Han har mottatt business-råd av Donald Trump, fått hjelp til bryllupstalen sin av Barack Obamas taleskribent, sitter i flere styrer enn han har tallet på, og mener foreldre bør engasjere seg mer i hva barna deres driver med. Møt Ronny Myrene.
Av Tomas Fordelsen
Han har involvert seg mye i frivillighet og får ikke tida helt til å strekke til. Mens andre med mye jobb-ansvar gjerne skyr dugnadsarbeid, later Ronny Myrene til å ha helt motsatt innstilling.
– Jeg kan takke min mor for alt jeg har oppnådd. Jeg har arvet hennes manglende egenskap til å si nei. Jeg har jo et mål med alt jeg engasjerer meg i. Frivillig arbeid handler jo om å nå et mål, på samme måte som alt annet arbeid, bedyrer han.
Travel men rolig kar
Ronny Myrene (36) snakker på både inn- og utpust, og svarer på spørsmålene før de foreligger. Selv om han bare har satt av en time til intervjuet, og skal videre på jobb, for å sende et team av gårde på oppdrag og ordne logistikken for dem, stresser han ikke. Ronny utviser en stoisk ro, men har ofte en masse energi de gangene han er på scenen. Snakketøyet hans har nemlig gitt ham mange oppdrag som foredragsholder og konferansier.
Mange verv
Et kjapt nettsøk tilsier at Ronny sitter i 13 ulike verv i forretningslivet.
– Jeg er redd det er noe som mangler der. Jeg har jo også frivillige verv, og noe som ikke er offentliggjort ennå, men det er enkelte verv som overlapper, røper han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– I det ene firmaet mitt har vi laget en nettbasert løsning på Salgsdugnad.no hvor idrettslag kan selge for eksempel strøm, i stedet for å gå på dørene og selge dopapir. Dette er med på å forenkle hverdagen til mange foreldre.
Usjenert
Hans mangel på sjenanse har også gitt ham helt spesielle opplevelser, som da bryllupet hans ble strømmet via VGTV og han fikk tips til bryllupstalen av Barack Obamas taleskribent.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Det var en i TV3 som visste at jeg ikke var sjenert av meg. Jeg gikk med på det fordi de sa det kunne hjelpe andre som sleit med nerver under bryllupet. Min kone sa det var typisk meg å gå med på noe slikt, og at det ikke var helt uforventet, men hun hadde fint klart seg uten. Jeg er stolt av at hun holder ut og holder fortet. Uten henne hadde jeg ikke fått til alt jeg gjør.
Paret giftet seg i Søgne hovedkirke på Lunde, hvor også Steven Rockefeller jr. giftet seg i 1959 med norske Anne Marie Rasmussen.
– Jeg ville gjøre det samme som Rockefeller. Derfor havnet det på VGTV. Jeg fikk også hjelp av Erna Solbergs taleskriver.
Formidler
Myrene ble nylig daglig leder av Salgspartner AS, men er fortsatt like aktiv som styreleder og styremedlem her og der.
– En tittel som går på tvers av alt jeg holder på med, både som leder, konferansier, styremedlem og selger, er formidler. Det beskriver jo rollen min ganske bra i alle vervene jeg har. Jeg formidler et budskap i alle sammenhengene, enten det er bekymringer, løsninger eller andre ting.
På barnas side
Han var nylig i media og uttalte seg om den ufine språkbruken innbyggere brukte om hverandre, i saken om kommunedelinga, om hvordan vi må huske på at vi skal være et godt eksempel for barna.
– Det er enkelt å bruke tastaturet og mange voksne oppfører seg som fjortiser når de krangler i ulike nettfora. Dette sa jeg ifra om på folkemøtet Ja til Søgne og Songdalen i Kristiansand, som leder av Søgne bydelsråd.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Barn og unges oppvekst er det han brenner for.
– Det er derfor jeg er nestleder i Foreldreutvalget for barnehager i Kristiansand og er styreleder i Foreldreutvalget for skolene. Jeg ønsker å bidra til en trygg oppvekst og robuste barn, forteller Ronny, som selv har tre små gutter.
Han nevner økonomi som en av hovedutfordringene.
