Blomkålsoppen inviterte til utflukt i Helleviga lørdag 10. mai, i forbindelse med den nasjonale «Livet i fjæra dagen». Hanne Katinka Hoffgaard arrangerte turen som handlet om tang og tare og bruk av tang i mat.
To kapasiteter på livet i fjæra fortalte om tangartene. Det var Ovin Udø og Per Arvid Åsen fra Naturmuseum og botanisk hage ved Universitetet i Agder.

– Vi har et helt spekter av tang som vi har smakt på i dag, grisetang, havsalat og sukkertare, forteller Ovin Udø, som holder frem tang.
Per Arvid Åsen er botaniker og marinbotaniker. Han har laget en flora om alger, og holdt et lite foredrag på turen.
– Ingen av tangsortene er uspiselige, men noen er mer eller mindre vonde, seige og trevlete å spise. Noen smaker veldig mye tang, forteller Per Arvid.

Hanne Katinka Hofgaard viser frem søl, en rødalge.

Solveig Torjusen holder fram havsalaten.
Fiskesuppe med tang
Dykkere har plukket tang til alle som hadde møtt fram. Noe ble laget til salat, og noe gikk i fiskesuppa som smakte nydelig. Mange tok også med seg tang hjem.
Arild Kjølsrud laget fiskesuppe på bål som alle fikk smake.

– Mye er gjort klart på forhånd, men jeg koker den her og putter oppi tang i gryta, viser kokken Arild Kjølsrud.
Blomkålsoppen
Blomkålsoppen er Sopp- og Nyttevekstforeningens avdeling i Vest-Agder. De inviterer til ulike utflukter og møter med foredrag.
Foreningen har som formål:
- å øke bruk av og kunnskap om sopp og nyttevekster blant medlemmene og i samfunnet, samt å bidra til opplysning om deres kulinariske og medisinske verdier.
- å tilrettelegge for at innsamling av sopp og nyttevekster blir en kilde til atspredelse og rekreasjon
- å delta i arbeidet med å bevare artsmangfoldet i naturen, opplyse om artenes samspill med andre organismer, og deres nyttige og skadelige virkninger.
Fritidsnytt takker for turen, nyttig kunnskap og god fiskesuppe med tang!
Her kan du lese mer om Blomkålsoppen, som har plass til flere medlemmer.
Nyttig informasjon om tang og tare i egen brosjyre: