– Det er godt for hjernen, hjertet, helsen og humøret og den sosiale settingen er alle tiders. Det sier Kari Wetrhus Jensen, Anne Lise Schaldemose og Erling Flaen i Søgne seniordans som ønsker nye dansere hjertelig velkommen.
Av Ivar Eidsaa
I over 20 år har Anne Lise Schaldemose invitert danseglade kvinner og menn til dans to ganger i uken, på Heimklang på tirsdagene, og på Kleplandstunet på onsdagene. En gang i uken arrangerer Seniordansen en danseettermiddag på det nye kulturhuset Sygna på Nodeland.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi har mye moro sammen, reiser på turer, og den sosiale betydningen er stor, sier Kari Wetrhus Jensen som håper langt flere kan bli med på dansedagene, og ikke minst at både kvinner og menn, og ektepar med, takker ja til å bli med når det om få dager holdes kurs for nye instruktører.
– Vi er tilsluttet Seniordans Norge. Vi er også med i et internasjonalt fellesskap hvor 17 land er med i fellesskapet, og vi arrangerer rett som det er turer til utlandet, forklarer Wetrhus Jensen.
Anne Lise Schaldemose startet opp Søgne Seniordans i 2011, og mange av dem som ble med den gangen, er fortsatt med, og holder ut selv om man er blitt 80-90 år.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Har plass til mange
– De fleste kommer hver gang. Det sier noe om hva det betyr for helsen og iveren, sier Schaldemose.
Den andre dansegruppen startet opp fem år senere, i 2006.
– Det er fint å se at det kommer nye til, begge gruppene har fått fem nye dansere av yngre årgang. Det gleder oss, sier Schaldemose videre, som fortsatt gjerne vil ha med mange nye.
– Vi har plass til mange. På Heimklang vil vi gjerne starte en gruppe med yngre dansere som er litt raskere til bens og kan danse nyere musikk som gjerne går litt raskere. Vi har plass til alle slags danserytmer. Vi har også eget swingkurs og linedancekurs, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Passer for alle
De tre streker under at tilbudet passer for alle. I seniordansen kan man komme uten partner, og man behøver ikke å ha danset tidligere, da god opplæring blir gitt.
– På seniordansen kommer du, blir sett, blir tatt på, smilt til og vi spiser ofte et måltid sammen, og man går hjem glad til sinns med hjertet fylt av god musikk etter å ha danset med og hilst på mange hyggelige mennesker, sier Flaen, Wetrhus Jensen og Schaldemose.
– Det gjør godt å danse, sier Erling Flaen.
– Dans krever konsentrasjon, og vi ser at dans er det beste middelet mot blant annet demens. Seniordansen gjør oss glade, skjerper sansene og hukommelsen, og bedrer både fysikken og psyken, sier de tre.
– Det gjør godt å danse
Det er mange som kan bekrefte at det å danse gjør godt.
– En kvinne som er med, sier hun har fått bedre helse av å være med, og sier hun skulle ha begynt ti år tidligere. En annen sa det slik: «Jeg har fått et nytt liv etter at jeg begynte i Seniordansen», supplerer Anne Lise Schaldemose.