Interessen for å kjøpe brukt har ikke vært større enn hva tilfellet er nå. Helene Slettebøe og Stig Lunde som driver Søgne Brukt og Antikk på Tangvall forteller om stor pågang, både fra dem som vil selge og kjøpe. Og kundene kommer fra hele landet. – Vi sender daglig varer som kundene har kjøpt på nettet, fra Finnmark i nord til Lindesnes i sør, forteller Helene Slettebøe.
Av Ivar Eidsaa
Utviklingen har rett og slett vært enorm, og langt større enn det Slettebøe og Lunde så for seg da de startet opp.
De to drev tidligere hver sin bruktbutikk, hun i sin tid i et lite lokale mellom Europris og Bertel O. Steen på Fiskåtangen i Kristiansand, han i det gamle Prix-lokalet på Lunde, og senere i det gamle Expert-lokalet på Tangvall der Tangvall Park nå ligger.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kraftig økning
Lunde hadde fast jobb i et større grossistfirma og hjalp til da han hadde fri. Da han sammen med mange ble offer for nedbemanningen som bransjen var gjennom da oljeprisen sank til bunns, valgte de å drive sammen. 2. oktober for snart fire år siden, åpnet Søgne Brukt og Antikk i det gamle Rema 1000-lokalet på Tangvall.
– Vi ønsket å skape vår egen arbeidsplass og sikre et levebrød. Det har vi klart, smiler Helene Slettebøe.
Interessen for gjenbruk har gjennom de senere årene økt kraftig og mange ønsker å skape sin egen stil med møbler og andre ting av god kvalitet. På flere interiørblogger kombinerte influenserne både med nytt og gammelt. At folk må være mer hjemme og reise mindre på grunn av covid-19 har også gjort sitt til økende trafikk i butikken.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Jungeltelegrafen
– Vi har merket at flere reiser rundt i Norge og er mer opptatt av eget hjem og utseende i eget hus, sier Stig Lunde.
– I starten annonserte vi på Finn og Google om at vi kjøpte antikk og brukte gjenstander, forklarer Helene Slettebøe.
Det slo an, og det økte ytterligere på da noen tok kontakt og bad de to om hjelp til å tømme huset fordi de skulle flytte til annen plass i landet. Jungeltelegrafen gikk. Familier som trengte hjelp til å rydde ut etter mor og far som hadde gått bort, tok også kontakt.
Etter hvert var det også flere advokater og bobestyrere som tok kontakt når disse hadde klienter som trengte «tømmeassistanse».
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fleksible
Dette har videre gjort at vi i oppstarten var tre ansatte og nå er seks fast ansatte med to vikarer. Fire av disse var rekruttert gjennom NAV og er nå fast ansatt.
‘ Ettersom vi har flere biler med hengere og har flere ansatte er vi mer fleksible på store eller små oppdrag. I tillegg kan vi nå tilby utkjøring av varer og utstyr kjøpt i butikken.
– Denne uken har vi vært i Risør for å tømme en enebolig for en familie som har flyttet, og i Egersund i forbindelse med et dødsbo, sier Stig Lunde.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi har hatt oppdrag fra Østlandet og helt til Stavanger, fra Vågå og Vinstra i Gudbrandsdalen, sier Lunde.
I tillegg kommer alle dem som er hjemmehørende i regionen og som tar kontakt når de har samlet sammen en rekke gjenstander etter å ha tømt loft og kjellere.
På jakt etter nytt lokale
– I dag leier vi 1.250 kvadratmeter og sånn sett kunne lokalene gjerne vært større, men det er egentlig en passe størrelse. Vi skal kunne holde orden og ryddig i butikken også, sier Helene Slettebøe.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Likevel søker vi nytt lokale på grunn av mangel på parkeringsplasser og usikkerhet rundt reguleringsplan på Tangvall. Det er snakk om at det skal komme buss stopp rett utenfor og at vi vil få fjernet mange av våre nåværende p-plasser. Det ideelle hadde jo vært et småbruk med god plass, sier Slettebøe.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Sengene forsvant på et øyeblikk
Omløpshastigheten på det de tar inn er stor. Slettebøe og Lunde bruker Facebook aktivt i markedsføringen og antallet som kjøper på nett er stort. – Vi pakker og sender daglig varer over hele landet, fra Nordkapp i nord til Lindesnes i sør, forteller de.
Når vi er på besøk, kommer to karer inn i butikken. De skal møblere noen utleieleiligheter og er på jakt etter senger til disse. Da de er ferdige, har Stig Lunde båret ut syv-åtte senger til den store varebilen de to har med seg.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Dermed ble vi kvitt sengene vi hadde på lager. Men om bare noen få dager har vi fått fylt opp igjen med nye senger, smiler han.
Jevn strøm av kunder
På den tiden vi er på intervjuebesøk, er det en jevn strøm av kunder innom butikken. En kvinne er godt fornøyd med å ha funnet penglass av samme type hun allerede har hjemme. En ung familie har funnet redningsvest til junior og dokker til lillejenta. Atter andre kjøper bøker, andre LP-plater og kassetter, og en voksen mann har kjøpt et flott servise han skal gi i gave til noen i familien.
Prisene på varene er overkommelige, og vareutvalget er uvanlig bredt og variert.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi har flere eksempler på familier i etableringsfasen som har funnet alt de trenger til leiligheten, og atter andre som har kjøpt hytte og som trenger både møbler, glass, serviser og annet utstyr. Det er fint å se at trenden med gjenbruk er blitt så stor, sier Slettebøe.
– Jeg tror folk er mer bevisst på bruk og kastesamfunnet vårt, men jeg tror også det handler om at mange gamle gjenstander holder bedre kvalitet enn møbler man kjøper på for eksempel IKEA. I tillegg er det mer sjel i de eldre varene, sier hun videre.
– På denne måten tar man vare på miljøet. Økonomisk sett er det billigere å kjøpe brukt og en sparer miljøet. En vinn-vinn situasjon for alle parter. Det er ofte bedre kvalitet, og ikke minst får man unike varer som ikke alle andre har, også det er en klart økende trend i tiden, sier Helene Slettebøe.