kunstlagets kafé åpner kl. 13.00.
Mer informasjon om åpningen kommer.
– Hanne Thyholdt har hovedfag i vev fra Høyskolen for Kunsthåndverk og Design i Bergen. Hun jobber mye med naturmaterialer som ull og saueskinn. Selv om tekstiler og vevnader er gamle teknikker med lange tradisjoner, er ikke Thyholdt redd for å eksperimentere, sier Matzow.
Hun har for eksempel laget arbeider av grisetarmer og rågummi, som i seg selv er naturmaterialer, men ikke materialer man ofte møter på i tekstilkunsten. Resultatet blir florlette og nesten gjennomsiktige hinner med en utenomjordisk utstråling.
Inspirert av vikingene
I utstillingen vises flere «Varafeller», som er verk inspirert av teknikken vikingene utviklet til Röggvarafelldur, som er en slags kappe eller dyne de tullet rundt seg for å holde varmen. Teknikken som er brukt her kalles flossveving – mellom et gitt antall innslag i veven legges det inn flossknuter. I Varafellene består flossen av dekkhår fra hennes egne sauer av rasen Gammalnorsk Spælsau.
Bor på Lonebekken kraftstasjon
Trond Skog har sin utdannelse fra Bergen Kunsthåndverkskole – i tillegg til keramikklinjen på Agder Folkehøyskole i Søgne. I dag leverer han blant annet keramikk til restauranten Under i Lindesnes, både til bruk og til utsmykning.
På Lonebekken kraftstasjon, der kunstnerne bor, har Skog selv bygget flere forbrenningsovner til keramikk. Den største ovnen er utstyrt med hyller og kan brenne mye keramikk på én brenning. Denne ovnen kan oppnå over 1300 grader, og ved å tilsette mineralsk kull, trekull, skjellsand og salt under brenningen, skapes en spennende og uforutsigbar kjemisk reaksjon som gir utlaslag i en vakker og metallisk glasur på keramikken. Gjenstandene preges av brenningen, som gir helt uventede farger og teksturer.