Søgne Historielags årbok for 2022 er et flott bidrag i arbeidet med å ta vare på og presentere Søgnes mangeårige historie.
Av Ivar Eidsaa
Søgne har en rik og variert historie å vise til, og heldigvis et historielag som er seg sitt ansvar bevisst i å samle sammen og presentere de mange store og små fortellingene som sier noe om hvem søgningene er, og hva som har skapt og vært avgjørende for den utviklingen som har funnet sted. Og ikke minst, at Søgne er velsignet med mange som på en forbilledlig måte også denne gangen har klart å fortelle deler av Søgnes historie på en opplysende og pedagogisk god måte. Det gjør at boken bør appellere bredt, også til de yngre generasjonene, for i artiklene er det mye nytt å få vite.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Imponerende
Det er et imponerende verk som Else Marie Nerland og redaksjonskomiteen bestående av Jostein Andreassen, Siw Røinås og Enny-Karin Vindheim har jobbet frem, i det som er den første årboken med Else Marie Nerland som redaktør.
– Søgne med sin strategisk flotte plassering på Norgeskartet, har mye historisk materiale å vise til. Det har redaksjonskomiteen tatt hensyn til, skriver Nerland i forordet til årboken.
Da Søgne historielag presenterte årboken 2022 under et arrangement i Kultursalen på Søgne gamle prestegård torsdag, var det mange som hadde møtt opp for å få med seg begivenheten.
Hellig-Olav
Der ble så å si alle som har bidradd med sine historier, presentert, og Jostein Andreassen holdt et opplysende foredrag om Olav den Hellige, kongen som har satt solide spor etter seg i Søgne-historien, blant annet med Olavsundet og ansiktsprofilen i fjellet i Ny Hellesund.
– Når en skal fortelle om Hellig-Olav og Søgne, så blir en fort klar over den enorme betydningen mannen og særlig helgenen har hatt gjennom tidene, både i hele Norge og i utlandet, kunne Andreassen fortelle.
For historien om Hellig-Olav er slettest ikke bare Søgnes historie. Bilder, sagn og historier om Hellig-Olav lever i beste velgående, fra Lübeck i Tyskland, Västerås i Sverige, i Nidarosdomen i Trondheim, til Grønland, London, Orknøyene, Russland, Finland, Island, Skottland, Nederland, Canada, Polen, Spania Man og ikke å forglemme et eget Olavs-alter i kirken i Carlo al Corso i Roma, samt katolske kirker i USA og India!
Artikkelen fortsetter under bildet.
18 kapitler
Hele 18 ulike kapitler som hver for seg sier noe om Søgnes historie, langt tilbake i tid, og i samtid, er det blitt funnet plass til, og med artikkelforfattere som Leiv Fladstad, Odd Bjørnsen, Pål Repstad, Jan Helge Fladmark, Signe Kimestad Wright, Arne Tag, Finn Arvid Engenes, samt dikt av Sjur Ivarhus,
Årboken til Søgne Historielag vil nok også i år bli å finne under et mangt et juletre på julaften. Det fortjener den!