Sjekteracet anno 2020 ble akkurat den folkefestens om arrangøren hadde håpet på, med flere hundre deltakere i båtene, og et betydelig større antall som fulgte racet, enten fra sine egne båter, eller fra landsiden. Og kronen på verket: En auksjon som innbrakte 53.000 kroner til Søgne Røde Kors sitt arbeid «Ferie for alle».
Av Ivar Eidsaa
SE STORT BILDEGALLERI MOT SLUTTEN AV ARTIKKELEN
Noen og femti sjekter satte i gang da startskuddet for årets sjekterace gikk kl. 14.00. Noen hadde det svært travelt, andre tok det mer med ro. Det sier litt om hvor uhøytidelig det hele er, at sistemann som krysset målstreken, tøffet inn SVÆRT mange minutter etter vinneren!
Værgudene viste seg fra sin beste side, med sol og litt vind, ikke for varmt og ikke for kaldt i blåsten.
Stor stemning
Stemningen var stor allerede lenge før start. Dagens konferansierer i år som i fjor, Pål Try og Trond Aske, fikk virkelig opp stemningen. Kreativiteten hos båtfolket var stor. En gjeng hadde kledd seg ut som oljesjeiker. En rekke gode naboer fra Nodeland stilte i hippikostyme, og i båten til Tormod Vallesverd, hadde Britt Efteland brukt morgenen og formiddagen på å pynte sjekta med bjørkekvister og ris.
Som nevnt, mange deltok. Regner man fem-seks personer i hver deltakende båt i snitt, var det nærmere 300 aktive deltakere. Så kom det «en haug» som fulgte løpet og showet fra Trysnes Brygge, og over 200 båter fulgte racet fra «sidelinjen», for ikke å snakke om de mange som fulgte løpet fra landsiden.
Stilte med el-motor
Og i helikopteret, ja, der satt Jesper Mathisen, som livekommenterte løpet som ble streamet direkte.
Farkostene var mange – og forskjellige. Nevnes må André Kløvfjell som stilte med samme sjekte i år som i fjor, men i motsetning til i fjor, var dieselmotoren byttet ut med en el-motor.
– Ryktet vil ha det til at Elon Musk i Tesla har tatt kontakt, har du en kommentar, spurte konferansier Pål Try.
– Vi har en løpende dialog og samtale, kunne Kløvfjell fortelle. Stuntet gjorde at han etter løpet fikk prisen å ha den mest miljøvennlige motoren.
Hundre år gammel motor
En annen farkost som Gunhild Stubseid som stilte i en svært gammel båt, med en enda eldre motor.
– Motoren er 100 år gammel i år, det fremkommer av skiltet på motoren. Båten er også svært gammel, uten at vi helt har klart å tidfeste hvor gammel, selv om vi har kontaktet offentlige registre for å få hjelp i etterforskningen, ler Gunhild Stubseid.
Motoren fra 1920 er en FM 3,5 HK, og hvor FM står for farlig motor. Hva var mer naturlig enn at Gunhild fikk prisen for «Beste lyd» etter endt race.
– Søgnes fineste sjekte
Kay Honnemyr stilte med en 17,5 fots livbåt fra krigen. Lars Berge som ble snytt for siste plassen i fjor, gjorde det ørlite bedre i år. Jens Kristensen med sin 22 fots tresjekte fikk prisen for raskeste båt med ensylindret motor. Prisen for raskeste båt med to sylindre gikk til Jørgen Reiland, mens Thor Borø fra Søgne Kystlag fikk prisen for «Beste sjømannskap». Borø med mannskap stilte til start i med den nyrestaurerte 21 fots tresjekta som ble bygd hos Hans W. D. Rostrup båtbyggeri i Mandal i 1932.
– Søgnes fineste sjekte, mente konferansier Trond Aske.
Oppkalt etter moren
Vi tar også med sjekta til Morten Dahl. Båten med det klingende navnet «Aina» er nemlig oppkalt etter moren!
Etter endt sjekterace var det klart for gummibåtløp. Innsatsen var svært god hos de mange som deltok. Her var det mange som gav alt. Knall og fall med dertilhørende skrubbsår på knær og albue hørte selvsagt med.
– En fantastisk dag, og arrangement, mente Jesper Mathisen som kunne love å stille også til sjekteracet 2021.
Gikk tom for kanelboller
Og underveis i det hele, var det en jevn strøm av kunder til både restaurant og dagligvarebutikk.
– Det har gått i ett. Vi bestilte et stort lass med kanelboller og trodde vi hadde tatt svært godt i og at vi kanskje ville bli sittende igjen med en del. Men neida, allerede klokken 15.00 var hyllen med kanelboller tom, smiler Nancy Sture Olsen.
53.000 til Ferie for alle
Og kanskje best av, var resultatet av auksjonen.
– Alt vi får inn på auksjonen går uavkortet til Søgne Røde Kors sitt arbeid «Ferie for alle», kunne Pål Try opplyse til de mange hundre fremmøtte. Og auksjon ble det. En valgte å gi 10.000 kroner uten å være med på budrudene, og da budene kom i gang. 12.000 ble bydd, så 20.000, så 30.000, så 32.000 og til slutt gikk sjekta som Tommie Ivan Thomassen valgte å donere til formålet, for 43.000 kroner, og hvor Per Gunnar Aasen fra Nodeland hadde det høyeste budet.
Får ingen faste offentlige tilskudd
Laila Fløystøl fra Søgne Røde Kors forteller at det som kom inn på auksjonen langt på vei dekker store deler av det et ferieopphold for svært mange Søgne-barn som trenger det.
– Vi kan helt sikkert si at nå blir det et ferieopphold for mange Søgne-barn neste år, sier en svært glad og takknemlig Søgne Røde Kors-leder.
– Vi starter jo hvert eneste år med blanke ark. Vi får ingen faste offentlige tilskudd til arbeidet, og starter fra null når vi går i gang med å hente inn det vi trenger til for å få gjennomført tilbudet, sier hun.
– Ta kontakt med oss!
– Med et så stort beløp som det som kom inn i dag, kan det være at vi også kan få til å gjennomføre en eller to dager i løpet av en helg, kanskje sågar også en hel helg, også i år, sier hun.
– De to tidligere årene hvor vi har gjennomført «Ferie for alle», har vi fylt opp en buss med forventningsfulle barn, sier Fløystøl.
– Hvor kan foresatte til barn som trenger et ferieopphold henvende seg for å kunne sende barna sine på en ferie?
– I utgangspunktet kan foresatte bare ta kontakt med oss i Søgne Røde Kors, eller gå via egen lege, eller via lærer og helsesøster. Vi har informert både skoler, legesenter og andre om tilbudet slik at disse vet om tilbudet og kan ta kontakt med oss på vegne av foreldre/foresatte, sier Laila Fløystøl.