Praten går livlig. Strikktøyene finnes frem. Etter kort tid klirrer det godt i strikkepinnene. Det mandag og det er klart for strikkekafe på Maries Kafe på Søgne omsorgssenter. I år feires et aldri så lite jubileum, det er nemlig 20 år siden strikkekafeen startet opp.
Av Ivar Eidsaa
– Jeg ble i sin tid med på en strikkekafe på Hotel Norge i Kristiansand. Det var skikkelig trivelig. Men ettersom denne var lagt til kveldstid, ønsket jeg å se om det var mulig å få til noe tilsvarende i Søgne på dagtid.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det forteller Leni Irene Borø. Hun luftet ideen for noen strikkeglade venninner som alle syntes det var midt i blinken å starte opp med. Som sagt, så gjort. Den 6. februar i år var det 20 år siden så skjedde.
Rundt en 15 kommer hver gang
Leni Irene Borø fikk med seg en seks-syv venninner. Etter hvert kom flere og flere med, og på de mest besøkte dagene før pandemien slo til, kunne det være godt over 30 strikkeglade damer som møttes. Etter pandemien er noen blitt syke, andre er gått bort, så antall damer som møtes er godt noe ned. På en vanlig samling er det nå rundt en 15 damer som møtes.
Trofast har damene holdt på.
– Vi møtes hver mandag kl. 11.00 på dager som ikke er røde i kalenderen. Ellers møtes vi gjennom hele året, sommer som vinter. Vi tar med niste og en termos, og sitter sammen i noen timer, skikkelig trivelig er det, sier Trine Nilssen.
Lærte å strikke fem år gammel
– Strikke er noe jeg alltid har gjort. Det er trivelig og det å strikke etter oppskrift, gjør jo at man må være skjerpet. Det gjør godt for hjernevinningene, smiler Leni Irene Borø.
Hun lærte å strikke allerede som ganske liten.
– Jeg fikk et strikkesett bestående av strikkepinner og garn da jeg fylte fem år. Det var bare så gøy, og faktisk den gøyeste bursdagen jeg noensinne har hatt. Jeg var så heldig at flere i familien strikket, og på kort tid ble jeg vist hvordan jeg skulle gå fram. Siden har jeg holdt på, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Praten går livlig rundt bordene. Noen har strikket i årtider, andre ikke fullt så lenge. Gode råd og tips utveklses. Er det noen som står fast, er det alltid noen som «har gjort det før» og som følgelig kan hjelpe til.
– Det sosiale betyr all verden
Damene er samstemte om at det er plass til flere rundt bordet, gjerne mange flere.
– Det sosiale betyr all verden, sier Sylvi Salvesen.
– Det å komme ut, treffe andre og ha det trivelig i lag, har stor verdi, legger hun til.
– Så er det noen som har lyst til å bli med, er det bare å komme, også om man er helt nybegynner. Vi ønsker også strikkeglade menn hjertelig velkommen, er den samstemte beskjeden.