– Søgne gamle prestegård har en helt sentral rolle og oppgave i det kulturarbeidet som finner sted i Kristiansand kommune. Det sier Torbjørn Urfjell, direktør kultur og innbyggerdialog i Kristiansand kommune, som inviterer alle gode krefter til å komme med innspill på hva Prestegården kan fylles med av innhold i årene som kommer.
Av Ivar Eidsaa
Det er flere som har undret seg om så virkelig er tilfellet. Bakgrunnen er at kulturskolen som i alle år har gjennomført sin undervisning på Prestegården, ikke skal fortsette med det. Politikerne har tidligere gjort et vedtak som innebærer at kulturskolen skal flyttes til det nye skolesenteret på Tangvall når dette står ferdig.
– Dette vedtaket ble gjort av gamle Søgne kommune, fremholder Torbjørn Urfjell. Han legger til at også den videregående skolen ved Prestegården vil oppleve forandringer når den nye videregående skolen står klar på Tangvall.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Vil forsterke kulturarbeidet
– Dette betyr ikke at Søgne gamle prestegård skal bygges ned, slår Urfjell fast.
I stedet er det et uttrykt ønske om å forsterke det kulturarbeidet som finner sted ved Søgne gamle prestegård. Urfjell peker i så måte på at Søgne bygdemuseum nå er flyttet fra Lunde og er blitt gjenåpnet i ny drakt i Eplehagen på Prestegården.
– De vedtakene som ble gjort før Søgne, Songdalen og Kristiansand ble slått sammen, danner noen av premissene for det som skal skje fremover. I 2021 må vi lage en ny flerbruksplan for Søgne gamle prestegård. Spørsmålet da er hva vi skal bygge på Søgne gamle prestegård, og hva skal vi fylle kultursenteret med av innhold, mener Urfjell.
Viktig at alle kommer til orde
– Det er mange lag og foreninger som har tatt Søgne gamle prestegård godt i bruk, og som har en aksje i hva gården skal brukes til fremover. Det er viktig at disse kommer til orde og at mange bidrar med hva som skal skje på Prestegården fremover. En premiss er at Søgne gamle prestegård skal huse det frivillige kulturlivet, og samtidig kunst og kultur av topp kvalitet, sier Urfjell.
Han sier også at ledelsen i Kristiansand er opptatt av å tilby fulle stillinger. Det har fått som resultat at staben ved Prestegården er blitt styrket med en kulturkonsulent i hundre prosents stilling. Vedkommende skal i større grad enn tidligere skal konsentrere seg om kunst og utstillinger ved Prestegården.
Bjørnson-senter
– Så ser vi at aktiviteten ved Søgne bygdemuseum nå er stor ved at mange frivillige lag og organisasjoner inviterer til ulike aktiviteter. Vi har også fått innspill på nye tilbud, så som et Bjørnson-senter, sier Urfjell og streker under at Søgne gamle prestegård skal huse frivillige, kulturnæringen og et kunstverksted.
Han mener det også det må tas grep for å bedre kommunikasjonen utad. Han sier at blant annet må skiltingen ut til Prestegården, allerede fra Tangvall, bli bedre.
– Skal vi klare å lage et kultursenter som tiltrekker seg ungdom og dem som ikke bruker bil, må vi finne frem til løsninger som gjør det attraktivt å komme til Prestegården. Da må de finne frem, og kanskje bør vi også fra se om det er mulig å lage en gang- og sykkelbro fra Linnegrøvan-siden og over til Prestegården, selv om det ikke finnes budsjettmidler eller konkrete planer om noe slik akkurat nå, sier han.
«Mennesker beveges, tida stiler»
– Min oppfordring er at lag, foreninger og private som har innspill til hva slags innhold Prestegården skal fylles med, tar kontakt, med staben ved Prestegården eller kulturetaten ved kommuneadministrasjonen på Torvet i Kristiansand. Vi har god tid til å finne ut hva som skal skje fremover, i tillegg til den brede aktiviteten som allerede finnes ved Prestegården.
– Utgangspunktet fremover er å legge Prestegårdens visjon «Mennesker beveges, tida stilner» til grunn for det videre arbeidet. At «mennesker beveges» må være en målsetting og visjon også i fremtiden. Så er jeg litt mer i tvil om «tida stilner». Jeg håper og tror at vi noen ganger skal klare at «tida stilner» på Søgne gamle prestegård, at skuldrene senkes, og at man kommer inn i et annet rom. I den prosessen alle gode krefter skal ha sammen, er det denne delen av visjonen jeg ønsker å utfordre andre mennesker på, sier Torbjørn Urfjell.