Treskjæring og dreiing er populært. Nå ønsker Søgne seniorsenter at enda flere blir med når gjengen bak samles for å trylle boller og kopper, fat og mye annet ut av trestykkene.
Av Ivar Eidsaa
Det er tydelig at mange har latt seg fascinere av gjengen i Snekkerbua holder på med. Da det for en stund tilbake ble invitert til en åpen dag hvor særlig de som driver med tredreiing var invitert, kom det mange fremmøtte.
– Her kan alle være med, nybegynnere som er nysgjerrig, til dem som holder på i egen kjeller eller verksted hjemme, fremhold Bjørgulf Tønnessen.
– Vi har invitert oss selv, mye fordi det gir mye tilbake å holde på, og fordi vi gjerne vil ha med flere, sier Erling Penne, som sammen med Arne Syvertsen og Arne Furholt fra Greipstad tok kontakt med Tønnessen for å høre om de kunne komme på besøk.
Artikkelen fortsetter under bildet.
De ble tatt hjertelig imot, for som Bjørgulf Tønnessen sier det: Vi har alltid noe å lære av hverandre.
Samles hver dag
– Vi samles hver dag fra klokken 08.30 og holder på til 12.30. Da kombinerer vi praktisk arbeid, med mye sosial hygge, noe godt å bite i og kaffe i koppen, sier Tønnessen.
– Uansett nivå, så er det alltid noe nytt å oppdage, hva vi kan dreie og nye mønstre å følge, sier Erling Penne.
– På treffet her i dag kan vi utveksle tips og ideer, legger han til.
Artikkelen fortsetter under bildet.
En del karer har i flere år kommet sammen i kjelleren ved Søgne omsorgssenter der verkstedet til Søgne Seniorsenter er plassert.
– Vi har holdt på i flere år, forklarer Bjørgulf Tønnesen.
– Og vi stortrives, legger han til.
Tre og håndarbeid
Der mannfolkene – og noen kvinner, møtes i verkstedet i kjelleretasjen for å holde på med treskjæring, snekring, knivmaking, modellbygging, sveiping (en gammel teknikk hvor man bøyer et tynt stykke tre rundt en mal, syrer endene sammen, setter i en bunn og får en lett og sterk boks i valgfri størrelse), noen dager i uken, møtes i hovedsak kvinnene til bunadskurs, hardangersøm og «alt» i håndarbeid.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Samarbeid
Søgne Seniorsenter er opprinnelig et samarbeid mellom Søgne helselag, Søgne pensjonistforening, Søgne eldreråd og Søgne bygdekvinnelag, hvor utgangspunktet var å tilrettelegge for møter og aktiviteter på dagtid som et tilbud til hjemmeboende pensjonister og andre.
I godt over 30 år har tilbudet bestått, og siden 2005 i kjelleretasjen på omsorgssenteret.
– Vi har god kapasitet og har så absolutt plass til flere medlemmer, sier Tønnesen.
Trivselsfaktoren er alltid stor, latteren sitter løst, og praten går livlig.
Artikkelen fortsetter under bildet.
På treffet ble det vist frem treprodukter som er blitt dreid i ulike mønstre. Og ved en av benkene blir ulike teknikker for overflatebehandling av produktene vist.
Erling Penne har tatt med seg flere av bollene og fatene han selv har dreid.
– Bjørk er noe av det letteste å dreie, sier Penne, som også har med seg produkter han har dreiet med både pæretre, morelltre og kirsebærtre som emner, sier han.
Erling Penne forteller nærmere om hvordan har går frem når nye produkter skal dreies.