Takket være en stor bevilgning fra Cultiva skal produksjonsstudioet Stage Event i Søgne produsere to filmer i forbindelse med at Søgne kystlag skal bygge en klinkbygget båt etter at denne byggemetoden er blitt tatt inn på UNESCOs verdensarvliste. Stage Event skal også presentere rundt 80 lag og foreninger i Søgne, Greipstad og Finsland for å fremme lokal kultur og deltakelse.
Av Ivar Eidsaa
– Dette er to svært spennende prosjekter for oss, sier Tor Dehli i Stage Event til Fritidsnytt, etter at Stage Event har fått 620.965 kroner i støtte fra Cultiva.
I det ene prosjektet skal Stage Event Prosjektet lage en kort for-dokumentar som viser arbeidet med kartlegging, oppmåling og planlegging av prosjekt «Verdensarven i Søgne». Prosjektet har sitt utspring i at UNESCO har vedtatt å ta inn konstruksjon og bruk av klinkbygde trebåter på sin liste over immateriell kulturarv.
Samarbeidet tett med Søgne Kystlag
– Dette prosjektet skjer i tett samarbeid med Søgne Kystlag. Vi skal lage en kortfilm på cirka 15 minutter. Filmen må være ferdig til juli i år. Dette fordi filmen inngår i Søgne kystlag sin ambisjon om å dokumentere Søgne sin historie, tradisjon og posisjon i forhold til klinkbygde trebåter, som skal vises under Forbundet kystens landsstevne på Bragdøya 21. – 24. juli 2022, sier Dehli.
Denne filmen skal være forprosjekt til en samlet dokumentasjon av hele prosjektet i en lengre dokumentarfilm rettet mot barn og ungdom.
I det andre store prosjektet som Stage Event nå har fått støtte til, skal filmproduksjonsstudioet synliggjøre lokal kultur.
Hvert lag får sin egen promofilm
– Vi vil utvikle en tjeneste som gjør det mulig for innbyggerne å finne frem til et kultur- og fritidstilbud som passer den enkelte, sier Tor Dehli.
Stage Event skal i denne delen av prosjektet lage enkeltstående filmer som presenterer nærmere 80 lag og foreninger i Søgne, Greipstad og Finsland.
Tjenesten baseres rundt en webside, senere også en app, der man på en enkel måte kan søke seg frem til hva som finnes av kultur- og fritidstilbud. Tjenesten skal blant annet inneholde et kart, der man kan se hva som foregår hvor.
Samarbeider med ungdomsskolene
En del av prosjektet er også at Stage Event skal etablere et samarbeid med Søgne
ungdomsskole og Tinntjønn ungdomskole.
– Samarbeidet går ut på at vi skaffer ungdom arbeidserfaring gjennom deltakelse i prosjektet. Det er en kjent sak at mange dropper ut av skolen, og sliter med utenforskap. Vi ønsker på dette viset å kunne tilby en annen form for læring, og muligheten til å komme i kontakt med miljøene rundt kultur og idrett, sier Dehli.
– Siden flere av arbeidsoppgavene ikke nødvendigvis krever språkkunnskaper så kan de lett tilpasses minoritetsungdom. Vi har flere ganger hatt personer inne til arbeidsutprøving gjennom Varodd / Nav. Selv har jeg også erfaring gjennom andre typer ungdomsarbeid. Disse erfaringene tar vi med oss videre, når vi nå ønsker å få med yngre personer, fortsetter Dehli.
Direktestrømming av kulturarrangementer
Pengene fra Cultiva skal også brukes til å direktestrømme lokale kultur og idrettsarrangement, som i ettertid legges ut i det samme kartet som nevnt tidligere.
Hvert enkelt arrangement vil kunne reklameres for, sendes fra, og blir deretter liggende på den websiden som allerede er beskrevet.
– Dette betyr at de som ønsker å se et slikt kulturarrangement lett kan finne frem til innholdet.
Det er jo ikke alle arrangement som er planlagt for 2022 enda, og rettigheter må også avklares, sier Dehli.
Arrangørene av noen arrangementer har Stage Event allerede vært i kontakt med, og flere vil komme. Som to eksempler trekker Tor Dehli frem Kystlagsstevnet på Bragdøya, et annet et større arrangement på Motorcrossbanen på Finsland.