Med stort engasjement har elevene ved Rosseland skole gjennomført en aksjonsdag for å skaffe til veie midler til et skoleprosjekt som arbeider for å gi fattige barn i Mathares-slummen i Kenya en mulighet til å få en vei ut av fattigdom.
Av Ivar Eidsaa
– Nå har jeg løpt 11 runder, og da har passert hundre kroner, kunne en noe andpusten 5. klassing fortelle da han fòr forbi målstreken.
– Mange gjør som ham; de har fått noen til å sponse deltakelsen med et visst beløp per runde som løpes, sier Gunhild Ueland, kontaktlærer for 5. klasse ved Rosseland skole, og Kristian Vernegaard, assisterende rektor og faglærer.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Som du ser, så er engasjementet stort, smiler hun.
Gjennom skoleaksjonen tirsdag er en lang rekke aktiviteter er blitt gjennomført til inntekt for OGSY-prosjektet som Rosseland skole har støttet opp om i mange år.
Elevene på mellomtrinnet startet dagen med å løpe en løype lagt rundt skolen, og jo flere runder som elevene løp, jo mer penger kunne gå til prosjektet.
Elevene kunne på forhånd selge runder til avtalt pris hos familie og kjente, og rundt løypen stod elevene fra 1.-4. klasse og heiet. Etter hvert ble rollene byttet om, og engasjementet var like stort da de yngste elevene satte i gang.
Hva pengene skal gå til i år er ikke endelig bestemt.
– Elevrådet ved skolen må være med og bestemme akkurat det, smiler Ueland.
En runde kunne for eksempel kjøpes for fem kroner, og det har vært opp til hver familie hva man ønsket å betale for hver runde. Dagen ble avsluttet i gymsalen hvor elevene kunne kjøpe pølse, kake og saft, til inntekt for det samme prosjektet.
Rosseland skole har over år hatt et samarbeid gående med skole- og fotballorganisasjonen Old is Gold Slum Youth (OGSY) som lenge har arbeidet for å få barna i Mathare ut av slummen ved å tilby skolegang og deltakelse i aktivitetene som OGSY tilbyr, fordi en god utdannelse er nødvendig for å kunne komme seg ut av fattigdommen.
OGSY ble startet av James Waithaka som selv har levd i slummen. Han ønsket å gjøre en innsats for å gi barna nye muligheter og en bedre fremtid.
Artikkelen fortsetter under bildet.
James Waithaka har vært i Norge flere ganger. Under et av de tidligere besøkene, fikk vi muligheten til å få et intervju med ham, og Waithaka påpekte da at hensikten med OGSY er å gi hjelp til selvhjelp.
– Alle som ønsker kan bli med i OGSY. Der gis de en utdannelse, og de er aktivt med på våre fotballag. Når de så har gjennomført skolegangen, får de mulighet til å fortsette å jobbe i OGSY. På den måten får barna et nytt utgangspunkt, kunne James Waithaka fortelle om prosjektet hvor alt er gratis, og hvor arbeidet drives takket være donasjoner.
– Vi ønsker å følge opp hele mennesket, kunne Waithaka den gangen legge til.
Hjelpen til OGSY startet for flere år siden, da en elevgruppe fra Alta var på besøk til OGSY. Det ble tatt et initiativ den gangen for å bidra og hjelpe til, og engasjementet den gangen har bredt seg som ringer i vannet siden. Flere skoler, fotballklubber og andre har engasjert seg, med Rosseland skole som et flott eksempel i så måte.
-Min mor ble kjent med prosjektet da hun som lærer ved Sagavoll folkehøgskole tok med seg en klasse til Nairobi for å besøke Waithaka og OGSY. Prosjektet er så verdifullt og da jeg selv begynte å jobbe på Rosseland skole, var det naturlig å foreslå at også elevene her kunne bli med å støtte arbeidet, sier Gunhild Ueland.
Engasjementet har holdt seg, og James Waithaka har besøkt Rosseland skole flere ganger slik at elevene har fått god innsikt i det arbeidet som drives.
– Vi har støttet OGSY-prosjektet i flere år, og elevene har virkelig sluttet godt opp om det hele, sier Gunhild Ueland.
– Jeg er selv fra slummen og har alltid elsket fotball. Jeg hadde lyst til å hjelpe og mente at ved å bruke fotballen, kunne mange få mulighet til å komme videre i livet ved å kombinere utdannelse og deltakelse i fotballen, unne James Waithaka fortelle ved et av sine tidligere besøk til Kristiansand.
De fleste OGSY-lagene har rot i Mathare-slummen, men OGSY har også lag fra andre slummer i Nairobi og ett lag med tilhørighet i en liten landsby, uten store materielle ressurser, hele åtte timer fra hovedstaden.
Bare i aldersgruppen 12-14 år er det flere hundre unge med, derav flere jentelag.
Det er med andre ord et unikt tilbud som gir barn og unge i Mathare-slummen, og at de pengene som samles inn betyr mye i hverdagen for de unge som er med i OGSY.