Det er tradisjon i Songdalen Hagelag med en hyggelig juleavslutning. Så også i år. Pilkurs, risgrøt med mandel og åresalg med flotte premier, sto på menyen denne mandagskvelden, på innbyggertorvet.
Tekst og foto – Anita S Dietrichson
– Kurset ble fort fulltegnet, sier leder Janne Kari Stupstad, men vi fikk med oss 23 stykker, også de på ventelisten. Det er tydelig at Wenche Kjær og hennes kunnskap om pilfletting, og tanken på å lage julekransen av pil i år, fenget for medlemmene, sier hun.
– Noen av oss var ute hos Wenche på Liane Gård, i forrige uke, og høstet pilegrenene. Alle laget sin egen krans. Pynt som grønt, sløyfer og kongler ble festet på kransen etter at den var ferdig, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Hvem er Wenche Kjær?
Jeg er fra Søgne og har bodd i Stavanger i 15 år og jobbet i oljebransjen stort sett som sekretær hele tiden. Jeg fulgte også min mann til utlandet, både Skottland og England. Så flyttet jeg hjem alene i 1998, og bygget så huset som ligger på Liane Gård i Søgne. Her flyttet jeg inn i 1999. Denne gården er fra 1870 og tilhørte min mormor. I dag har jeg tre geiter som beiter hos meg. I tillegg har jeg besøkshage, bed & breakfast og litt pilekurs.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Hvordan startet dette med pil?
– Etter at jeg flyttet hjem fra Stavanger, bygget huset og anla en stor hage, startet jeg på gartnerskole på Beder i Danmark i 2001. På fritiden her kunne vi drive med pil, og en lærer holdt et week-endkurs. Da laget jeg min første kurv. Etter å ha kommet hjem tok jeg kontakt med Liss Mona Pettersen, populært kalt Klara Pil, der gikk jeg på kurs i 4 år og ble kurvmaker.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Si litt om pil som materiale
– Pil er et fantastisk materiale. Vi kan bruke fersk pil når vi skal lage ting som skal brukes ute. Når bladene faller av pila kan vi høste den. Til kurv skal den tørke mellom 3 og 6 måneder, og så legges i bløt i ca 1 uke. Da er den klar for kurvfletting. Kurvene vil kunne vare i mange, mange år. Til kransene høster vi pilen fersk, og myker opp hver gren før vi begynner å binde den opp.
Det er også mulig å binde mange fine kranser av både hassel, selje (vill pil), bjørk, rogn og sibircornell. Og det fine er at du ikke trenger hverken lim, tråd eller spiker.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Neste møte i Hagelaget er den 27. januar. Da kommer Maren Room, kjent fra Instagram og en rekke artikler i ulike medier. Hun vil snakke om «Nytt Liv». Hvert år er det nytt liv og ny start i hagen. Og erkjennelsen av at hagearbeid gir det bedre psykisk helse.