– Styringen er alltid en kabal som skal gå opp og der har alltid økonomien en rolle. I barnehagene er det grunnbemanningen som er utfordringen. I skolen handler det om å forhindre mer skolevegring.
Bekymret for skolevegring
Han vedgår at mye av arbeidet for å forhindre skolevegring ligger i hjemmet.
– Hjemmesituasjonen har mye å si. Det er viktig med en trygg skole, men også trygge hjem.
Han mener sosiale medier har mye av skylda.
– Skolen skal sørge for inkludering, men Internett og sosiale medier bidrar til mye press og påvirkning, og her må foreldrene passe på. Føler barnet seg utenfor gjengen eller klikken, er det lett for å holde seg hjemme og late som en er syk, eller å skulke. Har du først gjort det en gang, er det lett for å fortsette i det løpet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Internett har gjort det vanskeligere å være foreldre, mener han.
– Voksne blir ofte sjokkert når jeg ber dem sjekke hvor mye tid de bruker på Internett selv. Det er lett å si «jeg sjekker mest epost og litt nyheter», men det blir ofte mer enn det.
Tøff oppvekst
Motivet til at han ønsker å gjøre en forskjell er at han selv kommer fra et broket hjem.
– Jeg har vokst opp med en psykisk syk mor. Far dro til Oslo da hun var gravid. Selv om hun var kjærlig og omsorgsfull, var det vanskelig. Hun gjorde det hun kunne, men jeg tilbrakte tid i både avlastningshjem og fosterhjem her i Søgne.
Foreldre må også inkluderes
Dette er grunnen til at han ønsker å styrke samarbeidet mellom foreldre og skolen.
– Foreldre må også føle seg inkludert. Mange foreldre føler seg utenfor. Det ser man ofte på foreldremøter og andre arrangementer. Det er ofte de samme foreldrene som uteblir. Det er så lett å spørre om man skal ta følge, eller invitere til noe sosialt som ikke trenger å ha noe med skolen å gjøre. Dette bidrar til å skape trygge rammer rundt dem dine barn tilbringer tid sammen med.
Høydepunkter
Ett av hans mest artige opplevelser er da han fikk møte Donald Trump.
– Min søster deltok i Miss Universe i USA i regi av Trump. Rådet han ga meg var å jobbe målrettet, «keep it short, keep it straight» og ikke kaste bort tid på «bullshit».
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det han er mest stolt av å ha utrettet, foruten å ha bidratt til å kjempe for plasseringen av nye Tangen videregående skole, er da han sammen med FUB fikk gjennomslag for matservering i de kommunale barnehagene, mens den sterkeste opplevelsen foruten å stifte egen familie, var det året han tilbrakte i Filippinene for å bli bedre kjente med røttene sine og hvor han assisterte tyske hjelpearbeidere som ikke kunne språket.
– Det var sterkt og hjerteskjærende å se mennesker som bor i pappesker langs veien, omringet av søppel, i sterk kontrast til her hjemme, men det var der frivilligheten begynte for min del.
Glad i hjemstedet
Han skryter veldig av Søgne.
– Vi har naturen, stranden, friluftsliv og de beste naboene. De fleste er på hils og det er noe eget med søgnefolk. Søgne er dessuten er enkel og fremkommelig i sin nærhet til Kristiansand og Mandal. Jeg er også veldig fornøyd med barnehagene og skolene. Søgne er den beste plassen i Kristiansand, kanskje i hele landet.
FAKTABOKS:
Navn: Ronny Myrene
Alder: 36
Født i Kristiansand
Bosted: Søgne
Oppvokst i Voiebyen og Søgne
Sivilstatus: Gift, med tre barn
Formelt yrke: Daglig leder/selger
Mest kjent som konferansier
Foretrukken tittel: Formidler
Brenner for gode oppvekstvilkår
Aktuell med Salgsdugnad.no
Snakker tre språk
FAKTABOKS 2:
Noen sentrale verv:
Daglig leder i Salgspartner, Cilo og Savers
Representant i Oppvekstutvalget
Leder for Søgne bydelsråd
Nestleder i FUB
SU-leder og FAU-leder på Nygård skole
SU-leder i Torvmoen barnehage
Styreleder i KOMFUG