Svindel SG bank

Øyperlene Ny-Hellesund

Ny-Hellesund, foto Gunstein Myre

Ta rutebåten eller egen båt til Ny-Hellesund. Her er det flere øyer med både severdigheter, natur og historie. Jostein Andreassen gir oss en liten innføring.

 

Rutetider for båten Høllen – Ny-Hellesund

 

 

Ny Hellesund –
Slig en Morgenstund
Når Sjøen vågner af Sommernatsblund –
Og strømmer i Sol, og glittrer så småt, –
Så junidagsmuntert, – så midtsommersblåt, –
Mens Ternerne skriger sig glade – –
– Og dette skal jeg forlade!

 

Dette lille diktet, som Vilhelm Krag hadde kalt ”Ved Afreisen 27.6. 1914”, lå etterlatt på sekretæren (skrivepulten) hans i kammerset i 1. etasje i ”Huset med Bulen”. Vertskapet her i pensjonatet fant det på et utnappet skriveark etter at Krag hadde forlatt pensjonatet de drev ved innløpet til Olavsundet. Han var dratt østover med dampbåten Søgne samme dag. Vi kan skjønne det var sårt for ham å reise tilbake til hverdagen i Kristiania fra det stedet han elsket mer enn noe annet.
Under diktet stod ”Til Hr; Fru Langefeldt!” (vertskapet).

 

Året før hadde han skrevet romanen Krøniken om hr. Villum her i kammerset. Og dette året hadde han gjort ferdig skuespillet Slangen i Paradis samme sted. I en hilsen i avisen Tidens Tegn 27.01. 1921 til verten Nicolay ”Lyna” Langefeldt på hans 80-årsdag, skriver Krag: De bedste Arbeidsdage i hele mit Liv har jeg tilbragt i dit Hjem; …

 

Et vakkert sted
Sannelig, Ny-Hellesund er en uthavn på Sørlandskysten. Det er særlig berømt på grunn av maleren Amaldus Nielsens maleri «Morgen ved Ny-Hellesund» som henger i Nasjonalmuseet. Dikteren Vilhelm Krag har også gjort stedet alminnelig kjent over hele landet gjennom sine dikt, han bodde ofte her i sin vakre eiendom – Havbukta.

 

Havbukta til Vilhelm Krag. Foto Gunstein Myre

Havbukta til Vilhelm Krag. Foto Gunstein Myre

 

Fredet uthavn
Riksantikvaren har i 2016 gjort noe så uvanlig som å frede en stor del av uthavnen. Det røde Gjestgiveriet fikk denne betegnelsen allerede i 1923, det gjorde også «Huset med bulen». For kort tid siden skjedde det samme med det store huset like nordenfor, Tønvold. De to sistnevnte husene ligger på den østligste øya, Helgøya.

 

"Huset med bulen" ble fredet allerede i 1923. Ytterveggen buler ut. Foto Gunstein Myre

«Huset med bulen» ble fredet allerede i 1923. (Ytterveggen mot sjøen buler ut). Foto Gunstein Myre

 

 

Men nå er altså store deler av Ny-Hellesund fredet. Her er bygninger og miljø så enestående bevart, som et minne fra seilskutetiden. Den hadde sin storhetstid på 1800-tallet. Like utenfor gikk tusener av store og små seilskip forbi, ikke minst på sin vei til og fra Østersjøen. Var det uvær, kunne det ligge et stort antall skip inne i havna og vente på lagelig vær. Mange av mannfolkene i uthavnen fungerte som loser. En tid var det hele 14!

 

Litt om de forskjellige øyene:

 

Kapelløya
Kapelløya har sitt navn etter et kapell som var til for sjøfolkene. Dertil hørte også en gravplass. Vi kan dokumentere at det ble reist så tidlig som ca 1584. Helt i vest på Kapelløya var det et skipsverft i vår tid. Nå er dette nokså nylig nedlagt, i stedet har vi fått det flotte stedet ”Verftet”, med restaurant og fine utleie leiligheter. Mange firmaer legger sine seminarer hit, hvor en kan overnatte. Fra Verftet går en praktfull sti over øya de 800 meterne til Olavsundet i øst. Denne er veldig populær og svært mange går den hvert år.

 

Olavsundet

Det er spennende å kjøre båt gjennom det smale Olavsundet. Foto Gunstein Myre

 

Helgøya
På Helgøya er det et restaurert kystfort fra siste krig. Det er fine stier rundt om på øya, en kan lett komme fram med både barnevogner og rullestoler. Barn og ungdommer synes det er veldig spennende å bevege seg rundt i alle tunellene, utstyrt med medbrakt lommelykt. Både ved brygga i Olavsundet og ved ”Tyskerbrygga” på nordsiden av Helgøya er det store informasjonstavler. Søgne gamle kommunevåpen, sjømerket Hellevardene, kneiser helt på toppen av øya med dertil vid utsikt, 360 grader rundt.

 

Det står i dag en benk på toppen av Kappelløya hvor restene av den gamle loshytta.

Det står i dag en benk på toppen av Kapelløya. Her er rester av den gamle loshytta. Foto Jostein Andreassen

 

Monsøya
På Monsøya var det i sin tid, butikk, posthus og skole. Nå er alt dette nedlagt. Dette er bygdas største øy. Det er fine stier på øya. Spesielt kan vi anbefale turen opp til loshytta med en herlig utsikt over sjøen. Stien går i trapper like bak Skolehuset.
Det kan være vanskelig å få lagt til med egen båt, men rutebåten stopper eller kan stoppe på anmodning på alle tre øyene, den går også ofte inn i Olavsundet.

 

Monsøya. Foto Gunstein Myre

Monsøya. Foto Gunstein Myre

 

 

Artikkelen står i Sommermagasinet/Fritidsnytt nr 5 2025

 

Flere saker