Seks år etter at arbeidet med Søgnes historie startet, kan en fornøyd redaksjonskomité slå fast at bokprosjektet på to bind er fullført. Utgiver er Søgne mediagruppe, i samarbeid med Søgne historielag og Kristiansand kommune.
Tekst og foto Anne Gunn Pedersen
– Motivasjonen for å utgi et bokverk av denne typen var at Søgne faktisk manglet en historiebok, sier Oddbjørn Eikestøl, leder av Søgne mediagruppe.
– Men også en visjon om at kjennskap til bygda vi kommer fra, bygger oss sammen i et fellesskap, viser de lange linjene og danner grobunn for våre liv.
Kommunesammenslåing
Med god hjelp av Torvald Hellum har han hatt hånden på rattet under hele prosessen med historiebøkene, etter at Hellum slo på tråden en julidag i 2017.
– Hadde ikke Torvald ringt meg, hadde det aldri blitt noe av, fastslår Eikestøl.
– Toget var i ferd med å gå. Vi forstod at vi måtte komme oss på mens det enda var penger til bevilgninger i Søgne kommune, utdyper Hellum.
Det var nylig vedtatt at Søgne skulle bli en del av storkommunen Kristiansand, og initiativtakerne så ikke lyst på å få gjennomslag for bokprosjektet i en ny kommune.
Unikt
Hellum forteller at i forkant av søknad om bevilgning var det kartlagt hvilke kommuner i Agder som hadde egen bygdebok.
– Det viste seg at alle hadde sin egen bygdesoge, bortsett to kommuner. Søgne var den ene, forteller han, som med denne opplysningen var optimist på positivt svar når planene skulle legges fram for politikerne. Det skulle vise seg å slå til.
– Kommunestyret bevilget to millioner kroner, midler som senere ble overført til Kristiansand kommune. Vi fikk også et betydelig beløp fra Søgne og Greipstad sparebank og 570.000 kroner fra bygdas lag og foreninger. Helt unikt at lag og foreninger stilte opp som de gjorde, mener Hellum og legger til at næringslivet i Søgne også har bidratt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
En hodeskalle i Hummerviga
Forfattere kom etter hvert på banen, sammen med tegnere og fotografer, og gjennom to bind får leseren et innblikk i opprinnelsen til Søgnebygda, som starter med funnet av en hodeskalle i Hummerviga sommeren 1994. Nærmere undersøkelser viste at det som først så ut som en gammel krukke, var fra en kvinne som hadde levd så tidlig som 9000 år f.Kr. Det eldste funn av et menneske i Norge. Hun ble gitt navnet «Sol» og er visualisert av kunstner Glenn Tommy Torkildsen i et portrett som pryder forsiden av bind 1. Lansering er 26. oktober 2023 i kultursalen på Søgne gamle prestegård.
– På dagen seks år etter at kommunen daterte sitt vedtak, sier Torvald Hellum fornøyd.
To forfattere
I dette bindet, som går fram til 1605, får leseren et innblikk i utgravinger og tidlige bosettinger, ført i pennen av arkeolog, forfatter og tidligere fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar. I bind 2, som går fram til vår tid, behandles tema som utvandring og industrialisering, krig og fred, kulturliv og bibelbelte, forfattet av Trond Bjerkås, førsteamanuensis i historie ved Universitetet i Agder. Begge bøkene er rikt illustrert med tegninger og foto.
– Forfatterne ble enige om å lage et skille ved Svartedauden, slik at de tok for seg tidsepokene de hadde spesialkompetanse på, forklarer Hellum.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Rekkefølgen i utgivelsene kan likevel synes underlig, ved at bind 2 kom ut først, i november 2022.
– Vi mente at det var lurt å starte med nyere historie og tiden vi lever i nå, sier Eikestøl, som har tro på at god kvalitet på den første utgivelsen bidrar til interesse for det kommende verket.
– Et bokverk som dette gir innblikk i vår felles historie. En viktig identitetsfaktor, sier Oddbjørn Eikestøl og Torvald Hellum, som håper at mange søgnefolk tar turen til lanseringen, og ikke minst velger å skaffe seg bøkene.
Om Søgne mediagruppe
Søgne mediagruppe med Oddbjørn Eikestøl som leder, ble oppnevnt av Søgne kulturstyre i 1980 og har over 20 bokutgivelser bak seg. Mandatet den gang var å arbeide med film, foto og publikasjoner av lokalhistorisk karakter, der starten ble fire bind av «Søgne før og nå» i årene 1881 til 1984. Videre har mediagruppa stått for utgivelser av lærer og forfatter Sturla Ertzeid (1927-2013), lokalhistoriker Jostein Andreassen, Oddbjørn Eikestøl, Beth Repstad og Arnfinn Håverstad.
Søgnes historie: Endelig er den her
Søgne har alltid hatt en sterk tilknytning til kysten
«Søgnes historie» – boken mange har ventet på
Redaksjonskomiteen for Søgne kultur og næringshistorie, fra venstre Stein Tore Sorthe, Torvald Hellum, Pål Repstad, Oddbjørn Eikestøl og Siv Torunn Skagestad.