Den 22. mars 2021 mottok en svært fornøyd turstigruppa i «Finsland – Toppen av Kristiansand» 60.000 kroner fra Sparebanken Sør – Midt- Agder Friluftsråd. Vi hadde søkt om å fornye og oppgradere turstien fra Askekjerran til Spikkelandsvarden (heretter bare kalt varden). Arbeidet var motivert og inspirert av det som Karsten Utsogn og familien hadde holdt på med i flere år.
Av Trond Stupstad og Reidar Heivoll, turstigruppe «Finsland – toppen av Kristiansand»
Arbeidet med turstien pågikk med noe begrenset innsats våren og sommeren 2021 fordi det samtidig pågikk et tilsvarende arbeid med ny tursti opp til Havsåsknuten. Rydding og merking med malte stolper ble likevel nesten ferdigstilt.
Artikkelen fortsetter under illustrasjonen.
I løpet av våren ble det klart at vi ikke fikk lov til å merke parkeringsplass ved starten av turstien i Askekjerran (like ved nr. 15). Vi beslutta da, og fikk aksept fra grunneiere, til å skilte parkeringsplass ved grendehuset i Kilen og merke alternativ løype opp lia under høyspenten til traktorvegen øst for Askekjerran og videre innover heie her (se kart fig. 1).
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ble utsatt til vinteren 2021-22
Planen med å gjøre det lettere å gå på myrene over Prestefænet – Bumyran med gangbaner, ble utsatt til vinteren 2021-22. Vi ønsket å kjøre ut materialer på snøen med snøscooter/beltekjøretøy, dette for å unngå sporskade.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Vi gikk opp kjøretrase sammen med Terje Utsogn og var klare til å transportere. Øvrebø Kassefabrikk hadde materialer klar til å levere på kort tid. Ut i mars/april 2022 måtte vi bare erkjenne at dette ikke går, det var for lite snø og tele i bakken.
Ble fraktet inn med helikopter
Etter å ha justert budsjettene, fått ekstra tilskudd (se oppstilling på slutten), fikk vi et rimelig tilbud fra Helitrans med å frakte inn materialer med helikopter. Dette arbeidet ble gjennomført svært effektivt – ca åtte tonn på 45 minutter den 18. mai 2022.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Etter dette var det bare å sette i gang med å få lagt ut plankene og skru/skjøre sammen. Noen effektive dugnadsettermiddager så var jobben gjort. På ettersommeren er det supplert med merke-maling på trestammer og ryddet i selve stien med ryddesag.
Er nå ferdig
Turstien fra Grendehuset og fra Askekjerran er nå ferdig godt skiltet, merket og med gangbaner på de bløteste partiene på myrene.
Turstigruppa legger opp til offisiell åpning med en «naturlos tur» i mai 2023.
Turstigruppa i «Finsland – toppen av Kristiansand» vil først og fremst takke grunneierne i område for at vi har fått lov til å gjennomføre oppgraderingen. Uten denne støtten og tillatelsen ville vi ikke kunnet fått dette til.
Dernest takk til de som har støttet oss økonomisk og med praktisk hjelp.
- Støtte Sparebanken Sør/Midt-agder Friluftsråd 60.000
- Støtte Sparebanken Søgne og Greipstad Sparebank 13.685
- Støtte Hærås Elektro 5.000
- Støtte Finsland Historielag 5.000
- Gave fra Røyrås Treindustri: Nesten 500 meter trykkimpregnerte materialer til gangbaner.
Ellers så har vi fått gunstige priser på materialer og utstyr fra Øvrebø Kassefabrikk, Skog og Varme, Helitrans, Rambøll Norge, 07 Media.
Økonomisk støtte har ensidig gått til å dekke påløpte kostnader. Alt arbeid er utført på dugnad.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Faktaopplysning:
– Tur/retur fra grendehuset, via Snøfjell – Varden og retur via Bumyran er ca 6,2 km. Regn med ca 2 timer. Høydeforskjellen fra Grenehuset til varden er 140 meter
– Tur/retur via Askekjerran litt kortere og noe lettere, ca 5,2 km, Høydeforskjellen er ca 90 meter.
– Spikkelandsvarden er en oppmålingsvarde, bygget omkring 1890. Statens kartverk opplyser at varden er beskrevet som en «reglementert annen ordens varde» og ble brukt som tilsikting og vinkelmålinger fra andre punkter. Fra 1950 til ut på 70-tallet var det et tre-signal ved siden av varden. Statens kartverk betegner punktet som D40T0099, «Krokevannshei vest». Høyden i en bolt i fjellet ved siden av varden, er oppgitt til 332,28 moh. (ref Kartverket)
– For de som lurer, ja du kan se sjøen fra varden (gå noen meter mot SV mot den lille fjellskrenten og se gjennom furustammene). Det samme er høyden etter Sjøfjell. Det enkleste er midt på dagen med sol og klar sikt, da speiler sjøen seg. Prøv selv!