Igjen har Odd Kindberg skaffet oss talende bilder fra Søgne før og nå, denne gang oversikter fra fjelltoppen på Skjerelia (72 m).
Av Jostein Andreassen
Tidsforskjellen er drøye hundre år, 1915 og 2016.
1915: Det virker som dette bildet er tatt i august, jeg synes jeg ser kornstakker på flere av jordene. Potetene er ikke tatt opp. Foruten Søgneelva som slynger seg gjennom landskapet, ser vi ut over deler av fire gårder: Nede til høyre: Kleppland (Tangveien-området). Nederst til venstre: Tofteland (Rohavneset). Mesteparten ellers rett fram og på høyre side: Tangvall. Oppe til venstre: Eig. I bakgrunnen: Lunde (bl.a. Søgne hovedkirke). Hølleveien deler bildet i to, vi ser nesten (!) fra den gamle Høllesvingen og til Marishola (en dal ned mot elva). Aller lengst til høyre skimter jeg veien (het det Riksvei 40 allerede i 1915, mon tro?) og jeg tror også noen trær langs Hermannsbekken, som nå er lagt i rør og forsvunnet, bortsett fra det siste stykket nær elva.
Små hus
Vi kan observere at husene er små, flere er forsvunnet (midt i bildet, der Hagens gartneri kom), ellers er alle (?) revet og bygd opp på nytt. Den store furuskogen dekker det området som ble bebygd med nazi-tyske brakker under krigen, nå omtrent fra Søgne og Greipstad Sparebank og til og med der Rådhuset står. Den hvite bygningen vi ser inne i skogen er forsamlingslokalet ”Fritun” (1903, revet forsommeren 1984), tilhørende Søgne Haandverker- og Arbeiderforening. Flaggstanga skimtes. Nå står forretningen Bunnpris akkurat der Fritun stod (se oversikt over ”gamle Tangvall” og utviklinga der i ”Alt om Søgne” (1996, side 288-298).
I 2016 har vi den tette bebyggelsen i høyre side av bildet, Tangveien m.m., Sentrum, men også, heldigvis, er mange av de store jordene intakte, og der dyrkes!