I 2023 er det 50 år siden etablering av en seniorforening i Søgne. Med årene har hyggestunder i Søgne Pensjonistforening blitt utvidet til også å bli et forum for kunnskap og læring.
Tekst og foto Anne Gunn Pedersen
Tormod Mjaaseth, leder de siste seks år, sier at behovet for en forening absolutt er der, og at interessen er stor. Medlemstallet er i dag på 226 seniorer.
– Besøkstallene til samlingene har doblet seg siden 2017. Nær halvparten av medlemmene stiller på medlemsmøtene en gang i måneden, så vi er i ferd med å sprenge lokalene i Søgne seniorsenter, sier han.
Medlemmene ble hørt
Et variert møteprogram er mye av årsaken til god oppslutning, tror styremedlemmene som hadde møte da Fritidsnytt var innom. Det vil si Tormod Mjaaseth, Arild Berge, Gudrun Gjertsen, Bjørn Nilsen og Reidun Westergren.
– Programmet har en blanding av mat, foredrag og kultur, forteller Mjaaseth og
viser til at møtekveldene de siste to årene har inneholdt foredrag om alt fra økonomi, pensjon og helserelaterte tema, til kåserier og musikalske innslag. Bevertning og utlodning er i tillegg en selvsagt del av programmet.
En spørreundersøkelse blant medlemmene, foretatt i 2021, ga en tydelig pekepinn på hva dagens seniorer er opptatt av. Her kom det fram at pensjonsrettigheter og folkehelse var av størst interesse, fulgt av historiske innslag, digitalisering og musikalsk underholdning.
Digital utenforskap
– At Søgne er blitt en del av storkommunen Kristiansand har hatt sin innvirkning på muligheten for innholdsrikt program på høyt nivå, mener Mjaaseth.
– Nå kan vi benytte KulturRullatoren, med tilgang på varierte musikalske krefter gjennom hele året, og det gjør at folk har lyst til å komme på møtene. Foreningen har den senere tid også har hatt fokus på fysisk aktivitet og digital utenforskap. Det blir en aktiv høst når det gjelder dataopplæring, sier styrelederen og gir ordet til Gudrun Gjertsen. Det er hun som har hånd om den digitale kursvirksomheten.
– Vi begynner i september og skal ha seks dager med kurs. Det samme hadde vi i vår og i 2022, opplyser Gjertsen.
Hun kan fortelle om stor pågang, selv om noen dessverre dropper ut.
– Ikke alle er interessert når det kommer til stykket, eller de synes det blir for vanskelig, men det er viktig å bli fortrolig med smarttelefon og nettbrett, understreker hun.
– I tillegg er det nyttig å vite noe om alle appene som er tilgjengelig, for å komme inn på for eksempel Altinn, Digipost og kommunens nettside. Ikke minst er det nødvendig å kunne bruke nettbank.
Reidun Westergren minner om at bare å gå til legen krever innblikk i data, siden det nå er vanlig å bruke mobilen når konsultasjonen skal betales.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Dette har Pensjonistforbundet sentralt tatt på alvor og satser ganske sterkt på dataopplæring blant seniorer, sier hun.
Satsing framover
Tormod Mjaaseth tror at enda større bevisstgjøring rundt helse og økonomi blir sentralt de neste årene, samt hvilke rettigheter man har som pensjonist, noe han mener bør speiles i pensjonistforeningens program.
– Vi er opptatt av hva som rører seg i samfunnet, og hva seniorer er opptatt av. For eksempel er demens blitt mer markant de senere år, et tema som må løftes. Her ønsker vi læring og kunnskap. Han understreker:
– Å snakke om et aldersvennlig samfunn er flott. Å ville et aldersvennlig samfunn er topp, men det beste er å gjøre ord og tanker om til praktisk handling.
Gir stafettpinnen videre
Her er den lokale foreningen en viktig aktør inn mot Pensjonistforbundet, sammen med fylkesstyret og de tre andre lokalavdelingene i Kristiansand.
- Og nå har vi fått med oss Bjørn Egeli, som 2. nestleder i forbundet. Det betyr at vi har et talerør sentralt, og det gjør at vi lettere kan formidle hva vi jobber med lokalt. Utover det blir det å evaluere spørreundersøkelsen fra 2021, lytte til signalene og la disse være førende for programmet videre, sier Tormod Mjaaseth, som selv er klar for å sende stafettpinnen videre til en ny styreleder for Søgne pensjonistforening.
Arid Berge roser arbeidet hans i årene som leder.
– Å overta etter han blir som å hoppe etter Wirkola når det er lite snø og dårlige treningsforhold, illustrerer Berge.
Uansett betyr Mjaaseths melding at det er behov for at nye seniorer må overta ansvaret, og aller helst noen med erfaring og interesse for organisasjonsvirksomhet.
Jubileum
Men nå er det 50 årsjubileum, og i slutten av oktober inviteres medlemmene til fest, der pensjonert kommunelege Dagfinn Haarr skal kåsere over temaet livskvalitet. Musikalsk innslag blir ved Asbjørn Arntsen og Birthe Myrstad.
Et jubileumsskrift er også laget i den forbindelse, noe tidligere journalist Anne Lise Riseng har tatt seg av.
– Jeg har lagt opp jubileumsskriftet med glimt fra hvert tiår. I tillegg har jeg et eget kapittel om den håndskrevne avisen Kveldsol, som eksisterte fra 1973 til 1991, skriver hun i en mail.
Det opplyses at jubileumsinvitasjon blir sendt ut digitalt til alle medlemmene i Pensjonistforbundet.
Fakta:
Pensjonistforbundet er en landsomfattende medlemsorganisasjon med 255.000 medlemmer på landsbasis og 750 lokalforeninger i Norge.
Pensjonistforbundet jobber for at pensjonister skal få en så god alderdom som mulig.
Organisasjonen er ikke bundet til noe politisk parti eller retning, men er tuftet på egne verdier og et eget handlingsprogram, som er stemt fram av organisasjonens tillitsvalgte.
Kilde: Pensjonistforbundet