– Det blir en flott seilas fra Kristiansand til Ny-Hellesund og Høllen. Det forteller Thor Borøy i Søgne Kystlag som er medarrangør for å markere Lostjenestens 300 års jubileum med en seilas i «Gamle Oksøy».
Av Ivar Eidsaa
– Planen var å arrangere et jubileumsseilas i 2020, året hvor Lostjenesten var 300 år. Men på grunn av covid-19, er seilasen blitt utsatt til i år, forklarer Thor Borø.
– I tillegg til at jeg er maskinist om bord, humrer han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Den 24. august kommer «Gamle Oksøy» til Kristiansand, og det blir en innholdsrik seilas. Søgne Kystlag legger opp til tur i skjærgården fra Kristiansand sentrum til Søgne og Høllen, via Bredalsholmen hvor man skal se på gamle losbåter der, og Ny-Hellesund, med foredrag, og en samling på ettermiddag/ kvelden. Det blir guiding og historier underveis på turen fra Kristiansand til Høllen.
– Vi stopper i Ny-Hellesund hvor det blir en samling på Skolehuset hvor det blir et foredrag om losvesenet, med Peder Johan Pedersen og Helge Andresen.
Jubileumsseilasen startet i juni og løper ut august, og det er «Gamle Oksøy» som benyttes som jubileumsskip på seilasen langs norskekysten for å markere 300 års jubileet.
Tirsdag 24. august inviteres det til åpen båt. Alle som ønsker å være med, må melde seg på (se lenger ned i manus).
Program for dagen:
10.00: Ta om bord passasjerer/med-seilere på Fiskerikaia i Kristiansand.
10.30: Stopp på Bredalsholmen for fremvisning og info om los- skøyter. «Songvaar» ved båtbygger Håkon Danielsen fra Bragdøya Kystlag (pluss eventuelt Kay Honnemyr eller Tor Løland), «Dagmar Los» ved Sigbjørn Ubostad , «Skøy» ved Einar Øslebye og «Ankenes» ved Pål Gilde.
12.00: Videre til Ny-Hellesund med servering av lunsj på veien. Kort presentasjon/info av byantikvar Jorunn Monrad. Eventuelt litt info om fredningen av Ny-Hellesund ved Bjarne T Sørensen.
13.00: Stopp på Vilhelm Krags brygge for besøk på det gamle Skolehuset og/eller loshytta på Monsøya med presentasjon av lokal loshistorie av Foreningen Skolehuset Ny-Hellesund ved Peder Johan Pedersen og Helge Andresen. Kaffe/kake. Eventuelt litt mer info om fredningen av Ny-Hellesund ved Bjarne T Sørensen.
15.00: Går videre til Høllen. Info fra Gerd Lillian Olsen om lokal loshistorie fra Ålo området.
16.00: Ankomst Høllen for avslutning av turen (grei tilgang til kollektiv transport).
17.00 – 18.30: Åpent skip i Høllen for publikum til å se utstilling ombord.
19.30: Eventuelt Søgne Kystlag sammenkomst for mannskap og inviterte medlemmer/gjester med enkel servering. (dette er avhengig av korona retningslinjer, værforhold mm)
Dette er «Gamle Oksøy»:
MS «Oksøy» ble bygget i 1962 hos Brødrene Lothe, Haugesund, som forsyningsskip for Kystverket. Skipet ble benyttet til vedlikehold av fyr, lykter og merker langs kysten, og var registrert som tankskip med parafin og gass om bord til de mange lyktene i leia. Rasjonalisering og ombygging av fyrlyktene til solcelle- og batteridrift gjorde etter hvert MS «Oksøy» overflødig, og fartøyet ble tatt ut av drift høsten 1996.
Da Riksantikvaren ønsket å ta vare på et representativt utvalg av fartøyer med betydning for den norske sjøfarten, ble det foreslått å gi skipet vernestatus og bevare det i original, operativ stand. Under årene fartøyet var operativt ble det gjort svært få endringer, og autentisiteten i forhold til byggetidspunktet var stor da MS «Oksøy» ble gitt som gave til Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter fra Fiskeridepartementet august 1997. Samtidig føyde man «Gamle» til i navnet.
Stiftelsen Lindesnes fyrmuseum er det administrative navet i Kystverkets etatsmuseum «Kystveksmusea». I samarbeid med «Gamle Oksøy venner» arbeider Kystverksmusea med å bevare MS «Gamle Oksøy» gjennom bruk og formidler fartøyets opprinnelige funksjon og historien om norsk kystkultur.
Tekniske data:
Kjenningssignal: 3YYN
Hjemmehavn: Kristiansand, Agder
Bygget: 1962
Opprinnelig funksjon: Fraktefartøy, Inspeksjonsfartøy
Lengde: 41,42m
Bruttotonnasje: 330